Cele doua politiste care n-au vazut hotii in timpul jafului de la CAR Zanesti, sunt subiectul unei anchete interne la IPJ Neamt. Informatia a fost confirmata astazi de purtatorul de cuvant al institutiei.

Cele doua politiste era de serviciu in noaptea in care s-a dat spargerea la CAR-ul din comuna (18/19 iulie) si in jurul orei 2:00 din noapte au fost trimise la fata locului in urma unui apel la 112 care anunta ca au loc activitati suspecte in zona respectiva.

Politistele s-au uitat pe un geam de la intrarea principala, nu li s-a parut nimic suspect si au plecat. Daca ar fi mers in spatele cladirii, ar fi vazut si locul pe unde intrasera hotii, insa din lipsa de profesionalism sau de frica, ori potrivit unor speculatii, din motive mult mai grave, au preferat sa raporteze ca totul este in regula desi spargerea era in toi. Jaful a fost descoperit abia dimineata, de catre angajatii CAR-ului.

Surse din cadrul anchetei spun ca hotii au lucrat nestingheriti la Zanesti si nu s-au grabit deloc. Ei ar fi intrat mai intai in gradinita din comuna care este langa CAR, pentru ca apoi sa iasa in spatele cladirii vizate, indiciu care arata ca stiau bine locurile. Foarte suspect este insa ca in noaptea respectiva au avut loc mai multe coincidente: camerele de supraveghere instalate de primarie erau orientate in cu totul alte directii decat ar fi trebuit, iluminatul public era intrerupt, iar doua politiste au fost la fata locului si n-au vazut nimic in neregula.

Exista insa voci printre politistii din Neamt care pe marginea acestui subiect, reclama ca politicile adoptate de mai multi ani in cadrul MAI, au dus la o grava deprofesionalizare a lucratorilor, mai ales dupa ce au inceput sa se faca angajari pe banda rulanta din sursa externa, asa cum erau si cele doua politiste. S-a ajuns astfel, ca sectii intregi de politie rurala sa functioneze cu 6-8 politisti fara pic de experienta, iar din cauza crizei de cadre, sa se ajunga sa lucreze doua femei pe aceeasi tura. Totodata, prin eliminarea unui spor pentru permanenta, in mediul rural, pe timp de noapte, lucreaza 2 politisti pentru 6-8 comune. Si chiar daca nu se recunoaste de la nivel central, este cat se poate de real ca politistii au ajuns sa aiba program 8-16. Dupa ora 16, spuns sursele citate, sa fereasca Domnul sa se intample ceva mai grav, pentru ca nu are cine sa intervina.

Ancheta privind spargerea de la CAR Zanesti este inca in desfasurare si exista deja un cerc de suspecti, a declarat purtatorul de cuvant al IPJ Neamt.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

 1. in schimb , atunci cand sesizezi infractiuni flagrante domnii politisti te ameninta si sesizeaza infractorii .
  nu este primul jaf in care , cu siguranta , politistii au un rol cheie .
  nu inteleg de unde vine lipsa de cadre , din moment ce se angajeaza cu miile , de ani de zile ?
  politia romana , politia locala , jandarmeria- ” in cooperare ” cu nenumarate firme de paza – asigura o siguranta deplina cetatenilor din judet .
  cand nu sunt la munca , baietii in uniforma , de pe la sectiile rurale si de pe la ordinea publica – cam socializeza cu interlopii si infractorii , pe la chermeze si gratare , nu ?
  spre deosebire de purtatorii de uniforma , infractorii lucreaza in trei schimburi , zi si noapte , fara sa se planga de deficit de personal .
  intre timp a venit si “diaspora ” acasa , “in concediu”.
  zanesti , podoleni , roznov – zone turistice , in ultimii ani .
  politia romana , cu promtitudine , solicita sprijinul cetatenilor si in identificarea “valutistului”, la 40-50 de zile de la eveniment . evident , habar nu aveau politistii despre existenta valutistilor in urbea noastra .

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.