”Cu ocazia aniversării Zilei Europene a Numărului Unic de Urgență #112, în cadrul Campaniei #HumansOf112, prin care se urmărește popularizarea numărului 112 la nivelul tuturor țărilor membre UE, astăzi vom sta de vorbă cu Plutonierul major Săndulache Ionuț, care este încadrat la ISU Neamţ din anul 2007 pe funcția de subofițer operativ la Detașamentul de pompieri Piatra Neamț”, este introducerea pentru un mini- interviu, publicat pe pagina oficiala de facebook a ISU Neamt.

Salvatorul nemtean amintit mai sus rememoreaza ce a trait la unul dintre cazurile la care a fost chemat sa intervina alaturi de colegii sai. Este vorba despre drama provocata de un barbat care in luna octombrie 2018 si-a incendiat casa din Piatra Soimului in timp ce sotia si copilul sau dormeau in interior, apoi s-a spanzurat: ”Povestea care m-a impresionat și mi-a ramas în minte s-a petrecut la o intervenție care a avut loc recent. Am fost chemați la un incendiu de locuința în comuna Piatra Șoimului. Am ajuns la locul intervenției, iar incendiul era generalizat la bucătăria de vara și la grajd. În casa principală ardea doar un covor și o ușă. În scurt timp ne-am dat seama ca incendiul a fost pus intenționat, după ce am găsit un bidon de 5 litri gol lângă ușă, iar în casă mirosea puternic a benzină. Proprietara ne-a spus ca soțul ei ar fi dat foc la gospodărie în timp ce ea și copilul lor de 8 ani dormeau în casă. Aceasta a declarat, că și-a dat seama că ceva nu e în regulă după ce soțul și-a sărutat copilul și i-a spus ca îl iubește înainte de culcare, aceasta nemaivăzând acest gest, normal de altfel, niciodată în 8 ani de zile. După ce am lichidat incendiul și am întocmit documentele, ne pregăteam să ne întoarcem la bază. Când au fost aprinse farurile la autospeciale cineva a zis să nu plecăm înca, pentru că se văd niște picioare în lumina atârnând. Am mers imediat acolo și am văzut trupul proprietarului, care după ce a dat foc gospodăriei s-a spânzurat de un pom. L-am coborât, colegii paramedici i-au aplicat manevrele de resusucitare, iar doctorul venit între timp a declarat decesul.

Partea cea mai tristă a fost când am plecat, copilul victimei era în brațe la bunici și întreba de tatăl său. I-am auzit când îi spuneau că are niște treabă și vine repede, iar în acel momentul am avut un sentiment neplăcut, știind că în urma cu puțin timp, chiar eu personal am urcat în copac să îi tai funia cu care se spânzurase tatăl său”, declara Plutonierul major Săndulache Ionuț (foto).

Masi jos, si celelalte intrebari la care a raspuns pompierul cu o experienta de peste 12 ani:

 Ce vă inspiră să lucrați în acest domeniu?

 Ma inspira tot ce ne înconjoară. Consider că absolut orice se poate transforma oricând într-o situație de urgentă, iar asta este principala sursa de inspirație în meseria pe care o practic.

 Ce vă motivează să oferiți zilnic ajutor oamenilor?

 Mă motivează recunoștința din ochii oamenilor după ce le oferi ajutorul, mă motivează fetița mea care e mândra de mine, mă motivează statutul pe care îl am, mă motivează mândria de a purta haina militară, mă motivează jurământul militar pe care l-am depus, mă motivează colegii mei pe care îi respect și apreciez.

 Ce provocări ați întâlnit în activitatea desfășurată?

 Una din principalele provocări este aceea de a vedea că oamenii apelează la pompieri ori de câte ori au necazuri.
 O altă provocare este aceea de a fi tot mai buni în ceea ce facem, pentru a ne menține în topul încrederii cetățenilor.
 Iar cea mai importantă provocare este să ne întoarcem toți din misiuni nevătămați

Ionut CORFU (sursa foto: ISU Neamt)

fundal-negru_(1)-min

Loading...
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.