În luna iulie 2017, în zona de competenţă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ s-au produs 775 de evenimente care au necesitat intervenţia serviciilor profesioniste, voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă (în medie 25 pe zi), numărul evenimentelor la care s-a intervenit cu forţe specializate scăzând cu 24,09% faţă de perioada similară din anul anterior când s-au produs 1021 de evenimente, s-a aratat in conferinta de presa de astazi, de la ISU Neamt.

Deasemenea, forţele de intervenţie ISU Neamt au mai fost solicitate în 39 situaţii, la care însă nu s-a intervenit din diverse motive:

  • echipajele au fost întoarse din drum, întrucât nu mai era necesară deplasarea acestora la locul evenimentului în 10 situaţii, din care 5 la echipajele de stingere şi 5 la echipajele SMURD;
  • echipajele au ajuns la locul evenimentului, însă nu au acţionat în 13 de situaţii, deoarece 4 situaţii au fost rezolvate de SVSU, iar în 9 situaţii persoanele au refuzat evaluarea medicală de specialitate;

•echipajele au ajuns la adresa indicată, dar au constatat că evenimentul nu s-a produs sau pacientul nu exista în 16 situaţii, din care 9 la echipajele de stingere şi 7 la echipajele SMURD

În vederea reducerii timpului de răspuns la intervenţii în scopul limitării pagubelor, participarea serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă din judeţul Neamţ a înregistrat o creştere, acestea acţionând singure sau în sprijinul forţelor profesioniste pentru 20 misiuni la incendii, 4 misiuni pentru incendii de vegetaţie şi altele, 1 misiune pentru salvări de animale, 19 misiuni pentru alte situaţii de urgenţă (inundaţii), 3 misiuni pentru alte intervenţii, 1 misiune de asigurare/supraveghere zonă, 1 misiune pentru protecţia mediului, 2 misiuni la exerciţii cu forţe şi mijloace în teren, 1 misiune la activităţi de recunoaşteri în teren, numărul intervenţiilor scăzând cu 38,10%, de la 84 în 2016, la 52 în 2017.

Incendii:

În zona de competenţă a Inspectoratului pentru Situaţii de urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ s-au produs 32 incendii, din care 29 s-au produs pe teritoriul judeţului nostru, iar 3 incendii s-au produs în cele 2 judeţe (Bacău şi Iaşi) în care ISU Neamt intervine pe baza unor planuri comune de intervenţie.

Din cele 29 de incendii produse pe teritoriul judeţului nostru, 8 s-au produs în mediul urban (27,59% din totalul incendiilor) şi 21 în mediul rural  (72,41% din totalul incendiilor).

În continuare, incidenţa producerii incendiilor este mai mare în mediul rural, iar una din principala cauză a izbucnirii acestora o reprezintă instalaţiile electrice defecte.

Pagubele rezultate în urma incendiilor au fost estimate la cca. 233 mii lei, însă intervenţia serviciilor  profesioniste şi voluntare a condus la limitarea pagubelor, fiind salvate bunuri în valoare estimată de cca. 2610 mii lei.

În luna iulie 2017 incendiile au produs doar pagube materiale nu şi victime omenşti, spre deosebire de aceeaşi perioadă a anului trecut când 3 persoane au fost rănite.Proprietăţile individuale rămân în continuare cu cea mai mare frecvenţă de producere din totalul incendiilor.

Numărul incendiilor izbucnite la locuinţele şi anexele cetăţenilor au scăzut cu cca. 50,0%, de la 40 în iulie 2016 la 20 în iulie 2017.

Media incendiilor la suta de mii de locuitori a fost de 5,08 iar media incendiilor la mia de kilometri pătraţi a fost de 4,92.

În luna iulie 2017, în zona de competenţă a inspectoratului au avut loc 6 de incendii de vegetaţie uscată şi altele – fără pagube materiale, spre deosebire de anul anterior când au fost înregistrate 21 incendii de vegetaţie.

Raportat la aceeaşi perioadă din 2016, numărul incendiilor de vegetaţie uscată şi mirişte a scăzut cu 71,43%, de la 15 în iulie 2016 la 6 în iulie 2017.

Ionut CORFU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.