Conform legii, agentul de ocupare a fortei de muncă trebuie să fie o societate româneasca ce are ca activitate principala „selecţia şi plasarea forţei de muncă”- cod CAEN 7810, să dispună de spaţiul şi de dotările necesare pentru buna desfăşurare a activităţii, să aibă încadrat în muncă personal cu experienţă în domeniul forţei de muncă, să organizeze o bancă de date care să cuprindă ofertele şi solicitările de locuri de muncă în străinatate,  să deţină informaţii referitoare la condiţiile de ocupare a acestora şi la calificările şi aptitudinile solicitanţilor aflaţi în evidenţa lor, să încheie cu persoane juridice, persoane fizice şi organizaţii patronale din străinatate, după caz, contracte care conţin oferte ferme de locuri de muncă.

Agentul de ocupare a fortei de munca trebuie să fie înregistrat la inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază îşi are sediul.

Agenţii de ocupare a forţei de muncă au obligaţia de a încheia cu cetătenii români contracte de mediere. Aceste contracte trebuie să conţină, printre altele, elementele principale privind, tariful de mediere, durata contractului şi modul de soluţionare a eventualelor litigii.

De asemenea, agenţii au obligaţia de a asigura încheierea contractelor de muncă dintre cetăţenii români şi angajatorii străini şi în limba româna.

Ca un AVERTISMENT lansat de Inspecţia Muncii, persoanelor care vor să lucreze în străinatate le precizăm urmatoarele:

Înainte de a apela la serviciile unei societăţi comerciale ce are ca activitate principală „selecţia şi plasarea forţei de muncă”, solicitanţii locurilor de muncă din străinatate trebuie să se adreseze inspectoratului teritorial de muncă în raza căruia societatea îşi are sediul în vederea solicitării de informaţii referitoare la:

  • înregistrarea firmei la inspectoratul teritorial de muncă;
  • sancţiunile aplicate, dacă a fost cazul.

De asemenea, trebuie să verifice dacă la semnarea unui contract individual de muncă în străinătate acesta cuprinde cel putin urmatoarele elemente: ţara de reşedintă, denumirea angajatorului cu toate datele de identificare: adresa, numar de telefon/fax, descrierea muncii şi a condiţiilor de muncă, durata timpului de muncă şi de repaus, durata contractului individual de muncă, condiţiile de salarizare, condiţiile de transport, locuit, condiţiile de protecţie socială.

De asemenea, avertizăm asupra faptului că persoanele fizice nu au dreptul să exercite activităţi de mediere a angajării cetăţenilor români în strainatate.

În perioada 07.11.2016 – 11.11.2016, Inspectoratul Teritorial de Munca Neamţ a desfăşurat Campania Naţionala de verificare a modului în care agenţii de ocupare a forţei de muncă respectă prevederile Legii nr.156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate – republicată.

Obiectivele Campaniei au fost:

– Identificarea cazurilor în care agenţii de ocupare a forţei de muncă nu respectă prevederile Legii nr.156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate, republicată şi ale HG nr.384/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor <LLNK 12000   156 10 201   0 18>Legii nr. 156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate, cu modificările şi completările ulterioare;

– Creşterea gradului de conştientizare a agenţilor de ocupare a forţei de muncă, faţă de obligativitatea respectării prevederilor legale;

– Diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea de către agenţii de ocupare a forţei de muncă a prevederilor legale menţionate.

Au fost verificaţi un numar de 13  agenţi de ocupare a forţei de muncă. S-a constat că 2 agenţi de ocupare a forţei de muncă au activitatea suspendată, iar 11 nu desfăşoară activitate de mediere.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.