Astazi, 2 octombrie, este martea neagra pentru judetul Neamt. In sedinta extraordinara de CJ Neamt, consilierii judeteni au votat ceea ce se poate numi fara exagerare, un jaf cu acte in regula. Aproape 13 miliarde de lei vechi vor ajunge la 29 de biserici si manastiri din judet. Banii provin din bugetul CJ Neamt, adica de la platitorii de taxe si impozite din acest judet ajuns ca vai de el.

Consilierii judeteni PSD-PNL-ALDE plus un consilier PMP au demonstrat ca joaca toti pe aceeasi mana si au votat toti cot la cot pentru risipirea banilor publici in conditiile in care niciuna dintre cele 29 de biserici nu se afla in vreo stare de urgenta sau de pericol iminent, deci nimic nu justifica alocarea unei sume enorme din bugetul unui judet atat de sărac. Cu aceasta ocazie se confirma inca o data decesul opozitiei (PNL) in judetul Neamt, dar si faptul ca asa-zisii politicieni au ajuns la un asa nivel de nesimtire incat nu au nici cea mai mica strangere de inima cand sfideaza efectiv opinia publica, dandu-si mana peste judet atunci cand interesele lor personale sau de partid, trebuie satisfacute. Ca sa fie siguri ca proiectul trece, PNL-istii au dat o mana de ajutor in plus. Pentru ca de la PSD au lipsit 3 consilieri, au lipsit 7 si de la PNL. Daca nu ar fi lipsit cei de la PNL, PSD nu ar fi avut majoritate si li s-ar fi reprosat PNL-istilor ca au trecut proiectul de unii singuri, cand ar fi putut sa-l pice. Prin urmare, ca sa nu se strice prietenia cu partenerii lor de petreceri si combinatii pe bani publici, 7 dintre ei au dat o mana de ajutor si au ramas acasa. Bine-nteles ca vor spune ca a fost o coincidenta, dar cine-i mai crede? Proiectul a trecut cu 24 de voturi din 24 de consilieri prezenti, fara ca vreo unul dintre ei sa ezite.

Suma initiala (1.110.000) a fost suplimentata la inceputul sedintei de aceiasi consilieri PSD-PNL-ALDE. Doua biserici vor primi bani mai multi decat se cerusera initial, asa ca suma totala a ajuns 1.170.000 de lei, adica aproape 12 miliarde de lei vechi. Adunati cu cei 300.000 de lei dati in luna mai, anul acesta, bisericile si manastirile din judetul Neamt au primit in total cam 15 miliarde de lei vechi, bani munciti cu sudoarea fruntii de nemtenii de buna credinta.

Banii vor fi folositi la schimbarea de acoperisuri, extinderi de case parohiale si de praznuire, instalatii sanitare, ba chiar si la finisaje, construire de trotuare, ori reparatii la instalatii electrice. 50.000 de lei ajung si la Protopopiatul Piatra- Neamt (pentru schimbarea destinatiei centralei termice), iar 30.000 de lei merg la Protopopiatul Targu Neamt (pentru instalatie de incalzire termica). Evident ca in bunul obicei, acesti bani vor fi zeciuiti de catre preoti, pentru ca nu se dau in baza unor devize de lucrari si nici macar in baza unor minime verificari pe teren. Pur si simplu bisericile au cerut, Arsene a propus, iar consilierii PSD-PNL-ALDE au executat. Probabil ca vor si rasplatiti pe masura.

Acest jaf cu acte in regula vine in conditiile in care in judet sunt scoli fara toalete, scoli care nu au nici macar gard imprejmuitor, spitale care asteapta cu anii echipamente medicale, sau drumuri judetene complet distruse, cum este si cel de la iesirea din Piatra- Neamt spre Izvoare. Daca pentru astfel de necesitati urgente nu s-au gasit bani, iata ca pentru biserici si manastiri care produc in fiecare an milioane de euro neimpozitati, s-au gasit 15 miliarde de lei vechi.

Cand veti mai vedea poze cu politicieni la slujbe ori la lacasurile de cult cu ocazia diverselor sarbatori, veti sti si cat au costat.

Ionut CORFU

 

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.