După ce au fost acuzati in nenumarate randuri de propaganda PSD ca se opun construirii unui spital judetean nou, liberali si-au clarificat pozitia astazi, intr-o conferinta de presa.

Reprezentantii PNL Neamt, in frunte cu presedintele George Lazar, au afirmat raspicat că își doresc un spital judetean nou, insa la un pret realist, nu la pretul avansat de Arsene-PSD, de peste 630 de milioane de euro, in conditiile in care un spital regional, cum este la Cluj, care deserveste 6-7 judete, costa 540 de milioane de euro, iar un spital judetean la Constanta a costat 80 de milioane de euro.

Senatorul Eugen Tapu Nazare:Am fost acuzati noi, liberalii, cum ca ne opunem construirii unui spital nou. Va marturisesc ca acest lucru nu este deloc adevarat. De altfel, acum un an de zile, in trei, cu domnul deputat Laurentiu Leoreanu si cu domnul presedinte George Lazar, am avut o intalnire in biroul presedintelui Consiliului Judetean Neamt si am avut discutii pe proiectele mari de infrastructura si prioritare pentru judetul Neamt si am caut de acord pe cateva proiecte mari. De exemplu drumul expres Piatra Neamt-Bacau care poate readuce orasul in circuitul economic, centura ocolitoare a municipiului Piatra Neamt si Spitalul Judetean Neamt. 

Acum o sa va dau niste date si va rog sa le judecati dumneavoastra, daca avem noi dreptate sau nu. Când faci un proiect pentru un nou spital județean de 630 milioane de euro trebuie să te gândești foarte clar dacă proiectul acela e realizabil sau nu.

Pentru că noi am discutat despre un spital județean nou dar să avem și măsura investiției: în condițiile în care un spital regional cum este cel de la Iași este estimat la 470 milioane de euro, un spital regional cum este cel de la Cluj, 540 milioane de euro, un spital regional cum este cel de la Craiova, 590 milioane de euro, tu faci la Neamț un spital județean cu 630 milioane de euro? Mi se pare…

Vrei să aplici pe PNRR, am vorbit cu ministrul Boloș. Și l-am întrebat: câte fonduri aveți dumneavoastră pe Sănătate, prin PNRR? Și mi-a răspuns sec: 2,7 miliarde de euro. Din care 1,1 miliarde de euro sunt exclusiv pentru spitale noi. Deci rețineți, 1,1 miliarde de euro pentru spitale noi. Când tu, la județul Neamț, ceri mai mult de jumătate din suma alocată la nivel național, probabilitatea ca acest proiect să treacă este foarte mică.

De aceea fac un apel la conducerea Consiliului Județean să-și revizuiască proiectul și să-l aducă la realitate, pentru că acest proiect propus, de 630 milioane de euro, nu este realist din punctul meu de vedere.

Am vorbit și cu alți colegi din țară. La Constanța, de exemplu, au solicitat un spital nou în valoare de 80 milioane de euro. La Bacău, la fel, spital nou, valoarea de 56 milioane de euro. Bine, la Bacău e o completare a spitalului existent de vreo 26 milioane de euro și o altă secție nou de încă douăzeci și ceva de milioane de euro.

În concluzie, PNL susține construcția unui spital nou dar ce spunem noi este să venim cu picioarele pe pământ și să propunem proiecte care au șanse să fie selectate.

George Lazăr:Suntem total de acord si PNL nu se opune niciodata la orice investitie, mai ales atunci cand vorbim despre sanatate. Avem nevoie stringenta de un spital nou, pentru ca actualul spital cedeaza dupa a relatat si presa, zi de zi, luna de luna, an de an, serviciile sunt din ce in ce de mai proasta calitate, locatia este una care are o vechime si o uzura si fizica si morala inacceptabila in acest moment, dar n-avem ce face, ca n-avem alt spital. Nu mai spunem ca a si ars in 14 noiembrie 2020. Suntem de acord in totalitate, dragi nemteni, sa se faca un spital judetean. Dar trebuie sa avem un proiect real. Pana acum, domnul Arsene a prezentat… nu mai stiu, ca le-am pierdut numarul, vreo 4 sau 5 proiecte. Poze frumoase, A3, A4, A5, nici nu mai stiu cate, pe dimensiuni foarte mari. Nu s-a materializat nimic in cei 6 ani de mandat. Absolut nimic.

De fapt, s-a materializat ceva, ca sa fim corecti si sinceri. 3,6 milioane de euro intr-un spital la Letcani. Nu-i pe teritoriul judetului Neamt. Ăla nu s-a deschis bine, ca s-a inchis. Ca de asta aveau nevoie nemtenii, un asa-zis spital la Lețcani, care a stat mai mult inchis decat deschis (…) Vă dati seama care sunt prioritatile PSD-ului la Neamt, adica să ia banii sa-i duca pe la Iasi (..) Dar trebuie sa vorbim despre un proiect real, un proiect care se poate face. Ca daca vorbim doar de poze ca sa dam bine la activul de partid ca vom face un spital cu mii de paturi, de 630 de milioane de euro, mai scump decat orice spital regional din Romania.

Un spital regional asigura 6-7 judete. Judetul Neamt asigura doar un judet. Nu poti sa faci un spital judetean mai scump decat un spital regional. Decat daca ai banii. Iar domnul Arsene nu are acei bani. Cand am discutat atunci, a spus (n.red. a spus Arsene) ca daca luam prin PNRR 100 de milioane de euro, e bine. Bun, si cu restul? De unde luam banii aia. Păi lasă, că vedem noi. Pai nu poti asa să vezi. E cam si cum eu am bani de o Dacie si ma duc sa cumpar un Lamborghini. Asa e si aici. Păi daca nu ai banii, cum sa construiesti un spital pe un proiect megalomanic? Doar ca să păcălesti oamenii, sa le spui ca tu o sa le faci spital? Asa ceva e meschinarie. Îți bati jos efectiv de oamenii care trag speranta sa se trateze in conditii decente in judetul Neamt.

Intrebat daca au mai avut discutii intre liberali si Ionel Arsene dupa intalnirea din urma cu un an de zile, George Lazar a spus ca presedintele CJ Neamt a refuzat orice dialog, iar dupa prabusirea podului de la Luțca, nu mai raspunde nici la telefon. Și senatorul Eugen Țapu a confirmat că Arsene refuză să mai raspunda la telefon de peste 2 luni de zile.

Declaratiile complete (Eugen Tapu Nazare- minutul 7:30, George Lazar- minutul 39:50):

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.