La doua luni de la dezastrul care a dus la pierderea unei vieti omenesti in incendiul de la fabrica de vopsele Vestel, din Savinesti, inspectia muncii a ajuns la o concluzie. In ancheta efectuata, specialistii din cadrul ITM Neamt au stabilit ca incendiul s-a produs din cauza manevrarii necorespunzatoare a unei substante extrem de inflamabile, si-anume toluenul, care a fost transferat dintr-un recipient in altul fara minime masuri de protectie a salariatilor, astfel ca in cursul operatiunii s-a produs o scanteie de la care a pornit dezastrul.
Nicolae Harlea – Purtator de Cuvant ITM Neamt
„In urma anchetei efectuate si pe baza expertizei tehnice dispuse in acest caz s-a stabilit drept cauza a evenimentului produs in data de 11 august 2014 descarcarea electrostatica a unei cantitati de energie existenta acumulata de unele din elementele participante la operatia de transvazare a substantei toluen, o substanta inflamabila. Evenimentul s-a produs ca urmare a lipsei unei proceduri clare si complete referitoare la modul corect de efectuare a operatiei de transvazare a substantelor inflamabile. Institutia noastra a inaintat o sesizare organelor de urmarire penala in acest caz pentru incalcarea reglementarilor din legea privind securitatea si sanatatea in munca, iar firma respectiva a fost amendata cu 8.000 de lei pentru nerespectarea dispozitiilor privind organizarea secutirtatii si sanatatii la locurile de munca”
Procurorii urmeaza sa inchida dosarul in urma cercetarii penale ce se va desfasura. Politia a deschis atunci un dosar penal sub aspectul uciderii si distrugerii din culpa si nerespectarea normelor de protectia muncii, urmand ca acum cercetarile sa continue cu noile date si concluzia raportului ITM. Patronul firmei Vestel a declarat la acea vreme ca pabugele sunt in jurul a 300.000 de euro si ca detine asigurare.
Tragedia de la Vestel a primit atentia autoritatilor locale, astfel ca ITM Neamt a initiat o campanie privind organizarea activitatii de interventie si salvare in unitati industriale cu potential pericol de emisii de gaze, vapori si pulberi toxice, asfixiante, inflamabile sau explozive, ce se va incheia la finele acestui an. Pana acum s-au facut controale in 21 de unitati unde muncesc 1.878 de salariati, fiind aplicate cinci avertismente si dispuse masuri de remediere a deficientelor depistate.