Maine (2 august), sirenele de alarmare publica vor suna in tot judetul Neamt intre orele 10-11 pentru a fi testata starea lor, actiunea avand loc in cadrul unui program care se va desfasura la nivel national pe parcursul mai multor luni, se arata intr-un comunicat ISU Neamt:

”În toate județele țarii vor avea loc exerciții pentru verificarea funcționării mijloacelor de alarmare a populației, în vederea centralizării permanente a datelor privind starea de operativitate a echipamentelor de înștiințare, avertizare și alarmare, precum și pentru pregătirea continuă a autorităților administrației publice locale.

Începând cu luna august a anului curent, în prima zi de miercuri a fiecărei luni, în intervalul orar 10.00 – 11.00, vor fi acționate sirenele de alarmare publică existente la nivel național.

Simulările vor începe miercuri, 02 august a.c. și vizează atât verificarea echipamentelor care pot fi acționate în mod centralizat (simultan), dar și a celor cu acționare locală.

Totodată, rezultatele verificărilor vor fi centralizate la nivel județean și vor face obiectul unor analize în comitetul județean pentru situații de urgență, în vederea îmbunătățirii modului de alarmare a populației în situații de protecție civilă.

Prin modul de acționare mijloacelor tehnice de alarmare există posibilitatea de a crea disconfort în spațiul public, motiv pentru care asigurăm cetățenii că astfel de exerciții periodice sunt necesare și benefice.

În data de 02.08.2017, la nivel judeţean se va desfăşura un exerciţiu de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de urgenţă, ce urmăreşte antrenarea autorităţilor administraţiei publice locale şi pregătirea populaţiei prin cunoaşterea semnificaţiei semnalelor de alarmare, verificarea timpului de reacţie al autorităţilor la primirea mesajului de înştiinţare, obţinerea unor date reale privind starea de operativitate a echipamentelor dedicate şi gradul de acoperire acustică. La aceasta activitate sunt planificate să participe următoarele structuri/instituţii:

  1. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ
  2. Structurile M.A.I. de la nivel judeţean;
  3. Comitetele locale pentru Situaţii de Urgenţă din mun. Piatra-Neamt, oraş Bicaz, oraş Roznov, comunele: Borca, Farcaşa, Poiana teiului, Ceahlău, Hangu, Taşca, Tarcău, Pîngăraţi, Al. Cel Bun, Dumbrava-Roşie, Săvineşti, Zăneşti, Podoleni, Costişa, Rediu, Borleşti;
  4. C. KÖBER S.R.L Dumbrava-Roşie, S.C. YARNEA S.R.L. Săvineşti, G.A. PRO CO CHEMICALS S.A. Săvineşti, S.C. RIFIL S.A. Săvineşti , S.C. Mecanica Ceahlău S.A., S.C. EMA S.A., S.C. Langellotti, S.C. IMOB, S.C. FIBREXNYLON S.R.L., ANRS PS UT 330 Podoleni – siloz chimic.
  5. C. Hidroelectrica S.A. – Sucursala „Hidrocentrale” Bistriţa.

Scenariul exerciţiului este următorul:

  • 08.2017, ora 10.15, se vor pune în funcţiune toate mijloacele de alarmare a populaţiei prin introducerea semnalului „ALARMA LA DEZASTRE”, compus din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare, ale structurilor implicate (sirene electrice, electronice, clopote).

Pentru sirenele electronice de alarmare, semnalul acustic „ALARMA LA DEZASTRE” va fi precedat de mesajul vocal: „Cetăţeni, acesta este un exerciţiu! Nu intraţi în panică!”

  • 08.2017, ora 10.45, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ transmite un mesaj de înştiinţare pentru încetarea exerciţiului.
  • 08.2017, ora 11.00, se vor pune în funcţiune toate mijloacele de alarmare a populaţiei prin introducerea semnalului „INCETAREA ALARMEI” ale structurilor implicate (sirene electrice, electronice, clopote), compus dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute.

Mijloacele de alarmare de la nivelul Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență vor fi dublate de punerea în funcţiune a sirenelor electronice ale S.C. HIDROELECTRICA S.A., SUCURSALA „HIDROCENTRALE” BISTRIŢA şi ale operatorilor economici menţionaţi mai sus.

INFO BACKGROUND

În perioada 18-21 aprilie a.c., IGSU a desfășurat, la nivel național, cel mai amplu exercițiu de testare a sirenelor care anunță situațiile de protecție civilă.

Timp de patru zile au fost verificate 6.680 de sirene, din totalul celor 7.713 de mijloace tehnice de alarmare existente la nivel național.

Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populaţiei și bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația prin intermediul sirenelor electrice și electronice au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor.

Recomandăm cetățenilor să rămână calmi și să urmărească informările ISU Neamț pentru situații de urgență.”

Ionut CORFU

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.