Atenție! Articol publicat în luna octombrie 2022
Recent, un scandal de spionaj cu implicatii rusesti, a iesit la iveala in Romania. Mai mulți angajați ai companiei NIS Petrol, controlată de gigantul Gazprom, au fost audiați de procurori DIICOT într-un dosar de spionaj, fiind bănuiți că adunau date despre rezerve de resurse minerale de pe teritoriul României (informatii secret de serviciu), pe care le transferau ulterior către servicii secrete rusești. NIS Petrol este deținută de compania sârbă NIS A.D. NOVI SAD, care la rândul ei este deținută în proporție de 56% de gigantul rus Gazprom.
Potrivit comunicatului oficial al DIICOT, ”anchetatorii au audiat patru angajaţi ai NIS Petrol din Timişoara şi Bucureşti sub acuzația de divulgare de informaţii secrete de serviciu sau nepublice şi transfer neautorizat de date informatice după ce aceștia ar fi transmis date privind fondul de resurse din România către firma din acelaşi consorțiu din Serbia. Este vorba de cetățeni născuți în Republica Moldova, dar care domiciliază în România”. Trebuie reținută această ultimă frază, cu cetatenii moldoveni care domiciliaza in Romania.
Ancheta DIICOT pare să fie insa, doar o picatura intr-un ocean, pentru că rușii nu spioneaza în Romania de ieri de azi, iar operatiunile de inflitrare a unor acoperiti in diverse structuri, se desfasoara de foarte mult timp.
În anul 2017, în judetul Neamt era in plin avânt, o megaactiune de spionaj a rusilor. Informatia a ajuns și la tvmneamt la vremea respectivă. În urma verificărilor, au inceput să se confirme o parte dintre aspectele semnalate de sursele noastre, însă când am ajuns cu investigatia jurnalistica într-un anumit punct, am fost rugati să nu facem nimic public, pentru că (ni se spunea la vremea respectivă) serviciile romanesti sunt cu ochii pe tot ce mișcă și s-ar putea să le stricăm ploile. Cum ”interesul national” primeaza, am ales să amânăm publicarea informatiilor.
În acest interval însă, s-a spionat în voia cea bună. În cei peste 5 ani de zile, nu s-a intamplat nimic notabil din partea autoritatilor (cel putin nu la nivel public), ba chiar din contra, rușii probabil că deja si-au terminat misiunea, adică au cules tot ce era de cules și și-au plantat oameni peste tot pe unde au interes să o facă.
Revenind, in anul 2017, rusii erau cu ochii cât cepele pe judetul Neamt. Se culegeau informatii din toate domeniile, de la starea demografică, pena la industrie, finanțe, resurse minerale, unitati militare, etc. La Tarcău de exemplu, este o unitate militară de maximă importanta strategică, preluata se pare sub comanda NATO. Iar informatiile nu se culegeau de pe internet sau din presă, ci de pe teren, la fața locului, ba chiar se și cartografia întreg judetul.
La vremea respectiva, lucrurile erau in plina desfasurare, dar nu se poate sti exact când se pornise totul. Se poate doar bănui că o astfel de operatiune nu se face peste noapte și se pregătește cu mult timp inainte, pentru că mai întâi trebuie stabilite niste contacte (surse) prin diverse institutii, pentru că informatiile exacte, inclusiv cele nedestinate publicitatii, de acolo se obtin. Si aici revenim la fraza cu cetatenii moldoveni, din comunicatul DIICOT Timisoara. În ultimii 10-20 de ani, astfel de cetateni au inceput sa apară și in judetul Neamt. Și nu sunt deloc putini. Acestia s-au stabilit aici si activeaza in diverse domenii, de la afaceri până la sistemul de sănătate sau în politică. Multi dintre ei, fiind buni vorbitori de limba română, au ajuns în timp să ocupe chiar și posturi de conducere în institutii publice administrative. Mai trebuie mentionat aici, că până de curand, Republica Moldova a fost o anexa a Rusiei. Desigur, nu trebuie generalizat, nu vorbim despre toti cetatenii moldoveni din Neamt, cei mai multi dintre ei, sau de ce nu, poate chiar toți, fiind de buna credinta.
Operatiunile rusilor in Neamt insa, nu s-au finalizat, scopul final fiind probabil mult mai înalt. Reamintim doar că în acest an, Ion Ceban, primarul de la Chisinău, putinist convins, dar vopsit în proeuropean, a vizitat judetul Neamt de doua ori in cateva luni de zile, fiind primit de fiecare data cu bratele deschise la cel mai inalt nivel al Consiliului Judetean Neamt. Ceban a stabilit contacte la nivel si mai inalt în PSD și în Guvernul actual. La un moment dat, in luna februarie a acestui an, cand a vizitat pentru prima dată și judetul Neamt, omul rușilor de la Chișinău a avut nu mai putin de 18 intalniri cu oficialitati din România. Mai multe detalii AICI.
Mai reamintim și că pe timpul guvernarii PSD de dupa 2016 (Guvernele Grindeanu, Tudose, Dăncilă), ANRM (Agenţia Natională pentru Resurse Minerale) a fost o bună perioadă sub control din judetul Neamt. ANRM este una dintre cele mai importante institutii din Romania. Cine o controleaza, are acces la informatii top secret despre resursele minerale. Astfel de informatii pot fi de mare ajutor pentru o afacere de succes sau… pot fi vândute pe bani multi către diverse entitati interesate.
„Rușii se pun foarte rar în pericol și își racolează localnici pentru a strânge informații. Există persoane care pentru bani sunt în stare de orice, așa că ar fi necesare pedepse mai mari, de 20 sau chiar 25 de ani de închisoare, pentru cei care se ocupă cu astfel de activități de spionaj în favoarea unei puteri străine cum este Rusia. Partea bună este că noi, românii, nu îi prea simpatizăm pe ruși, în general. Drept urmare, este destul de dificil să găsești români în poziții-cheie care să fie gata să colaboreze cu serviciile rusești. Spun în general, dar iată că mai sunt indivizi deschiși la astfel de cooperări cu rușii, pe bani grei, evident. O modificare a legii tocmai pe acești indivizi i-ar viza” , a declarat Costin Georgescu, fost director al Serviciului Român de Informații, după descinderile procurorilor DIICOT de la Timisoara (sursa declaratiei- stiripesurse.ro)
Expertii in securitate atrag atentia că spionii ruși vor să știe tot, de la ce resurse minerale avem până la starea drumurilor sau a căilor ferate din România, mai mentioneaza sursa citata, in contextul cazului de spionaj de la Timisoara.
Ionut CORFU