Astăzi la Piatra Neamţ, s-a oficializat înfrățirea cu Pretura Ciocana, Chişinău, şi reînnoirea înfrățirii cu oraşul Roanne, din Franţa, la împlinirea a peste 30 de ani de când între cele două orașe s-a pus semnul fraternității.

Au fost prezenţi primari şi reprezentanţi ai oraşelor înfrăţite, începând cu Yves Nicolin- primarul de Roanne, Sinilga Şcolnic- reprezentanta Pretura Ciocana, Constantin Cojocari- primarul de Edineţ, Grigori Vanzureac- primarul de Hliboca, şi alte personalităţi şi reprezentanţi ai asociaţiilor ce au pus de-a lungul timpului umărul la stabilirea relaţiilor de înfrăţire dintre oraşul Piatra Neamţ şi oraşele din Franţa, Ucraina, Republica Moldova sau Israel. A mai fost prezent și Shlomo Abramovici, consilier special al primarului de Lod (Israel) şi prim-locțiitor al președintelui Organizației Evreilor Originari din România, unul dintre cei mai vechi prieteni ai oraşului Piatra Neamţ.

Momentul a fost marcat actuala administrație a municipiului printr-o şedinţa solemnă la care au fost invitați foşti primari sau viceprimari, din mandatele în care s-au pus bazele acestor înfrăţiri, cum ar fi fostul primar Ion Rotaru sau fostul viceprimar Dan Lospa.

Primarul Andrei Carabelea, a punctat principalele elemente care au marcat relaţiile de înfrăţire și a mulţumit delegaţiilor prezente şi şi-a exprimat convingerea că în contextul mondial actual, relaţiile de fraternitate între comunităţi constituie sunt cea mai bună soluţie pentru a trece peste eventualele tensiuni și provocări, cum sunt cele din actualul context mondial. Cu referire la relaţia de înfrăţire cu oraşul Hliboca, primarul Andrei Carabelea a declarat: “De fapt, începutul războiului din Ucraina a fost şi momentul în care am conştientizat cât de importantă este crearea şi menţinerea acestor reţele de oraşe înfrăţite. Îmi aduc aminte de parcă ar fi fost ieri, când am primit o adresă din partea domnului primar Yves Nicolin în care ne propunea să identificăm care sunt nevoile din comunităţile din Republica Moldova şi Ucraina şi ale cetăţenilor ucrainieni refugiaţi în România şi care au ajuns în zona Piatra Neamţ. În acea dimineaţă l-am sunat pe domnul primar de la Hliboca şi am aflat că nu au sistem de alarmare antiaeriană. Comunitatea antrepenorială din Piatra Neamţ s-a mobilizat rapid şi am reuşit să achiziţionăm pentru Hliboca un astfel de sistem performant, care a fost instalat în mai puţin de două săptămâni de la data la care am aflat de această nevoie. Imediat au venit transporturi de ajutoare din partea comunităţii din Roannes. Aceasta este o lecţie despre solidaritate pe care am învăţat-o atunci şi care ne arată cât de puternici putem fi împreună”.

Primarul de Roannes, Yves Nicolin ș-a susținut o parte din discursu în limba română: “Sunt foarte bucuros să fiu astăzi alături de voi în această frumoasă primărie pentru a consolida şi mai mult legăturile solide şi sincere care există între cele două oraşe ale noastre”, a spus în limba română edilul francez stârnind ropote de aplauze din partea celor prezenţi. Yves Nicolin a făcut referire și la lucrările de modernizare care au loc în tot orașul, precizând că beneficiile de după finalizarea lor, vor demonstra că merită disconfortul creat în prezent, iar Piatra Neamţ va deveni unul dintre oraşele cele mai atractive din România.

Mesajul transmis de pretorul de Ciocana, Sinilga Şcolnic, a fost despre unire şi pace, de altfel acestea fiind principalele idei ale alocuţiunilor susținute momentul festiv. “M-am îndrăgostit de oraşul dumneavoastră. Acum un an am convenit pentru a păşi cu dreptul pentru înfrăţire. Acesta este un pas protocolar, diplomatic, dar noi suntem fraţi prin sânge, prin identitate, prin naştere. Sunt sigură că urmaşii noştri vor aduce istoria în albia corectă şi vom fi o ţară unită, mare, cum am fost pe timpuri. Pas cu pas vom rupe lanţurile care sunt în acest moment”, a spus Sinilga Şcolnic.

I.C. (sursa foto- Monitorul de Neamț)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.