DNA a anunțat într-un comunicat de presă că Înaltpreasfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, este urmărit penal pentru o presupusă infracțiune de cumpărare de influență. Acuzațiile vin la două săptămâni după ce jurnaliștii Recorder au publicat o investigație video, în care apare și arhiepiscopul Teodosie, acesta fiind filmat cu camera ascunsă în timp ce acceptă să plătească unui om de afaceri 20% (peste 30.000 de euro) din suma de 800.000 de lei, pentru ca înalt ierarhul să-și exercita influența asupra funcționarilor de la Secretariatului de Stat pentru Culte, privind aprobarea fondurilor necesare executării unor lucrări la biserici din raza de responsabilitate a Arhiepiscopiei Tomisului. ”Asta-i mană cerească”, spunea Teodosie în fața celui care-i propunea afacerea penală. Ancheta jurnalistică poate fi văzută AICI

Între timp, jurnaliștii Recorder au publicat și a doua parte a investigației, în care de data aceasta apare Ioachim Băcăuanul, arhiepiscop al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, de care aparține și județul Neamț. Acesta este filmat tot cu camera ascunsă, în timp ce acceptă o șpagă de 20.000 de euro pentru a-i asigura o parohie unui preot. Alți 5.000 de euro, ar fi urmat să ajungă la un subordonat al lui Ioachim. În mod normal, preoții pot obține parohii doar în urma unui concurs. Rămâne de văzut dacă procurorii DNA se vor autosesiza și în acest caz. Investigația Recorder poate văzută AICI

Comunicatul DNA, privind începerea urmăririi penale în cazul ÎPS Teodosie: Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecții:

PETRESCU TEODOSIE, arhiepiscop al Tomisului (funcționar public în sensul legii penale), pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență,

P.I., un consilier în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, la această etapă procesuală, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie, în calitatea menționată mai sus, ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte. La acea discuție ar fi participat și celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică „înțelegerea” respectivă.
Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului.

Celor doi suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea în continuare a urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 BMW-ul de LUX cu care ÎPS Teodosie s-a afișat în luna iulie 2022, în comuna Gîrcina, județul Neamț, la o slujbă de pomenire:

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.