Incepand de astazi, 8 iulie, Judetul Neamt este sub cod galben de ploi torentiale, conform avertizarii meteo care poate fi vazuta mai jos.

In comuna Farcasa, judetul Neamt, in special in satul Stejaru se produc alunecari de teren despre care nimeni nu vrea sa vorbeasca. Este vorba despre cel putin 5 locuri in care fenomenul a inceput sa se produca odata cu inundatiile de saptamana trecuta, iar autoritatile (Primaria, Prefectura, ISU, etc) se fac ca nu le vad, nu intelegem din ce motive. In unul dintre locurile in care un deal o ia la vale, malul de pamant s-a oprit intr-o casa, acest lucru este cunoscut, insa nu s-a luat nicio masura. Familia care locuieste acolo nu a fost nici macar avertizata ca este in pericol de moarte. Chiar daca marti, 3 iulie, o echipa tvmneamt a fost in locurile afectate de inundatii si a dezvaluit pericolul iminent, nicio autoritate nu a reactionat.

VIDEO de la fata locului (inregistrarea transmisiune live tvmneamt):

Asadar, daca in zona va mai ploua inca cel putin doua zile, deznodamantul ar putea fi unul tragic. Potrivit unui ONG din Neamt care a cerut relatii despre aceasta situatie la Institutul Geologic al Romaniei, i s-a raspuns ca autoritatile din Neamt ar fi trebuit sa ceara imediat un studiu al specialistilor in domeniu. Acestia pot ajunge in zonele cu probleme in maximum 24 de ore si prin tehnologiile de ultima ora, in cateva zile pot elabora un raport extrem de exact in baza caruia se poate evalua situatia, daca exista un risc sau nu si ce masuri se pot lua. Aceeasi sursa arata ca mai multi specialisti si-au exprimat uimirea cand au auzit ca intr-o localitate exista o asemenea situatie si nimeni nu a cerut de urgenta studii de specialitate.

Daca din nefericire se va produce o tragedie, evident ca autoritatile din Neamt vor pasa vina de la una la alta. In schimb, la inundatiile de saptamana trecuta au avut grija sa raporteze 430 de evacuati din comuna Farcasa, desi in realitate nu a fost nicio persoana evacuata.

Reamintim ca presa nu a fost anuntata despre vizita in judet a ministrului Apelor si Padurilor, tocmai pentru a nu fi deranjat cu intrebari incomode, cum ar fi si alunecarile de teren pe care autoritatile, in cel mai inconstient mod cu putinta, nu vor sa le vada. Ministrul a fost insotit de prefect, presedintele CJ Neamt si de jurnalisti de la o televiziune locala controlata de Ionel Arsene si de la un site controlat de PSD.

Iata mai jos alerta emisa de ANM:

ACTUALIZARE
AV
ERTIZARE METEOROLOGICĂ

COD GALBEN
Interval de valabilitate: 08 iulie, ora 11 – 10 iulie, ora 21
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică 
accentuată și cantități însemnate de apă;
Zone afectate: conform textului și hărții;

      În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și pe arii restrânse căderi de grindină.
       Prin acumulare sau în intervale scurte de timp se vor înregistra cantități de apă de peste 25 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

COD PORTOCALIU
Interval de valabilitate: 08 iulie, ora 16 – 10 iulie, ora 21;
Fenomene vizate: ploi abundente;
Zone afectate: conform textului și hărții;

      În Oltenia, în vestul și nordul Munteniei, sudul și vestul Transilvaniei, precum și în jumătatea de sud a Banatului și în sud-vestul Moldovei vor fi intervale de timp în care va ploua abundent și se vor acumula cantități de apă de 40…50 l/mp și pe arii restrânse 70…80 l/mp.

   În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice,
Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.