Spitalul modular din containere pentru care CJ Neamt si CJ Iasi au plătit peste 10 milioane de euro stă in continuare închis, dupa aproape un an de la finalizarea lucrarilor. Partea CJ Neamt, adica a nemtenilor, la ceea ce presa din Iasi a numit ”Jaful de la Lețcani”, a fost de peste 3 milioane de euro. Banii au fost alocati la initiativa lui Ionel Arsene si totul a fost inca de la inceput o teapa imensa pe bani publici, pentru ca una li s-a propus spre aprobare prin vot consilierilor judeteni si alta a ajuns de fapt in teren, la Letcani: aparatura veche, depasita moral, containere prin care se inflitreaza apa, instalatii termice care nu fac fata conditiilor meteo, un proiect de constructie care nu prevede un sistem de evacuare a apelor menajere, instalatii sanitare care produc inundatii, etc. Cert este ca nici astazi, spitalul nu poate fi folosit, in timp ce spitalele din tara nu mai fac fata valurilor de pacienti infectati cu coronavirus.
Jurnalistii Pro TV de la emisiunea Romania te Iubesc au mers la ”locul faptei” si ceea ce au gasit acolo, numesc ”Afaceri pe suferinta oamenilor”.
Redam mai jos un pasaj din reportajul Pro TV (sursa foto si text: Pro TV)
„Au început să apară infiltrații, au fost probleme pe perioada iernii, vis-a-vis de modalitatea de încălzire.. Ăsta e un absorbant, un pampers. Ușa e blocată, apa se prelinge prin pereţii containerelor. Plouă, pe la senzorul de deschidere a uşilor” explică angajatul.
Prin senzorul care permite accesul la ATI picură încet, iar asta îi dă fiori medicului ateist care nu-şi închipuie că pe aici pot fi transferați pacienţi.
„În momentul de faţă nu putem admite pacienţi, eu nu fac rabat, uitaţi că începe să picure, le-am spus tot timpul, trebuie să privim pacienţii ca şi cum ar fi rudele noastre. Nu mi-ar conveni ca o rudă de-a mea să fie îngrijită, nu ştii ce se întâmplă” spune acesta.
Milioane de euro pentru un spital inutilizabil
Şi-n timp ce directorul Spitalului de Boli Infecţioase, doctorul Florin Roşu, ne explică neajunsurile, la Leţcani ajunge Alina Popa, preşedinta Asociaţiei Euronest, prin care consiliile judeţene Iaşi şi Neamţ au cumpărat spitalul.
–Eu vă amintesc că a costat 14 milioane de euro. Ia uitaţi-vă cum plouă pe la uşă
-Se va rezolva…
-Sunt situaţii care vor apărea mereu pentru că nu e bine făcut
-Cred că confundam lucrurile
-E un spital militar
-Se va rezolva…
Așa au sunat dialogurile între cele două părți.
Fostul preşedintele al Consiliului Judeţean Iaşi, care a avut iniţiativa cumpărării acestui spital, senatorul Maricel Popa, are o explicaţie pentru apa din spital. O mână criminală vrea să saboteze proiectul. „S-a împins cineva în burduf” spune el.
Maricel Popa, fostul președinte al Consiliului Județean Iași: „Instalaţiile sunt aduse din Finlanda, au fost dereglate ca să fie închis spitalul, o rea-credinţă a celor care operează spitalul la ora actuală Consiliul Județean Iaşi. O curăţenie şi spitalul poate fi deschis la noapte”
În ianuarie, spitalul s-a închis după trei luni de folosinţă din cauza problemelor tehnice. Alina Popa susţine că se mai întâmplă în astfel de spitale, iar pentru costul uriaş plătit de judeţ are o explicaţie: „e un spital cu foarte multă aparatură medicală.”
Pe hol sunt înşirate mai multe ventilatoare defecte.
12 ventilatoare au cedat într-o lună, explică Florin Roșu.
Am încercat să găsim şi specificaţii tehnice vis-a-vis de ventilatoare și nu le-am găsit
Reporter: De ce sunt 10 ventilatoare stricate?
Alina Popa: „Vă rog să-i întrebaţi pe cei care le-au exploatat”
Reporter: Sunt totuşi 10 ventilatoare noi, stricate după o lună de folosinţă”
Alina Popa: „Nu sunt după o lună, unele se mai defectează”
Spitalul a fost deschis în octombrie, sub presiunea celui de-al doilea val al pandemiei pentru că salvările făceau cozi.
Medicii au acceptat pacienţi, deşi refuzaseră să semneze recepţia, din cauză că lipseau certificate de garanţie şi fișe tehnice.
Dr. Florin Roșu, directorul Spitalului de Boli Infecțioase Iași: „Recepţia lucrărilor n-a fost făcută, există doar un proces-verbal de predare-primire. Este un spital termosensibil. Când era frig afară, era frig şi înăuntru.”
La Lețcani, apa îngheța în chiuvete. Alina Popa spune că oamenii umblau la termostate
Într-o dimineaţă, cadrele medicale au găsit apa îngheţată în chiuvetă, iar în saloane termometrele arătau temperaturi scăzute. Unii pacienţi îşi aduseseră calorifere de acasă. De aceea, rudele unuia dintre ei au protestat în faţa spitalului.
„Avem pe cineva internat acolo şi a spus, mor de frig, nu mai pot, dârdîi tot, iar în acest spital temperatura era de 7 grade Celsius” spuneau oamenii.
În opinia reprezentantei Euronest, de vină erau pacienţii şi medicii.
Alina Popa: „Umblau pe timpul nopţii la termostate”.
Dr. Florin Roșu: „Se mai întâmpla să pice curentul, trebuiau să se urce asistentele pe masă să umble la tabloul electric, săreau siguranţele, tot stresul ăsta .”
Alina Popa: „Ieşeau în mânecă scurta. De ce ieşeau în mâneca scurtă?”
Doctorul Roşu spune că în iarnă au fost momente în care s-a temut pentru siguranţa pacienţilor, pentru că într-un salon mirosea a ars din cauza unei instalaţii. Acesta a fost şi motivul pentru care în ianuarie a luat decizia să închidă spitalul.
Dr. Florin Roșu: „Nu avem o schiţă a containerului, au venit de la producător, de la fabricant în forma pe care o vedeţi, a fost asamblat ca un puzzle, nu avem o schiţă a instalaţiei electrice din pereţi, nu ştim dacă sunt ignifugate sau nu”
Alina Popa spune că documentaţia e la tradus şi că, din nou, toate problemele se vor rezolva foarte repede.
Dr. Florin Popa: „Personalul e pregătit, dar nu am încredere în instalaţiile de încălzire, mă strânge în spate că se poate întâmpla ceva cu pacientul, nu din cauza actului medical ci din cauza unei defecţiuni. Avem în spate incendiul de la Neamţ, Matei Balş, eu nu-mi doresc ca Iaşiul să apară pe harta asta !”
Pe 19 aprilie, într-o şedinţă la care nu am avut acces, Alina Popa a cerut liderilor locali şi specialiştilor ISU să-i acorde o lună pentru a face o expertiză la instalaţia electrică. Un control al ISU a arătat că în caz de incendiu, pacienţii pot rămâne blocaţi în saloane pentru că uşile sunt acţionate doar automat, iar în spital nu erau hidranţi.
I.C.