Sunt readuse în atenție actele în baza cărora se vând produsele agricole. E drept, există o Lege a piețelor, contestată din toate părțile. Lege care avea menirea să-i pună pe fugă samsarii, ca să facă loc adevăraților producători agricoli. N-a fost să fie așa! Ba dimpotrivă, s-a întâmplat invers… Necazurile au căzut tot pe capul adevăraților producători agricoli. Motiv de alte și alte modificări aduse Legii piețelor. Cu toate astea, Legea pieței tot „șchioapă“ a rămas. Legea pieței e… ca la piață. Cu toate astea, nerespectarea prevederilor legale privind modul de vânzare la piață a produselor agricole din gospodăria proprie se sancționează cu amenzi care pot ajunge până la 22.500 lei. Cam mult pentru o amărâtă de tarabă!

Până una alta, sunt obligatorii: atestatul de producător și carnetul de comercializare. Atestatul de producător reprezintă documentul eliberat unei persoane fizice care desfășoară activitate economică în sectorul agricol, valabil pentru titularul acestuia. Documentul atestă calitatea de producător agricol persoană fizică și cuprinde numele și prenumele producătorului agricol, denumirea produselor și suprafața de teren exploatată, respectiv efectivele de animale, care sunt înregistrate în Registrul agricol al administrației publice locale pe a căror rază se află terenul, ferma, gospodăria. Documentul se eliberează, la cerere, persoanelor fizice, după ce autoritățile verifică, atât pe baza datelor din registrul agricol, cât și pe baza celor din teren, dacă există suprafețele, respectiv efectivele de animale pentru care se solicită eliberarea atestatului de producător.

* Vânzarea produselor cumpărate de la terțe persoane, interzisă!

Produsele obținute în ferma sau gospodăria proprie pot fi vândute de către agricultorii persoane fizice fie în piață, fie altor comercianți, cu condiția deținerii și a unui carnet de comercializare. Carnetul de comercializare este documentul utilizat de persoana fizică ce deține atestat de producător, precum și de soțul ori soția, rudele sau afinii de gradul I, după caz, pentru exercitarea actului de comerț cu ridicata sau comerț cu amănuntul a produselor agricole obținute în ferma sau gospodăria proprie. Vânzarea produselor cumpărate de la terțe persoane în baza carnetului de comercializare este interzisă!
Eliberarea carnetului de comercializare se face de către primarul localității în care se afla terenul sau ferma ori gospodăria în care au fost obținute produsele destinate comercializării.

Tina CONDREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.