Dupa cum tvmneamt.ro informa ieri, consilierii locali de la Poiana Teiului au adoptat o Hotarare de Consiliu Local prin care se interzice exploatarea lemnului din padurile care apartin primariei pentru cel putin 3 ani, incepand cu 1 ianuarie 2018- Vezi stirea AICI! (mai jos, imagini din timpul sedintei).
Cei patru consilieri care au avut initativa, in frunte cu viceprimarul Paul Enache (ALDE) au recurs la aceasta ultima masura posibila, pentru ca dupa cum zic chiar ei (se poate vedea pe imaginile din sedinta) s-a intrecut masura la taieri, lemnul se vinde la preturi extrem de mici si colac peste pupaza, licitatiile s-au facut ilegal, adica fara acceptul Consiliului Local. Consilierii spun ca firmele care castiga licitatiile taie uneori cantitati de lemn duble fata de cat au castigat prin licitatie, deci in padurile comunei este un jaf generalizat.
Noi am publicat un exemplu in acest sens intr-un articol de pe 11 august 2017 (JAFUL DIN PĂDURI- LICITAȚIE CU DEDICAȚIE, DRUM ILEGAL, PESTE 200 DE ARBORI DISPĂRUȚI. PRIMĂRIȚA ZICE CĂ NU E PAGUBĂ) in care aratam ca la o licitatie desfasurata anul trecut pentru o parcela de padure a primariei Poiana Teiului, s-a pus o clauza cu dedicatie, s-a taiat mai mult decat trebuia si chiar s-a si construit un drum prin padure despre care exista suspiciuni ca s-a facut ilegal. Culmea, desi s-a deschis un dosar penal, primarita Ana Ancuta (foto- jos) sustine sus si tare ca nu s-a creat niciun prejudiciu. Motivele? Poate le afla procurorii DNA de la Bacau care stim sigur ca au inceput sa verifice ce au citit in articolul nostru si in mod sigur il vor citi si pe acesta.
Ei bine, se pare ca paharul consilierilor locali s-a umplut cand au aflat ca lemnul vandut la ultima licitatie s-a dat cu preturi care nu pot avea niciodata concurenta.
Licitatia a avut loc pe 30 iunie. Pretul de pornire pentru pin (Atentie! lemn de lucru, nu de foc) a fost extrem de mic, si anume 70 de lei/mc. In lista de preturi de mai jos, pretul pentru pin este subliniat cu rosu:
Licitatia a fost castigata de o firma din judetul Harghita, iar pretul de adjudecare pentru pin a fost de 71 lei/mc, adica cu un leu mai mult decat pretul de pornire. In total, s-au vandut aproximativ 400mc lemn de pin.
Nici preturile la celelalte specii nu sunt in concordanta cu piata reala, insa noi insistam pe pin, pentru ca pretul cu care a fost vandut, este nesimtit de mic si arata ca oamenii care pun la cale astfel de combinatii nu mai au nicio limita atunci cand este vorba despre jafuri din avutul public, iar consilierii locali care vor sa-l opreasca cu toata opozitia primaritei, au maxima dreptate.
Lucratorii din domeniul silvic contactati de noi au spus ca pretul este de cel putin 3 ori mai mic decat cel real. Cel mai mic pret pentru bustean de pin pe care noi l-am gasit la vanzare pe internet este de 220 de lei.(foto- captura de ecran de pe un site de vanzari lemn)
Deci firma care a castigat licitatia are un profit de aproape 150 de lei/mc din care se scad cheltuielile de exploatare, daca vinde lemnul imediat dupa taiere. Daca lemnul este debitat, profitul se poate lejer dubla sau chiar tripla. Ramane de vazut daca nu cumva din acest profit ajung bani si prin alte buzunare, dar asta nu putem stabili noi, ci doar anchetatorii, pentru ca vorbim cat se poate de clar despre un PREJUDICIU adus comunitatii din Poiana Teiului.
Si daca tot are pile la primarie, firma care exploateaza pinul a facut si doua drumuri prin padure, fara nicio autorizatie.
In tot acest timp in care padurea primariei este vanduta pe nimic, Scoala din Poiana Teiului cumpara lemn de foc de fag, cu 280 de lei/mc, tot din banii primariei. De altfel, in lista de preturi este trecut si lemn de foc de fag, la pretul de pornire de 50 de lei/mc.
Preturile de pornire a licitatiei, respectiv 70 de lei/mc de pin, au fost stabilite de o comisie. Seful acestei comisii este un consilierul local Alungulesei Vasile si din ea face parte inca un consilier local, Galbeaza Constantin, dupa cum se poate vedea in documentul de mai jos. Primul este silvicultor iesit la pensie (de el ne vom ocupa alta data) iar al doilea, Galbeaza, este nimeni altul decat paznicul padurii comunei, cel despre care noi spuneam ca pazeste asa de bine padurea, incat ar fi in stare sa o ia cu el acasa, dar devine orb instantaneu cand supravegheaza firmele care exploateaza si nu vede cand se taie lemn de doua ori mai mult decat s-a adjudecat la licitatie. Galbeaza, de peste 20 de ani este de fapt pionul principal in aceste afaceri cu lemnele primariei pentru ca el este un fel de doi sau mai multi in unul. Pazeste padurea, participa la diferite lucrari, inclusiv de exploatare, dar tot el stabileste si preturile de vanzare a lemnului.
Cei doi au stabilit niste preturi atat de ”corecte si de conforme cu realitatea”, incat dupa cum se poate vedea pe filmare, atunci cand au fost luati la rost in sedinta, au spus ca nu stiu cine a stabilit acele preturi. Si aici sunt doua variante:
- S-au facut ca nu stiu ceea ce conduce la ipoteza ca-s complici, pentru ca desi sunt un pic mai inaintati in varsta este greu de crezut ca au uitat ce au facut cu doar cateva luni in urma.
- Chiar nu stiu ce preturi s-au stabilit si asta insemana au fost folositi cu sau fara stiinta lor. De cine au fost folositi? De consilierii locali in niciun caz, deci si aceasta problema ramane sa fie rezolvata de anchetatori, pentru ca repetam, este vorba fara dubii despre un PREJUDICIU si cine stie cate or mai fi, ramase inca nedescoperite.
Dar seria neregulilor nu se opreste aici. Padurea unei comunei este un bun public sau de patrimoniu, la fel ca orice alt bun care se afla in administrarea sa. Potrivit legii, acest lucru este valabil si la Poiana Teiului, chiar daca unii ar vrea sa nu fie asa. Orice licitatie sau orice decizie care se refera la un bun de patrimoniu este obligatoriu ca mai intai sa fie aprobata de Consiliul Local. Ba mai mult, ca sa poata fi vandut, un bun de patrimoniu asa cum este si padurea de la Poiana Teiului, vanzarea trebuie sa fie aprobata de doua treimi dintre consilierii locali, nu cu majoritate simpla (50+1). Legiuitorul nu a intamplator a prevazut asta, pentru ca altfel, ne-am putea trezi cu primari care vand strazile sau localitatile cu totul.
Dupa cum se poate vedea si pe filmarea sedintei de CL de vineri, primarita Ana Ancuta o da din colt in colt cand i se reproseaza ca organizarea licitatiilor privind vanzarea de lemn din padurea comunei NU a trecut prin Consiliul Local, incearca sa contrazica, insa in cele din urma accepta ceea ce spun consilierii: de peste un an, nicio licitatie prin care s-a scos lemn la vanzare din padurile comunei, nu a fost trecuta prin consiliul local. Deci si ultima licitatie a fost organizata ILEGAL. Cum o licitatie nu poate fi pusa la punct de femeia de serviciu si cum nici consilierii locali nu au aprobat-o, cine ar fi putut sa o faca decat primarul, recte Ana Ancuta. De ce s-au organizat licitatii cu incalcarea legii si de ce lemnul comunitatii a fost vandut la preturi rusinos de mici? Asteptam sa ne spuna tot anchetatorii.
Ce ar mai putea fi de spus decat ca decizia consilierilor locali de a interzice exploatarea padurilor comunei este cat se poate de corecta si ca in timp ce fugim dupa cai verzi pe pereti incercand sa descoperim transporturi ilegale de lemn, de fapt padurile dispar chiar cu complicitatea celor care ar trebui sa le administreze si sa le protejeze, totul asezonat bine-nteles cu nepasarea institutiilor de forta.
”Nu putem sa ne batem joc de padurea copiilor nostri” spun consilierii locali in expunerea de motive care oate fi urmarita mai jos:
Ionut CORFU
Culmea culmilor……aceiasi consilieri care in mandatele trecute aveau firme de exploatare….