George Lazăr (PNL) și Daniel Harpa (PSD) vor trebui să fie aliați forțat

Liderii de la centru ai PNL și PSD au anunțat astăzi că au bătut palma pentru comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare, ambele scrutinuri urmând să aibă loc pe 9 iunie.

Motivul invocat public de PSD-iști privind comasarea, ar fi un sondaj de opinie recent făcut, în urma căruia a rezultat că 70% dintre români își doresc din tot sufletul comasare, pentru că asta ar însemna economii la buget și stabilitate politică.

Totodată, cele două partide din coaliția de guvernare, au decis ca la alegerile europarlamentare, să meargă pe liste comune, adică liberalii și PSD-iștii să fie ca frații, iar la alegerile locale să meargă separat, adică vor fi dușmani de moarte, politic, evident.

De fapt, pentru membrii din teritoriu ai PNL și PSD, cei care vor duce greul campaniilor electorale, este un fel de șah mat, adică nu prea vor avea de ales și vor trebui să se iubească, chiar și cu forța, pentru că ambele campanii electorale (europarlamentare și locale) se vor desfășura simultan. Altfel, cum vor face ”combatanții” din cele două partide? Dimineața vor îndemna populația (cot la cot) să voteze lista comună la europarlamentare, iar seara se vor stuchi și înjura pentru locale?

De exemplu, în Neamț, liberalii îi acuză pe PSD-iști că au distrus județul. De partea cealaltă, PSD-iștii le răspund liberalilor cu porecle și îi fac mincinoși. Între liderii județeni ai celor două partide, Daniel Harpa și George Lazăr, este un război care s-a înfierbântat destul de tare în ultima vreme, aceștia aruncându-și vorbe grele ori de câte ori au ocazia. Cum vor face campanie electorală cei doi proaspeți ”aliați”, uniți politic de la centru?

Pentru alegerile europarlamentare, ei vor trebui să susțină conferințe de presă comune și să susțină acțiuni de campanie comune. Pentru alegerile locale, ar trebui să fie adversari. Când vor fi frați și când vor fi dușmani? Și, cel mai important, ce impresie își vor face votanții celor două partide? Nu cumva se vor răzbuna pe decizia de la centru luată fără să-i întrebe nimeni și vor vota de-al dracu cu principalul dușman al PSD-PNL, adică cu AUR? Sau va interveni o accentuată stare de lehamite față de această struțo-cămilă concepută în laboratoarele de la Cotroceni sau cine știe pe unde la Bruxelles ori Washington și vor boicota alegerile prin neprezentare sau prin anularea votului?

O altă aberație care rezultă din comasare, este că vor fi comune care vor avea doi primari și județe care vor avea doi președinți de consiliu județean. Unul ales în iunie și unul care își încheie mandatul în septembrie. Ce tragere de inimă pentru muncă în folosul cetățenilor vor avea aleșii care știu că peste 4 luni trebuie să plece acasă?

Rămâne de văzut și forma legală prin care comasarea va deveni oficială, pentru că deja sunt voci care spun că Legea Electorală nu poate fi modificată prin OUG, iar pentru o altă lege care să fie trecută prin Parlament, nu mai este timp deloc.

Deja, partidele de opoziție, AUR, USR și Dreapta Unită au anunțat că vor organiza proteste privind comasarea, considerând că este un atac la democrație, urmând ca un eventual OUG, să fie contestat la CCR, ceea ce complică lucrurile foarte tare. În 2012, când Guvernul Boc-PDL a vrut să comaseze alegerile parlamentare cu cele locale, PSD și PNL, cei care astăzi vor să facă exact același lucru, țipau ca din gură de șarpe și au contestat legea la Curtea Constituțională, invocând încălcarea democrației și a dreptului în materie electorală. CCR le-a dat câștig de cauză și comasarea nu a mai fost pusă în aplicare, alegerile locale și cele parlamentare desfășurându-se separat.

Așadar, CCR ar trebui să dea exact aceeași soluție și în 2024, dacă între timp nu s-a schimbat Constituția României și noi nu am aflat.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.