Jurista si publicista Maia Cristina Morosanu, fiica fostului judecator nemtean, Geo Morosanu, face o radiografie dura dar foarte realistica a activitatii prefectei judetului Neamt, Daniela Soroceanu. Ayam Morosanu se axeaza in primul rand pe una dintre ultimele isprăvi ale Danielei Soroceanu, cand s-a fotografiat cu un camion de ciment pentru sinistratii din cartierul Valeni, lasand sa se inteleaga ca cimentul ar fi fost adus de ea cine stie de unde, cand in realitate, asa cum a dezvaluit tvmneamt.ro, ajutorul era de la o fabrica de ciment si a fost distribuit prin Crucea Rosie. Tot atunci, prefecta Soroceanu si-a scris singura o odă pe pagina ei de facebook, in care a atacat administratia locala din Piatra Neamt in cel mai perfid mod cu putinta folosindu-se de functia de prefect, acuzand autoritatile locale ca nu au facut nimic pentru sinistrati, cand de fapt, timp de doua saptamani, zi si noapte, primaria a actionat alaturi de pompierii ISU pentru inlaturarea efectelor inundatiilor.

Sesizand intentia clara a Danielei Soroceanu de a folosi Prefectura pentru atacuri politice prin care ar vrea sa castige capital politic probabil in vederea unei viitoare candidaturi, Maia Morosanu sintetizeaza: ”Cerşetoria politica promovata sub egida Instituţiei Prefectului”

Textul juristei Maia Morosanu a fost publicat pe site-ul juridice.ro si poate fi citit integral, mai jos:

Despre erorile de argumentare ale unei importante persoane publice, licenţiată atât în Litere (română-franceză), cât şi în Drept – Doamna PREFECT Daniela Soroceanu

Ar putea să-i bănuiască cineva pe studenţii/absolvenţii facultăţilor de limbă/lingvistică şi literatură (română!) sau ştiinţe juridice că ar fi nişte ignoranţi în ceea ce priveşte logica elementară şi erorile sale în practică?! Subsemnata, întâmplător, sunt absolventă (şi) în aceste domenii universitare în care a abolvit Daniela Soroceanu – PREFECT de Neamţ. Totuşi, m-aş bucura ca tot mai mulţi cetăţeni să cunoască, începând de la nivel de liceu, elemente de logică utile şi aplicabile în viaţa socială, nu doar studenţii la litere, comunicare, psihologie/sociologie, filosofie, ştiinţe politice etc. Am fi mai puţin manevrabili, am comunica mai eficient şi, certamente, am vota (mai) conştient!

Deşi suntem prietene în mediul virtual (şi chiar ne cunoaştem personal), nu am urmărit pagina de facebook a Doamnei Prefect şi n-am avut nicicând intenţia de a o critica, până acum câteva zile, când m-a „izbit” de-a dreptul o postare (mincinoasă!) a Domniei Sale, şi anume despre cum este să te autoproclami, peste noapte, salvatorul (salvatoarea) nevoiaşilor din Văleni – Piatra Neamţ, pentru fenomene sociale produse în urmă cu aproximativ o lună şi despre cum se poate specula propagandistic acest necaz al unei comunităţi, în condiţiile în care, la momentul respectiv şi ulterior, Doamna Prefect nu a manifestat un minim de spirit civic, ba dimpotrivă, chiar şi la apelul public, justificat şi necesar al administraţiei locale, dumneaei s-a menţinut total absentă instituţional-politic şi omeneşte dezinteresată, ce să mai vorbim de a acorda ajutor!

Din clipa în care am citit postarea D-nei Soroceanu, în care aceasta îşi arogă, plină de cutezanţă, mari (şi false) merite şi fapte de vitejie (după război!), mă străduiesc să găsesc cea mai civilizată formulă de a aduce la cunoştinţa concitadinilor mei şi a nemţenilor, dar nu numai, situaţia reală în ce priveşte enormităţile şi penibilităţile pe care nu credeam să le citesc din partea unei doamne respectabile, presupus mature şi asumate, a unui reprezentant cu experienţă socio-profesională şi politică bogată (conform CV-ului), al celei mai înalte instituţii dintr-un judeţ.

Cum să-i spui, cu eleganţă, unei doamne că minte de-ngheaţă apele şi manipulează în mare fel, manifestând totală şi impardonabilă lipsă de consideraţie faţă de cetăţeni, faţă de cei care îi datorează respect şi îşi pun încrederea în dumneaei?!! Dezagreabil, ingrat demers!

La momentul scrierii acestui articol, căutând să recitesc postarea cu pricina, m-am regăsit (pierdut!) îngrozită printre numeroasele ieşiri publice în social media ale Doamnei Prefect, toate veritabile manipulări construite prin erori de argumentare mai mult sau mai puţin conştiente/intenţionate, „poveşti” emoţionante (emoţionale!) lipsite de factorii raţiune şi ponderaţie, care, atât timp cât sunt considerate corecte/valide, deformează grav viziunea cetăţeanului asupra realităţii şi influenţează (negativ) opinia publică (sau nu, să sperăm!).

Într-adevăr, n-o fi primul, nici singurul caz de acest gen sau asemănător, poate nici cel mai relevant, însă, prin prisma înaltei funcţii judeţene puse în discuţie şi a importantei instituţii în cauză, coroborate insistenţei (persistenţei) cu care Doamna Prefect „comite” fapta, în „formă continuată” (chiar şi omisiv, pe alocuri), pentru mine devine semnificativ impactul negativ pe care caracterul public al tuturor acestor circumstanţe (deloc „atenuante”) îl generează în comunitatea neamţeană şi în societate. Aşadar, voi expune, în continuare, câteva din erorile logice pe care le-am sesizat în exprimarea şi autopromovarea Doamnei Prefect.

1. „Ei vorbesc din birouri, noi găsim soluții din teren!” […] „Nu puteam rămâne indiferentă, cum au făcut ei, la sutele de mesaje de ajutor, primite de la cetățeni!”

Aşa îşi începe Doamna Soroceanu unul din cele mai penibile discursuri. „Ei” fiind tocmai cei care, în zilele şi chiar nopţile inundaţiilor, au înotat printre aluviuni 24 de ore din 24, inclusiv în weekend, în urmă cu aproape o lună de zile de la data postării, când reprezentanţii instituţiilor judeţene (Prefectură şi Consiliu) erau exact unde trâmbiţează acuzator nimeni alta decât Doamna Prefect – în birouri (sau nici măcar acolo!). Mai mult şi mai grav, tot atunci, conform unor declaraţii de presă neinfirmate, acuzatoarea făcea reduceri ale bugetului alocat sinistraţilor. Pe de altă parte, „ei”, OAMENII Primăriei Piatra Neamţ şi ai Consiliului Local, însoţiţi de Pompieri, de Poliţie şi de alţi cetăţeni de bună-credinţă, erau cei care se aflau, de fapt, pe teren. Toate acestea se ştiu, au fost făcute publice, presa fiind, de asemenea, la datorie, la faţa locului. Nici urmă de picior de prefect, care a fost inclusiv somat (în zadar!), în conferinţă, de către primarul Municipiului.

În ce priveşte disperarea oamenilor, e o realitate de care este cel puţin josnic să te foloseşti. Fireşte că administaţia locală nu a putut să acopere (din bugetul tuturor pietrenilor) pierderile şi distrugerile suferite de sinistraţi şi sigur că oamenii, într-o atare situaţie, se adresează tuturor instituţiilor, dar cu atât mai mult se impune acordarea unui sprijin şi din partea administraţiei judeţene, fără a se face tam-tam cum că o obligaţie instituţional-administrativă ar fi, de fapt, o mare favoare făcută exclusiv, personal şi neapărat cu text şi cu poze pe facebook de un reprezentant al acesteia, şi anume însuşi prefectul.

Vorbim aici de argumentul „ad hominem” – atac la persoană. Doamna Prefect minte, în ciuda faptului că informaţiile reale sunt publice, dar şi dacă nu ar minţi, dumneaei nu atacă subiectul, ci persoana/persoanele, deşi NU cu suficient curaj pentru a le şi numi de câte ori le pomeneşte cu… pronumele sau pentru a-şi manifesta deschiderea către un dialog rezonabil şi echitabil.

2. „Comunitatea noastră nu poate fi bătaia de joc a lor, a celor care au reușit să mobilizeze donații în valoare de 0 lei, în conturi de ajutor pentru sinistrați.”

În această frază, ca şi în altele asemenea, în situaţia în care ar fi adevărată(e), Doamna Soroceanu apelează la o concluzie care nu este susţinută de ipoteză, şi anume, dacă administraţia locală nu ar fi reuşit să strângă bani pentru sinistraţi, am fi vorbit despre o presupusă bătaie de joc faţă de aceştia, ceea ce logic nu este valid. Grav este că Doamna Prefect nu a avut acces sau nici măcar nu a binevoit să se informeze referitor la contul Primăriei destinat fondurilor pentru sinistraţi, astfel că subsemnata pot afirma faptul că este imposibil ca în contul respectiv să existe zero lei, personal asumându-mi depunerea unei sume deloc neglijabile cu cel puţin două săptămâni înainte de data postării acestei minciuni sfruntate, printre celelalte la fel.

Aşadar, apelul la consecinţe sau afirmarea consecventului – o altă eroare de argumentare.

3. <<Înainte de toate funcțiile, rangurile, politică sau administrație suntem OAMENI. Iar oamenii, oameni ajută și printre ei ai să-i găsești. Așa obișnuia bunelul meu să îmi spună: „Cine de oameni nu se ruşinează, nici de Dumnezeu nu se înfricoşează”.>>

Desigur, nu putea lipsi apelul la emoţie – argumentum „ad passiones”. Toate celelalte sunt subramuri ale acestuia, aşasar discursurile Doamnei Soroceanu abundă de dezbateri care fac apel la emoţia audienţei. În unele postări pe facebook este atât de „lizibil” acest aspect, încât mi-e greu să nu mă întreb dacă această Doamnă chiar nu are simţul ridicolului ori al măsurii.

În toate discursurile sale şi aproape cu fiecare frază, Doamna Prefect uzitează de gândirea deziderativă ca eroare logică, mai concret afişează ca fapt real ceea ce există doar la nivel de dorinţă a dumneaei.

Mărturiesc faptul că, în toată cariera mea de până acum, de peste un deceniu, nu am întâlnit un mod de comunicare aşa încărcat de erori, tertipuri (ieftine), meschinării şi incoerenţă, respectiv texte obositor de analizat. Deja am punctat doar câteva aspecte relativ la trei paragrafe semnate de Doamna Soroceanu, aspecte care mie mi-au umplut câteva pagini. Nu merită demersul, dar cine doreşte… poate continua, căci există material de studiu din belşug, iar noi, nemţenii, nu ne putem mândri cu asta.

În loc să dezbat toate aceste enormităţi ale unei persoane care mă reprezintă în administraţie la nivel de judeţ, mai bine-mi făceam o cruce mare doar citind, sau nici măcar! Mi se pare halucinant că am făcut faţă şi până aici. Ar mai lipsi apelul la frică sau argumentul „ad misericordiam” (apelul la milă), şi a „înfăptuit” Doamna Prefect toată gama erorilor logicii! Nu ştiu dacă s-ar preta şi la apelul la măgulire, poate doar faţă de propria persoană. Chiar şi argumentele valide formal, în măsura în care există în exprimarea Doamnei Soroceanu, sunt pure sofisme. De „remarcat” şi multitudinea de poze din social media care o afişează pe Doamna Prefect în prim-plan, îmbrăţişându-se ori dându-şi mână sau consolând cetăţenii, emoţionată până la paroxism.

Ignoranţa NU o disculpă pe Doamna Prefect („nemo censetur ignorare legem”) nici în ale „literelor” (nu doar în ale „legilor”), iar existenţa maliţiozităţii şi, eventual, a unor interese personale (electorale), deja depăşeşte gradul culpei cu prevedere. Nici lipsa intenţei nu o exonerează de răspunderea civică faţă de cei pe care îi reprezintă şi care o creditează şi o susţin, aşa cum însăşi dumneaei afirmă tot pe pagina de facebook, astfel că, în cel mai puţin nefericit caz, Doamna Prefect se face vinovată (chiar în lipsa „formei de vinovăţie cerute de lege”) de necunoaşterea ori neutilizarea judicioasă a normelor logico-lingvistice sau măcar a bunului simţ elementar în comunicare (publică!).

Dacă avem (sau nu) deja de-a face cu o campanie electorală „sub acoperirea” Instituţiei Prefectului, ceea ce ar fi realmente grav, un vot pentru Daniela Soroceanu este pierdut din start – al meu! Mai mult, independent de validitatea acestei ipoteze, este vizibil că Doamna Prefect încearcă să-şi îmbunătăţească imaginea prin raportare mincinoasă şi neloială la actuala administraţie locală, de a cărei popularităţi se simte, probabil, eclipsată, confirmând valabilitatea, şi în zilele noastre, a versurilor genialului nostru poet şi jurnalist:
[…] „Iar deasupra tuturora va vorbi vrun mititel,
Nu slăvindu-te pe tine… lustruindu-se pe el
Sub a numelui tău umbră. Iată tot ce te așteaptă.
Ba să vezi… posteritatea este încă și mai dreaptă.
Neputând să te ajungă, crezi c-or vrea să te admire?
Ei vor aplauda desigur biografia subţire […]
Astfel încăput pe mâna a oricărui, te va drege,
Rele-or zice că sunt toate câte nu vor înţelege…
Dar afară de acestea, vor căta vieţii tale
Să-i găsească pete multe, răutăţi și mici scandale” […]
(Mihai Eminescu – „Scrisoarea I”)

Stimată Doamnă Prefect, nu suntem (toţi) aşa lipsiţi de judecată cum ne (des)consideraţi, sau unii mai avem, uneori, măcar o licărire… logică! Eu, una, nu am cuvinte sincere să concluzionez prea frumos şi nu găsesc o rezoluţie onorabilă în cazul unei astfel de atitudini manipulatoare, devenită („infracţiune de”) obicei, a unei persoane publice! Pot doar să felicit marketing-ul (cerşetoria) politic(ă) promovat(ă) sub egida Instituţiei Prefectului şi să vă urez mult succes în aceste campanii de imagine „politically”, dar şi „linguistic” incorecte! Rămân la părerea mea, şi anume că vă faceţi singură un mare deserviciu.

NOTA BENE: Tocmai pentru a NU răspunde la rău cu rău şi a NU comite una din erorile de logică promovate (adjudecate) de către Doamna Prefect, subsemnata îmi onorez discursul prin argumente valide şi credibile, prin raţionamente şi trimiteri verificabile, cu precizarea importantă că acesta NU este un atac la persoană, de genul celui practicat, mai mult sau mai puţin oficial, de către reprezentantul Instituţiei Prefectului împotriva administraţiei locale din Piatra Neamţ, ci o legitimă indignare/sancţionare civic-jurnalistică adusă unor fapte reprobabile ale unui înalt funcţionar public.

Cu speranţă într-o administraţie publică mai competentă, cu adevărat promotoare a interesului public şi a supremaţiei legii, într-o reprezentare demnă, pertinentă a comunităţii şi cu respect faţă de membrii săi, într-o comunicare autentică între oameni (şi organizaţii) la toate nivelurile, în educaţie şi bun simţ (cetăţenesc), indiferent de statut social sau de funcţie,
Maia Cristina Moroşanu – jurisconsult-negociator, publicist, specialist în comunicare, cetăţean, om.

PS. După finalizarea scrierii prezentului articol, pe pagina de facebook a Doamnei Prefect a răsărit o altă postare în acelaşi „dulce stil clasic” cu care ne-a obişnuit, parcă tot mai hotărâtă să ne manipuleze şi inducă în „eroare”, postare care îmi confirmă, covârşitor, că era necesară publicarea unui astfel de text de analiză şi „demascare” a ilegalităţilor lingvistico-morale, oricât de stupido-absurdă ar părea investiţia de timp şi capital intelectual, cu năzuinţa că va schimba ceva în bine în viziunea şi atitudinea atât a Doamnei Soroceanu, cât şi a altor persoane publice, dacă e cazul.

Pentru cine e interesat, pagina cu pricina, „Daniela Soroceanu”, este plină de asemenea postări, adevărate cântece de preamărire autoadresate, neapărat prin comparaţii denigratoare la adresa unor… pronume personale ale subiectului identificabil, pe alocuri, ca fiind administraţia pietreană, însoţite de imagini fatalmente emoţionante. Sugerez ca studiu în universităţi pentru examene la Logică sau proiecte, despre cum NU se face şi, mai ales, despre cum să înţelegem intenţiile sau actele manipulatoare ale mai marilor noştri reprezentanţi în stat. Despre corectitudinea gramaticală, coerenţa şi ortografia textelor Doamnei Prefect, mă abţin din răsputeri!

P.P. S. Mă irită peste măsură faptul că Doamna Prefect, în postările sale, se exprimă complice cu noi – prostimea, despre „ei”, „adversarii” săi etalon, în condiţiile în care eu şi, indubitabil, mulţi alţi cetăţeni n-am confirmat nicăieri c-am fi de acord cu afirmaţiile Domniei Sale. Nu contest activitatea pretins filantropică pe care o desfăşoară şi etalează Doamna Soroceanu de pe scaunul de prefect (deşi presa nemţeană se cam întreabă cine-i sponsorul şi cam „suspicionează rezonabil” că, de fapt, aceste nevinovate ieşiri/manipulări ar ascunde abateri mult mai grave), însă dumneaei singură îşi contrazice flagrant preaslăvitul demers social de ajutorare a sinistraţilor prin modul jenant în care îşi atribuie şi dedică public laudatio după laudatio. MANIPULARE ÎN MASĂ! (Maja Cristina Moroşanu)

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.