Conform unei propuneri a Camerei de Comert si Industrie din Romania, privind reorganizarea teritoriala a României, numarul judetelor ar trebui sa fie de doar 15. Astfel, judetul Neamt ar urma să dispară ca Unitate Administrativ Teritoriala, urmand ca teritoriul actual al judetului, să se alipeasca la judetul Bacău, rezultand o formă de organizare mai mare ca surpafata, dar cu costuri administrative mult mai reduse. Totodata, ar urma sa fie redus si numarul de comune, astfel incat nicio comuna să nu aibă mai putin de 5.000 de locuitori.

Reorganizarea teritorială totală a României prin reducerea numărului de judeţe la 15 reprezintă o prioritate pentru reducerea cheltuielilor bugetare, susţin reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), conform gândul.ro.

Potrivit sursei citate, CCIR a organizat o întâlnire de lucru cu importante organizaţii patronale şi profesionale sectoriale din România.

Discuţiile s-au axat pe situaţia economică actuală, posibilităţile de dezvoltare şi de promovare a produselor şi serviciilor româneşti şi modalităţile de reducere a cheltuielilor publice. Organizaţiile semnatare consideră drept prioritară reorganizarea teritorială totală a României prin reducerea numărului de judeţe la 15, precum şi redefinirea noţiunii de comună ca localitate cu cel puţin 5000 de locuitori. „Reorganizarea ar trebui să se realizeze pe modelul organizării Curţilor de Apel, care sunt în număr de 15, respectiv la Bucureşti, Craiova, Timişoara, Oradea, Cluj, Suceava, Iaşi, Galaţi, Constanţa, Ploieşti, Piteşti, Alba-Iulia, Târgu Mureş, Bacău, Braşov. Se poate prelua acest model şi în cazul judeţelor, mai ales că în Constituţia României nu se vorbeşte de un anumit număr de judeţe. Evident, acest lucru trebuie să fie asumat de către decidenţi, fiind, totodată, şi un act de curaj politic, în urma unei dezbateri consistente şi transparente privind economiile ce se pot face astfel la bugetul public, bani ce pot fi reinvestiţi în economia românească”, se menţionează într-un comunicat.

Dacă propunerea ar fi pusă în practică și s-ar face o reorganizare teritoriala pe modelul organizarii Curtilor de Apel, harta judetelor României ar arăta așa:

Organizaţiile care au ajuns la concluziile de mai sus, sunt: Camera de Comerţ şi Industrie a României, Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN), Federaţia Patronală din Industria Materialelor de Construcţii din România (PATROMAT), Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT), Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT), Organizaţia Naţională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV), Asociaţia Brokerilor din România.

Ionut CORFU

 

DISTRIBUIȚI

14 COMENTARII

  1. N au nici un interes sa le imputineze,au nevoie de cat mai multe posturi,sa fie platiti din banii poporului cat mai multi reprezentanti ai partidelor,exact ca’ parlamentul,cel mai mare din Europa.Praf in occhi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.