Comuna Poiana Teiului, sub administratia primaritei Ana Ancuta(PSD), devine un izvor nebanuit si nesfarsit de subiecte de presa, prin prisma gravelor abuzuri si incalcari ale legii care se petrec aici de cel putin un an. (Vezi VIDEO la sfarsitul articolului)

Probabil ca in scurt timp aceasta comuna va deveni una dintre cele mai atractive din Romania, din acest punct de vedere. Nici anchetatorii nu se vor plictisi deloc aici, ba dimpotriva, va trebui sa se infiinteze Parchetul Poiana Teiului, pentru ca din informatiile noastre nu mai este mult pana la niste treburi mai serioase, ca sa le zicem asa, treburi la care va fi foarte mult de lucru.

Si pentru ca procurorii nu le pot sti chiar pe toate, le dam noi o mana de ajutor si le aratam cam cum isi jefuieste o primarie propria sa padure prin intermediul unei firme al carei administrator este prieten cu primarul (in cazul nostru, Ana Ancuta).

Primaria Poiana Teiului detine si exploateaza mai multe suprafete de paduri. Anul trecut (2016), prin toamna, primaria scoate la licitatie o parcela pentru exlpoatare.

Conditiile de participare la licitatie sunt facute cu dedicatie, la fel si una dintre clauzele din contractul care urma sa fie facut cu castigatorul. Contractul si conditiile de participare la licitatie sunt facute de Compartimentul Achizitii Publice, unde primarita face presiuni sa fie introdusa urmatoarea conditie: ”Castigatorul plateste integral contravaloarea materialului lemnos care urmeaza a fi exploatat, in suma de 500.000 lei, inainte de a incepe exploatarea” (5 miliarde lei vechi)

La licitatie ajung aproximativ 5 firme, iar celor prezenti, inainte de incepere li se atrage atentia ca trebuie sa plateasca 500.000 de lei inainte de a incepe exploatarea. Bine-nteles ca au dat bir cu fugitii toti, pentru ca de asa ceva nu prea se mai auzise si sunt putine firme care sa aiba cash 500.000 de lei si chiar daca i-ar avea, nu multi si-ar permite sa blocheze o asa suma pana incepe sa se valorifice lemnul licitat. O singura firma a ramas in cursa, care ce sa vezi, dispunea de acesti bani si care evident a castigat licitatia.

Firma se numeste Prico Forest SRL si este din Pipirig. Administratorul ei, Pricopie Iulian este foarte apropiat (posibil ruda) de fostul primar Marcel Pruna, care in februarie a fost condamnat la inchisoare cu suspendare din cauza unor ilegalitati comise cat a fost primar la Pipirig.

O relatie foarte buna cu Marcel Pruna are si primarita Ana Ancuta (foto jos), prin intermediul acestuia cunoscandu-l pe Pricopie.

Si cum prietenul la taiat padurea se cunoaste, Prico Forest SRL se apuca la inceputul anului 2017, de exploatat lemnul de pe parcela castigata la licitatia cu dedicatie. Numai ca se loveste de o mare problema. Pana la parcela nu era drum si nu se putea ajunge acolo decat strabatand padurea cam un km.

Asa ca Prico Forest nu mai sta pe ganduri si se apuca de facut un drum prin padure, de aproape 1km, fara nicio autorizatie, complet ilegal, cu efecte grave pentru mediu. Pentru a-si croi drumul, firma taie peste o suta de arbori de asemenea ilegal, de care nimeni nu mai stie nimic.

In urma unor reclamatii de la sateni, in luna martie, trei consilieri locali (TODOSIA BOGDAN- PSD, FURTUNA DUMITRU- ALDE si GAVRILUT CONSTANTIN- PNL) constituie o comisie in cadrul Consiliului Local Poiana Teiului, care sa verifice ce se intampla cu padurea comunei. Dupa foarte multe piedici din partea conducerii primariei acestia reusesc pana la urma sa puna pe picioare comisia si incep verificari in teren. Dupa cum se poate auzi si pe inregistrarea video de ieri de la sedinta de consiliu local, membrilor comisiei li s-au reprosat tot felul de lucruri pe parcursul verificarilor, cand de primarita cand de catre secretara Panait Gabriela: ba ca e ilegala, ba ca trebuie un expert,  ba ca secretara nu e de acord, etc.

In cele din urma, consilierii locali constata ca tot ce se reclamase se confirma si fac un raport catre primar in care anunta ca in padurea primarie s-a facut un drum ilegal, ca sa se construiasca drumul au fost doborati ilegal peste 100 de arbori si mai mult, pe parcela care trebuia exploatata s-au gasit peste 50 de cioate nemarcate, deci fusesera arbori taiati ilegal de catre Prico Forest, in plus fata de lemnul pe care trebuia sa-l taie in urma licitatiei. Comisia calculeaza un prejudiciu de aproximativ un miliard de lei vechi.

Primarita nici nu vrea sa auda de asa ceva si neaga cu vehementa cele relatate de consilierii locali din comisie. Ea face uz de un document, de fapt o declaratie scrisa a paznicului padurii angajat al primariei, pe nume Galbeaza Constantin (asupra acestui personaj vom reveni cu articole separate, pentru ca asa de tare pazeste el padurea, incat ii vine s-o ia cu el acasa ).

Pe baza documentului intocmit de el, a fost acordata garantia de buna executie a lucrarilor, catre Prico Forest. Alta ilegalitate, pentru ca garantia nu trebuia acordata daca existau suspiciuni.

Galbeaza spune ca unde a exploatat Prico Forest nu este nimic in neregula, desi drumul si cioatele nemarcate se vad si de pe luna. Deci Ana Ancuta ii trimite la plimbare pe consilierii din primarie si nu vrea sa ia nicio o masura in urma jafului constatat.

Mai jos se poate vedea un instantaneu surprins cand se construia prin padure drumul ilegal. Primarita nu crede nici macar in poze, si pentru ea nu este nimic in neregula.

Din acest moment, nu este foarte clar cum, intra pe fir politistii din comuna. Acestia constata ca se cam confirma ca au disparut niste sute de arbori si ca cineva a facut un drum ilegal prin padure si se deschide un dosar penal, apoi incep cercetarile. Dupa finalizarea lor, politistii trimit o adresa catre primarie in care Ana Ancuta este intrebata daca institutia se constituie parte civila. Raspunsul este unul stupefiant: primaria nu se constituie parte civila in dosar pentru ca nu exista prejudiciu.

Deci pentru Ana Ancuta, un drum care taie padurea in doua si disparitia a vreo 200 de arbori din averea comunei pe care o conduce nu inseamna prejudiciu, pentru ca asa i-a spus angajatul ei, Galbeaza, care se pare ca este un mare expert in infractiuni silvice.

Aceeasi atitudine a avut-o primarita si in sedinta de consiliul local de ieri, cand cot la cot cu secretara nervoasa, a negat ca ar exista un prejudiciu si a contestat tot timpul ba legalitatea comisiei ba expertixa celor care fac parte din ea.

Deci cine credea ca padurile ne sunt jefuite doar de strainii cei haini, iata ca lucrurile nu stau chiar asa. Dupa cum spuneam la inceputul articolului, la consilierii locali, procurorii interesati pot gasi un dosar mare si gros cu absolut tot ce ii intereseaza despre aceasta afacere cu iz de catuse.

Vom reveni zilele urmatoare cu un caz extrem de grav tot de la Poiana Teiului, unde secretarul falsifica ATENTIE! Hotarari de Consiliul Local. Vom demonstra cu probe clare cum secretara isi pune semnatura pe un document de sedinta dupa ce a falsificat datele de pe el, fapta care ar trebui sa aiba urmari imediate, pentru ca probele sunt indubitabile. Din informatiile noastre, la Primaria Poiana Teiului se falsifica si semnaturile pe documente oficiale si in curand vom intra in posesia unor documente care demonstreaza infractiuni deosebit de grave. Trebuie sa recunoastem ca fapte mai grave de atat, nu prea am mai vazut.

Mai jos, filmarea din sedinta de CL Poiana Teiului, cu circ pe subiectul jafului din padure:

Ionut CORFU

 

DISTRIBUIȚI

3 COMENTARII

  1. Ce usor influientabil sunteti dl.reporter. Lucrurile nu stau chiar asa iar deontologia( daca aveti asa ceba )va obliga sa fiti obiectiv. Credem ca ar trebui sa va mai documentati si sa prezentati asa cum sunt datele problemei.
    ADMIN: Va invitam sa faceti un material de presa ”neinfluentat”, il semnati si vi-l publicam.

  2. Lucruri si mai grave,taieri ilegale de mii de metrii cubi si in padurea Primariei Vatra Moldovitei Suceava.Prejudicii uriase de zeci de milioane de lei,pe care nimeni nu le ia in seama…Sau facut sesizari si catre Consiliul Local Vatra Moldovitei si catre doamna Prefect dar toul se ascunde,nu vrea nimeni sa faca nici un fel de cercetare!Catre cine ar trebui sa ma adresez?

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.