Un nou pas contra mafiei lemnului, a fost facut de Ministerul Mediului. O aplicatie care deocamdata functioneaza doar pe sistemul de operare android urmand ca in curand sa fie valabila si pentru IOS, a fost lansata ieri 19.07.2016, de ministrul mediului.

Aplicatia extrem de utila, vine in completarea programului “Radarul padurilor” si previne situatiile care apareau pana acum, cand cei care anuntau la 112 un transport de material lemnos ce se dovedea in cele din urma ca era legal, primeau amenda.

Pentru ca judetul Neamt este unul dintre judetele in care scandalurile cu taieri ilegale par ca nu se mai termina, aplicatia ”Inspectorul padurilor” poate fi un factor hotarator in depistarea si descurajarea celor care exploateaza lemn ilegal.

Asadar, aplicatia poate fi gasita si descarcata de pe Magazin Play si nu este de loc mare, avand un pic peste cinci MB.

Iata cum functioneaza aplicatia: “Daca sunteti pe o sosea de munte, de exemplu, si vedeti un transport de lemne in fata d-voastra si vreti sa stiti daca transportul este legal sau ilegal, luati numarul masinii, il introduceti in aplicatia de pe telefonul mobil si aplicatia va spune imediat daca codul de transport al lemnului este valid sau nu. Daca codul este valid, vi se afiseaza data validarii, numarul vehiculului, tipul de lemn pe care il transporta si volumul de lemn. Daca codul nu este valid, atunci vi se afiseaza aceasta informatie, nu a fost generat un cod in ultimele 72 de ore pentru numarul auto verificat. Asta inseamna ca exista posibilitatea ca acest transport sa fie ilegal. In aceasta situatie sunati la 112 si de acolo dispecerii trebuie sa anunte Politia si Garzile Forestiere care trebuie sa intervina imediat, sa opreasca transportul si sa verifice legalitatea documentelor“, a declarat ministrul Mediului, scrie hotnews.ro.

Mai mult chiar, dupa o perioada de proba de 30 de zile, ministrul mediului va aduce imbunatatiri considerabile aplicatiei, care o vor face mult mai eficienta:“Nu ne oprim aici. Vom dezvolta aceste aplicatii. Pe “Inspectorul padurilor” vrem sa dezvoltam in toamna noi extensii. Cea mai importanta se refera la transmiterea automata catre utilizator a unei notificari cu detalii privind interventia in teren in cazul transporturilor ilegale. Cetatenii vor fi informati despre ce s-a intamplat cu solicitarea lor. Inca o noutate, pentru transporturile cu cod valid, am vrea sa adaugam o imagine din momentul in care lemnul este incarcat in camion ca cetatenii sa poata vedea in mod real ce s-a incarcat in acel camion si sa poata compara cu ce vad pe sosea”, a explicat ministrul.

Conform unor statistici “Greenpeace”, in cursul anului 2015 autoritățile au înregistrat 34.870 de cazuri de tăieri ilegale, ceea ce reprezintă 96 de cazuri/zi. In judetul Neamt, in anul 2015 politia a investigat 1249 de cazuri de taieri ilegale, la care se adauga 615 investigate de Garda Forestiera, 429 de Romsilva si un caz investigat de jandarmerie.

Ionut CORFU

 

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.