In perioada 01.10.2016 – 31.10.2016, activitatea Inspectoratului Teritorial de Munca Neamt a avut ca obiectiv principal realizarea actiunilor din „Programul de actiuni al Inspectiei Muncii pe anul 2016”, a obiectivelor stabilite potrivit Legii nr.108/1999 republicata, a Legii nr.319/2006 modificata si completata si a Legii nr.53/2003 modificata si completata.

In aceasta perioada, 20 inspectori de munca din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca Neamt, au efectuat 286 controale, ocazie cu care s-au constatat 340  deficiente in domeniul relatiilor de munca  si al  securitatii si sanatatii in munca si s-au dispus tot atatea masuri pentru remedierea deficientelor constatate. Urmare a controalelor efectuate, s-au aplicat 125 sanctiuni contraventionale insumand 104.000 lei

In cazul unui angajator s-au înaintat către organele de cercetare penală, documentele necesare în  vederea constatării infracţiunii de primire la munca fara intocmirea formelor legale a unui numar mai mare de 5 persoane, iar in cazul altui angajator s-au înaintat către organele de cercetare penală, documentele necesare în vederea constatării infracţiunii privind nerespectarea regimului de munca al minorilor.

Au fost depistate deasemeni, 48 persoane pentru care angajatorii au inregistrat contractele individuale de munca in registrul general de evidenta al salariatilor in format electronic, cu incalcarea termenului prevazut de HG nr.500/2011 (art.4,alin.1,lit.a  – cel mai târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii de către salariatul în cauză) fiind dispuse 56 de masuri pentru remedierea neconformitatilor. A fost aplicata 1 amenda in valoare de 5.000 lei si 1 avertisment contraventional.

Au fost controlati si un numar de 27 de beneficiari la care se presteaza munca necalificata cu caracter ocazional. Au fost identificati un numar de 82 de zilieri.   S-au constatat un numar de 33 deficiente pentru care s-au dispus 33 masuri de remediere.

Au fost sanctionati 2 beneficiari de lucrari, carora li s-a aplicat 1 avertisment contraventional si o amenda pentru munca fara forme legale de angajare, in valoare de 10.000 lei.

Rezultatele controlului  in domeniul securitatii si sanatatii in  munca:

Actiunea de control cu caracter inopinat s-a desfasurat la beneficiarii la care se presteaza munca necalificata cu caracter ocazional, in domeniile prevazute in Clasificarea activitatilor din economia nationala, actualizata si in conformitate cu prevederile art. 13 din lege.

S-au verificat un numar de 26 de beneficiari la care s-au identificat un numar de 81 de zilieri.

Deficiente constatate:

  • nedotarea zilierilor cu echipament individual de protectie sau neutilizarea acestuia de catre zilieri, respectiv, utilizarea unor echipamente de munca neconforme care prezentau riscuri de accidentare.

S-au aplicat 11 sanctiuni contraventionale din care 10 avertismente si 1 amenda in valoare de 3.000 lei.

Ionut CORFU

sursa: ITM Neamt

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.