ITM Neamt a organizat controale pe parcurusul unui interval de patru zile, care au avut ca principal obiectiv, verificarea angajatorilor care folosesc muncitori zilieri. Au fost decoperite numeroase nereguli, s-au aplicat amenzi, iar unui agricultor i s-au intocmit documentele premergatoare constituirii unui dosar penal, pentru folosirea la munca a 12 oameni fara forme legale de angajare.

Comunicat ITM Neamt:

”In perioada 03.10.2016 – 07.10.2016, Inspectoratul Teritorial de Munca Neamt a desfasurat Campania la nivel national privind respectarea de catre beneficiari a prevederilor Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri si a normelor metodologice de aplicare a acesteia in domeniile prevazute la art. 13 si a prevederilor legale privind prevenirea si combaterea exploatarii copiilor/tinerilor prin munca in aceste domenii.  

Au fost verificati un numar de 27 beneficiari, la care desfasurau activitate un numar de 81 de zilieri. Cu ocazia controalelor au fost constatate 33 deficiente in domeniul relatiilor de munca si au fost dispuse 33 masuri. S-au aplicat 2 sanctiuni contraventionale in care 1 avertisment pentru incalcarea prevederilor Legii nr.52/2011 cu modificarile si completarile ulterioare si 1 amenda in cuantum de 10.000 lei pentru incalcarea altor prevederi legale in domeniul relatiilor de munca.

Pentru unul dintre beneficiarii de lucrari (obiect de activitate – cultivarea cerealelor, plantelor leguminoase si a plantelor producatoare de seminte oleaginoase) s-a intocmit documentatia necesara privind constatarile efectuate pentru a stabili dacă sunt întrunite elementele constitutive ale urmatoarelor infractiuni, respectiv:

  1. infractiunea  prevazuta si pedepsita la art. 264, alin.4, din Legea nr.53/2003 republicată, cu modificările şi completările ulterioare (pentru primirea la muncă a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetăţenia acestora, fără încheierea unui contract individual de muncă) – 12 persoane fara forme legale de angajare;
  2.  infractiunea prevazuta si pedepsita la art. 265, alin. 1, din Legea nr.53/2003 republicată, cu modificările şi completările ulterioare ( pentru încadrarea în muncă a minorilor cu nerespectarea condiţiilor legale de vârstă sau folosirea acestora pentru prestarea unor activităţi cu încălcarea prevederilor legale referitoare la regimul de muncă al minorilor) – 3 minori.

In actiunile de control au fost constatate, urmatoarele deficiente:

  • Beneficiarul nu a înaintat lunar, până cel târziu la data de 5 a fiecărei luni, către inspectoratul teritorial de muncă unde îşi are sediul, un extras al Registrului de evidenţă a zilierilor conţinând înregistrările din luna precedentă;
  • Neinregistrarea in Registrul de evidenta a zilierilor, in ordine cronologica, zilierii cu care are raporturi de munca, in perioadele in care beneficiarul  apeleaza la serviciile zilierilor;
  • Necompletarea Registrului de evidenţă a zilierilor, înainte de începerea activităţii, conform instrucţiunilor prevăzute în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezenta lege;

In  domeniul securitatii si sanatatii in munca:

Au fost controlati un numar de 26 de beneficiari, la care desfasurau activitate un numar de 81 de zilieri. S-au constatat un numar de 11 deficiente pentru care      s-au dispus 11 masuri de remediere. Au fost sanctionati un numar de 11 beneficiari, carora li s-au aplicat 11 sanctiuni contraventionale din care: 10 avertismente si 1 amenda in valoare de 3.000 lei.  

In actiunile de control au fost constatate, urmatoarele deficiente:

  • nedotarea zilierilor cu echipament individual de protectie;
  • neutilizarea echipamentului individual de protectie de catre zilieri, respectiv, utilizarea unor echipamente de munca neconforme care prezentau riscuri de accidentare.”
  • Ionut CORFU
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.