O poveste mai putin cunoscuta din timpul inundatiilor de la Farcasa a ajuns la urechile noastre sambata (14 iulie), in cursul unei documentari la fata locului, in satul Bușmei. Un batran in varsta de 90 de ani a venit tocmai de la Bucuresti pentru a da o mana de ajutor sinistratilor. Povestea ne-a fost relatata de primarul comunei, Cristian Gheorghiu, si cum astfel de gesturi la o asemenea varsta trebuie sa fie cunoscute pentru a fi date drept exemplu, o transmitem si noi mai departe, inclusiv pentru tinerii care spun ca pensionarii sunt o povara.

Ioan Cristea (foto- jos) este invatator pensionar si locuieste in Bucuresti. Cand a vazut la televizor necazul care i-a lovit pe oamenii din Farcasa, n-a mai stat pe ganduri, si-a luat o geanta cu niste scule de tamplarie, s-a urcat intr-un microbuz, apoi a mai shimbat vreo doua, pana a ajuns la Farcasa. Desi calatoria nu a fost deloc usoara, s-a oprit la prima familie pe care a vazut-o ca are nevoie de ajutor si s-a apucat de treaba. Cu sculele pe care le adusese tocmai de la Bucuresti, a facut diverse reparatii la case si la alte constructii din lemn si a ajutat la diverse alte treburi.

Evident, nu mica le-a fost mirarea localnicilor cand au aflat varsta invatatorului si de unde venise pe propriile lui puteri si pe propria lui cheltuiala. Un alt dascal s-a oferit sa-l cazeze, asa ca invatatorul a dormit la profesorul de geografie din Farcasa, Paul  Scripcaru, pensionar si el.

Intre timp s-a aflat si unul dintre motivele care l-au facut pe invatatorul de 90 de ani sa bata atata drum din pura omenie. El a copilarit undeva in zona orasului Marasesti si pe cand se apropia de varsta adolescentei, localitatea lui natala a fost lovita de niste inundatii devastatoare. Mai multe case au fost luate de ape, insa a reusit sa dea o mana de ajutor si impreuna cu vecinii lui, sa salveze biserica din sat dupa ce au facut un dig. Stia deci ce inseamna suferinta in astfel de cazuri si a tinut neparat sa fie alaturi de oamenii loviti de soarta din Farcasa, asa cum facuse si in copilarie. Nu a contat nici varsta si nici distanta. Ioan Cristea a reusit sa demonstreze ce inseamna omenia. Nu a putut stavili apele si nici sa munte muntii din loc, dar a dat o mana de ajutor atat cat a putut si cat s-a priceput.

Invatatorul a ramas in localitate aproximativ 3 zile si a impresionat dar a reusit sa si dea speranta celor napastuiti de vremea necrutatoare. Ioan Cristea a fost si el ajutat la randul lui sa ajunga inapoi la Bucuresti, de localnici si de primar. Chiar astazi (18 iulie), primarul a fost anuntat ca trebuie sa ridice de la posta o scrisoare de la invatatorul care a dat o lectie de omenie. Încă nu apucase să o ridice, insa cel mai probabil, îl anunta ca a ajuns cu bine inapoi la Bucuresti, semn ca despartirea nu a fost deloc usoara si ca omenia nu a disparut.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.