Hotii de lemn isi fac de cap in cotinuare la Cuiejdi, comuna Gîrcina, judetul Neamt, sub ochii autoritatilor care ar fi trebuit sa le vina de hac, nicidecum sa doarma in izmene.

La sfarsitul lunii martie, doua camioane cu tot cu lemn au fost confiscate la Gîrcina, dupa ce primarul Mihai Gontaru se hotarase sa ia taurul de coarne si sa lupte contra fenomenului care bantuie intreg judetul Neamt. El a montat in comuna un sistem de supraveghere video cu ajutorul caruia a depistat cum actionau hotii. Si nu vorbim despre niste amărâți care furau doi sau trei copacei ca sa aiba lemn de foc. Vorbim despre furt organizat, cu camioanele. Firma transportatoare folosea numere de inmatriculare de la o semiremorca pe care le muta la alte semiremorci pentru a putea face mai multe transporturi de lemn de la Cuiejdi, pe acelasi aviz. De ce era nevoie de asa ceva? Simplu. Pentru ca lemnul transportat cu numere false era furat. Cum se pot fura camioane de lemn din ditamai rampa de exploatare? La fel de simplu. Cu complicitatea lucratorilor Romsilva, altfel, reteaua ar fi fost destructurata in secunda doi.

Pe 29 martie, primarul Gontaru a surprins pe camere o actiune cum este cea descrisa mai sus si cu chiu cu vai s-a reusit confiscarea a doua camioane cu tot cu lemn. (Vezi toate detaliile AICI)

Dupa ce s-au consumat evenimentele din ziua respectiva, ca prin minune, camioanele firmei respective n-au mai fost vazute pe camere, ca si cum n-ar fi existat vreodata. S-a crezut ca pana aici le-a fost, hotii s-au speriat. Nici vorba. Cum sa se renunte la furtul de milioane de euro pe luna din care duc viata de nababi patroni, angajati si sefi Romsilva, sefi de institutii cu atributii de control si politicieni?

Informatiile ajunse la redactia tvmneamt arata ca hotii au schimbat doar traseul, nu si obiceiul. Jaful continua, nimeni nu l-a oprit. Acum se circula pe o alta ruta, prin padure. Nu este nevoie sa se mai treaca prin fata camerelor de luat vederi, pentru ca s-a gasit un traseu alternativ care trece prin Cracaoani, pe niste drumuri forestiere, pe care camioanele fac ruta Cuiejdi- Cracaoani si invers, fara sa mai fie inregistrare video. Sa nu fi aflat pana acum, de 5 luni de zile nici Romsilva, nici Garda Forestiera, nici politistii de la Delicte Silvice ca jaful de la Cuiejdi continua si nu s-a schimbat nimic, decat traseul?

Dupa intamplarea de pe 29 martie, normal ar fi fost ca Romsilva sa opreasca exploatarile in zona si sa se demareze un control de fond pentru a se putea vedea cand, cine si cum a furat lemn din padurea statului. Nu s-a intamplat asa ceva, ca doar nu era sa-si taie mafia lemnului, craca de sub picioare. De asemenea politistii de la investigarea infractiunilor silvice ar fi trebuit sa extinda cercetarile in teren, respectiv in locurile de unde se exploata lemnul dovedit ca fiind furat si sa nu se limiteze doar la indisponibilizarea celor doua camioane. Din cate stim noi, nici asta nu s-a intamplat. Si atunci, se ridica mai multe semne de intrebare cu raspunsuri care pot fi intuite de oricine, chiar si de cei care nu au legatura cu mafia lemnului din judetul Neamt.

Totodata, ne intrebam de ce mai exista DIICOT, DGA si DNA daca de ani de zile padurile din Neamt sunt jefuite de mafia rapace a celor care ar trebui sa le pazeasca, cot la cot cu patroni si politicieni dornici de imbogatire chiar cu pretul unor dezastre ecologice ale caror semne incep sa se vada tot mai des, fara sa fie cineva tras la raspundere? Sa fie vorba tot despre complicitate?

Gaselnita cu drumurile prin paduri ca rute alternative pentru transporturi de lemn care trebuie tinute departe de ochii curiosilor, pare sa se implementeze in mai multe locuri din judet. Din informatiile noastre, Romsilva Neamt a demarat un proiect prin care se reabiliteaza mai multe drumuri forestiere. Prin aceste investitii se impusca doi iepuri dintr-un foc. Se creeaza trasee sigure pentru mafia lemnului si se sifoneaza niste multi bani catre anumite firme. De exemplu, la Borca, cel putin un drum forestier se reabiliteaza la aceasta ora prin firma unui deputat, care nu este din judetul Neamt, dar probabil ca trebuia sa primeasca si el parandaratul. Informatiile nu sunt deocamdata verificate oficial. Purtatorul de cuvant al Romsilva nu a putut ficontactat, pentru ca a avut toata ziua telefonul inchis sau fara semnal.

Exemplul de la Cuiejdi este doar unul dintre sutele de exemple din Neamt, unde se fura lemn ca la balamuc cu complicitatea evidenta a celor care ar trebui sa combata fenomenul. Noi am mai spus si repetam. Mafia lemnului este una care depaseste orice inchipuire a unui om normal. Mafia lemnului a ajuns sa controleze institutii intregi si sa asigure bani negri pentru orice, inclusiv pentru campanii electorale, iar silvicultura nu mai este demult ceea ce ar trebui sa fie, ci mai degraba baza unei organizatii de tip mafiot ale carei tentacule ajung pana sus, foarte sus, de aceea nu exista dosare penale pe fapte de coruptie legate de furturi de lemn. Vom reveni.

Ionut CORFU

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.