In urma cu 134 de ani se nastea Jean Alexandru Steriadi (29 octombrie 1880 – 23 noiembrie 1956), pictor si grafician roman, profesor universitar la Scoala de Arte Frumoase din Bucuresti si membru de onoare al Academiei Romane din anul 1948.
Jean Alexandru Steriadi a studiat la Bucuresti cu G. D. Mirea, apoi la München si la Paris. A fost directorul Muzeului Aman, apoi al Muzeului Kalinderu, precum si profesor la Școala de arte plastice din Bucuresti. Steriadi este initiatorul si promotorul saloanelor de alb-negru in grafica.
Preocupat, in perioada de tinerete, de compozitia de mari dimensiuni, infatisand scene din viata oamenilor simpli („Hamali in portul Brailei”, „Chivutele in Piata Mare”, „Vanzatoare de dantela”), Steriadi a abordat, in prima etapa a creatiei, si portretistica, demonstrand o sensibilitate receptiva la vibratiile sufletului uman.
Ulterior, a pictat peisaje urbane si acvatice, colturi ale vechiului Bucuresti, imagini din Dobrogea si din numeroasele sale calatorii. Pictura lui Steriadi, caracterizata prin luminozitate si delicatete, atesta asimilarea celor mai pretioase trasaturi ale impresionismului.
Desenator talentat, Steriadi este deopotriva autorul a numeroase portrete-schita (in creion sau in penita), care ating, in grafica romaneasca, o culme a genului prin precizia caracterizarii, prin spiritul de observatie si umorul inteligent. Nu in ultimul rand, Steriadi a practicat cu succes si litografia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.