Inspectoratul de Poliție al Județului Neamț prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, în parteneriat cu Autoritatea de Ordine Publică Neamț a lansat o campanie pentru prevenirea infracțiunilor comise prin sisteme informatice și mijloace de plată electronice – Nu te lăsa păcalit! Protejează-ți datele, Protejează-ți viitorul!

Obiectivul principal al campaniei este acela de a sensibiliza, de a schimba comportamentul și de a oferi resurse despre cum oamenii se pot proteja în mediul online, subliniindu-se pașii care pot fi făcuți pentru protejarea datelor personale, financiare și profesionale.

Deoarece se apropie perioada reducerilor și a cumpărăturilor de Black Friday, vă informăm cu privire la câteva aspecte legate de cumpărăturile on line.

FRAUDE LA ”CUMPĂRĂTURI ONLINE”

În timp ce consumatorii caută chilipiruri, cadouri pentru cei dragi sau poate doar doresc să evite aglomerațiile din magazine, fraudatorii văd acest lucru ca pe o oportunitate de a păcăli oamenii cu promisiunea unor oferte și a unor economii mari de bani, oferind oportunități ”speciale” sau prezentând ”oferte-bombă” în mediul online.

CE POȚI FACE?

Cumpără doar din surse de încredere, de la firme și magazine pe care le cunoști.

Verifică review-urile și rating-urile, mai ales pe cele ale magazinelor pe care nu le cunoști și pe cele ale vânzătorilor individuali.

Atenție la reclame, ”Oferte miraculoase”, ”Afaceri-bombă”! Dacă e prea frumos ca să fie adevărat, probabil că nu e adevărat!

Nu cumpărați falsuri în mod intenționat sau înșelat, oricât de ieftin sau autentic ar părea! Produsele contrafăcute sunt de calitate inferioară, pot fi periculoase și pot contravine legii drepturilor de autor.

Verifică plățile recurente! Înainte de a furniza datele cardului pentru a iniția o plată recurentă pentru un serviciu online, află cum o poți opri dacă îți dorești.

Gândește-te de două ori înainte să plătești! Fii sigur că înțelegi riscurile pe care le implică cumpărăturile online.

Folosește carduri de credit atunci când cumperi lucruri online! Majoritatea cardurilor de credit au politici stricte în ceea ce privește siguranța clienților. Dacă nu primești ce ai comandat, emitentul cardului îți poate returna banii.

Salvează toate documentele legate de achizițiile online! Acestea ar putea fi necesare pentru a stabili termenii și condițiile vânzării, ori pentru a dovedi că ai făcut plata bunurilor.

Nu trimite bani persoanelor necunoscute! Așa cum nu ai da bani unei persoane necunoscute de pe stradă, nu o face nici pe internet. Dacă este posibil, folosește un serviciu cu plata ramburs.

Nu trimite niciodată detaliile cardului prin email! Nu trimite niciodată o copie a cardului tău, a numărului de card, PIN-ul sau orice altă informație prin email și nu da nimănui datele cardului sau informații pentru acces în aplicații bancare ( exemplu: user, parolă, one time password, alte credențiale).

Nu descărca aplicații care permit controlul la distanță la solicitarea unor persoane străine. Prin instalarea unor aplicații pe calculatorul personal sau pe telefonul mobil, poți oferi fraudatorilor controlul total, de la distanță, asupra conturilor bancare.

Cumpărăturile online pot fi benefice, dar atenție la fraude!

sursa: IPJ Neamț

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.