La 34 de ani de la Revoluție, aproape jumătate dintre români consideră comunismul un lucru bun, respectiv că în perioada comunistă se trăia mai bine decât în prezent. Conform unui sondaj de opinie realizat de INSCOP, 48,1% dintre români cred că dictatura comunistă a fost benefică pentru România, cifrele fiind în creștere față de acum 10 ani, când 45% dintre români vedeau beneficii în comunism.

Remus Stefureac – director INSCOP Research: ”Aparent este șocant că aproape jumătate dintre români să declare că regimul comunist a însemnat un lucru bun pentru România și tot aproape jumătate să declare că în perioada comunistă se trăia mai bine decât în prezent. Realitatea obiectivă și absolut toate datele arată clar că nivelul de trai de astăzi, avuția națională, drepturile și libertățile sunt net superioare situației de dinainte de 1989. Cu toate acestea, percepția publică este alta, existând însă niște explicații, unele parțial obiective, altele parțial subiective care alimentează acest sentiment acut de nostalgie. Printre acestea se numără: nemulțumirea conjuncturală puternică a populației față de prezentul marcat de crizele succesive din ultimii ani, culminând cu inflația galopantă care a afectat serios nivelul de trai, distribuția inegală a avuției naționale din prezent care mărește puternic diferențele dintre categoriile afectate de sărăcie și populația care are venituri medii-mari, nostalgia personală unei părți a populației față de perioada tinereții proprii, procesul de socializare și educare a tinerilor care învață de la adulții nostalgici despre avantajele iluzorii ale acelei perioade (loc de muncă sigur, casă asigurată de stat), stimularea unor mituri din perioada comunistă prin campanii agresive derulate de vectori politic în special în spațiul online. Toate acestea au dus la o mitologizare a beneficiilor comunismului pentru pături tot mai largi de populație, alimentând în prezent, pe fondul atrofierii memoriei colective, alegeri politice nefericite. Contracararea acestei tendințe este o responsabilitate mai largă care revine elitelor intelectuale, elitelor politice, economice și mass-media.”

Evaluarea regimului comunist
În opinia a 48.1% dintre români, regimul comunist a însemnat un lucru bun pentru România (față de 45.5% în noiembrie 2013), în timp ce 42.2% sunt de părerea contrară (față de 44.7% în noiembrie 2013). Nu știu sau nu răspund la această întrebare 9.7% dintre cei chestionați (față de 9.8% în noiembrie 2013).

Percepția asupra nivelului de trai în perioada comunistă
46.4% dintre români cred că înainte de 1989 se trăia mai bine comparativ cu situația din prezent (față de 44.4% în noiembrie 2013), 34.2% că se trăia mai rău (față de 33.6% în noiembrie 2013), iar 13.7% că se trăia la fel (față de 15.6% în noiembrie 2013). Nu știu sau nu răspund 5.7% din total eșantion (față de 6.4% în noiembrie 2013)

I.C.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.