De cateva luni de zile, comuna Ruginoasa fierbe, dupa ce in comunitate s-a raspandit vestea ca un control al Curtii de Conturi desfasurat in luna august anul trecut, ar fi constatat grave nereguli privind cheltuirea banului public dar si că niste functionari s-ar fi jucat cu banii primariei dupa bunul lor plac, iar jaful ar fi de ordinul sutelor de mii de lei, desi Ruginoasa este una dintre cele mai mici comune din judetul Neamt, cu doar 1.800 de locuitori. Controlul a vizat perioada 2017-2020.

Dupa mai multe incercari repetate si chiar scandaluri in Consiliul Local, consilierii locali nu au reusit sa obtina raportul inspectorilor. Raportul a fost comunicat primarului Miluc Grigoras, insa acesta refuza sa-l puna la dispozitia alesilor locali, pe motiv ca ar contine date cu caracter personal. Tvmneamt.ro a intrat in posesia raportului Curtii de Conturi si îl publicam integral la sfarsitul acestui articol, cu mentiunea ca numele de persoane si firme sunt cenzurate de emitentul raportului.

Una dintre cele mai grave abateri constate de Curtea de Conturi, este legata de modul in care si-au facut datoria cei care se ocupa de contabilitatea primariei. In raport se arata ca in ultimii 3 ani, au fost scoase din Trezorerie sume de bani cu titlu de avans salarii, insa banii au disparut fara urma. Din sistemul electronic de contabilitate, au fost sterse cu totul chitanțe pe sume de bani incasate ca impzite si/sau taxe. Totodata, s-a descoperit ca mai multe chitante au fost modificate (sau anulate) in sistem, cu sume mai mici decat cele incasate in realitate. ”S-au constatat abateri de la legalitate și regularitate cu privire la disciplina operațiunilor de casă, prin faptul că încasările în numerar din taxe și impozite sau din alte venituri bugetare nu au fost depuse în integralitate în conturile corespondente de venituri.

De asemenea, a fost identificat faptul că pentru intervalul 2018-2020 au fost șterse din cadrul aplicației de evidență fiscală – eXpert Bugetar – un număr de 63 de chitanțe pentru care s-au operat încasări în softul informatic în valoare de 63.358 lei. Entitatea nu a prezentat pentru niciuna dintre chitanțele șterse documente care să justifice operațiunea de ștergere din program. Nu au fost întocmite borderouri distincte însoțite de exemplarele chitanțelor șterse/anulate și de motivarea scrisă a ștergerii/anulării din programul informatic.

Totodată, din verificările efectuate s-a constatat faptul că registrul de casă a fost
completat în mod eronat, cu date nereale, fără a reflecta întocmai sumele încasate efectiv în numerar din taxe și impozite sau alte venituri, fiind identificate deficiențe grave legate de supervizarea operațiunilor derulate prin casierie (…) În concluzie, se constată că în perioada supusă verificării, respectiv intervalul 2018- 2020, la nivelul U.A.T.C. Ruginoasa nu au fost respectate prevederile legale privind disciplina operațiunilor de casă:

– nu au fost depuse în conturile de venituri deschise la Trezoreria Municipiului
  Roman, încasări în numerar în valoare de 54.806 lei.
– au fost operate ștergeri în programul informatic de evidență a veniturilor bugetului
local al comunei Ruginoasa, pentru încasări în valoare de 63.358 lei, fără a fi
prezentate justificări privind anularea chitanțelor

Valoarea erorii constatate este în sumă totală de 118.164 lei”, este una dintre concluziile trase de inspectorii Curtii de Conturi.

Alti peste 100.000 de lei ar fi fost sifonati prin retrageri lunare de sume de bani din trezorerie, retrageri care in opinia inspectorilor ar fi ilegale, pentru ca banii nu ar mai fi ajuns la destinatia indicata in momentul retragerilor. ”A fost identificată efectuarea, cu caracter de continuitate, aproape lunar, în intervalul 2018-2020, de plăți nelegale aferente cheltuielilor de personal prin ridicări de numerar din conturile de cheltuieli deschise la Trezoreria operativă Roman (paragraf 51.02.01.03 – ”Autorități executive”), în sume excedentare valorii cumulate a drepturilor
salariale nete ce urmau a fi achitate angajaților entității, reflectate prin statele de plată lunare.

Pentru respectivele sume entitatea nu a prezentat niciun înscris care să justifice
legalitatea și regularitatea eliberării de numerar din casierie, nefiind nici depuse înapoi în conturile corespunzătoare de cheltuieli bugetare.

De asemenea, s-au constatat deficiențe grave legate de supervizarea operațiunilor derulate prin casierie, nefiind verificate în aceeaşi zi sau cel târziu a doua zi, documentele de încasări şi plăți predate de casier, precum şi dacă soldul înscris în registrul de casa este stabilit corect. Valoarea erorii constatate este de 101.497 lei”, precizeaza inspectorii Curtii de Conturi.

Grave nereguli s-au descoperit si la anumite lucrari de intretinere la drumurile din comuna, cum ar fi efectuarea de plăți fără existența documentelor justificative, întocmite conform legii, care să ateste exactitatea și realitatea sumelor cheltuite, existand chiar suspiciuni de falsuri privind cantitatile de materiale (pietris, nisip, etc.) folosite. Au fost descoperite chiar si plati facute inainte de receptie. In acest caz, gaura ar fi de peste 60.000 de lei.

Curtea de Conturi a mai descoperit si ca anumite terenuri terenuri ale primariei inchiriate in comuna, erau iesite din perioada de valabilitate a contractului de inchiriere, insa au fost lasate in continuare in stapanirea chiriasilor, fara forme legale, existand suspiciunea ca banii pe chirie au fost incasati (la negru) de persoane din primarie, intr-o cota mai mica decat era prevazut in contractul expirat intre timp.

Prejudiciul total stabilit de Curtea de Conturi, ar fi de cel putin 332.000 de lei. 

In luna octombrie 2021, primarul Miluc Grigoras, a depus la Curtea de Conturi o contestatie privind rezultatele controlului. Dupa ce a analizat contestatia, Curtea de Conturi o respinge, reconfirma abaterile constatate, si mentine dispozitiile date initial, cu precizarea, ca intre timp, a fost recuperata o mica parte din prejudiciu, adica cei care s-au simtit cu musca pe caciula, s-au cautat prin buzunare si au restituit cateva zeci de mii de lei, ceea ce echivaleaza cu o recunoastere a faptelor.

Potrivit unor surse judiciare, nu ar fi vorba neaparat despre fapte penale, desi cel putin in cazul chitantelor șterse din sistemul de contabilitate, s-ar putea contura suspiciuni de comiterea infractiunii de acces neautorizat la un sistem informatic, dar, în ultimul timp, a circulat informatia ca Politia Neamt ar fi cerut raportul de la Curtea de Conturi pentru a face verificari privind comiterea unor infractiuni. În urma verificarilor Tvmneamt,ro, rezulta ca la aceasta ora, la Politia Neamt nu se ocupa nimeni de asa ceva. Ramona Ciofu, purtatoarea de cuvant IPJ Neamt, a declarat ca la Politia Neamt nu exista nimic in lucru cu privire la Primaria Ruginoasa. Revenim.

Primarul Miluc Grigoras nu a putut fi contactat, insa daca doreste sa aduca precizari, poate transmite un punct de vedere pe mail-ul redactiei.

Raportul Curtii de Conturi, după controlul din 2021:

Decizia-nr_-2_27_09-2021

Concluziile Comisiei Curtii de Conturi care a analizat contestatia depusa de primarul Miluc Grigoras:

Incheierea-nr_-7_28_10_2021

Ionut CORFU

 

 

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.