Dupa cum bine se stie, alesii neamului, si cei locali si cei de la nivel national, nu trebuie sa indeplineasca nicio conditie cand vine vorba de studii, pentru a putea candida la o functie in care pot ajunge prin vot popular. Prin urmare, comunitati intregi, chiar si judete, ajung sa fie reprezentate de oameni cu grave carente de cultura generala, dar mai ales cu un nivel de cunoastere a limbii romane, la stadiul de scoala ajutatoare.

Este si cazul viceprimarului PSD al orasului Roznov din judetul Neamt, care in ultima sedinta de Consiliu Local, de pe 18 aprilie 2019, a prezentat un document oficial doldora de agramatisme si greseli de scriere, pentru care chiar si un elev de clasa a II-a ar putea ramane repetent.

Constantin Hodor, caci despre el este vorba a dorit sa aduca niste amendamente la proiectul de buget al orasului, care a fost dezbatut in sedinta respectiva, numai ca limba romana a fost facut praf si pulbere in documentele intocmite.

Inca de la inceput, Hodor spune ca este ”VICE PRIMAR’‘ (cu majuscule, sa se vada bine), cand de fapt el este viceprimar, intr-un singur cuvant. ”VICE PRIMAR AL PRIMARIEI ROZNOV”, se declara a fi Hodor, numai ca in realitate el este viceprimar al orasului Roznov, nu al institutiei administrative.

Se repeta apoi in mai multe locuri acelasi dezacord: ”intervine urmatoarele modificari” sau ”suma au fost repartizate”, ori ”suma de…alocate la alte capitole”

De asemenea, viceprimarul Hodor de la Roznov, mai scrie ”contra valoare” cu referire la costul unui contract, corect fiind contravaloare, dar in contextul dat, poate nu este chiar asa de gresit, daca ne gandim ca vicperimarul este evident contra valorilor limbii romane, pe care o poceste si cand scrie ”buldo escavator” in loc de  buldoexcavator, pentru ca se refera la utilajul acela care face excavatii, adica sapa gropi si santuri, ca sa fie mai pe intelesul viceprimarului Hodor.

Si mai grav, este faptul ca din cate stim noi, cel care redacteaza documentele viceprimarului Hodor, este directorul Scolii din localitate, Ioan Stroea care este si consilier local PSD Roznov (foto jos cu cei doi carturari din slujba comunitatii, distribuind materiale electorale pentru alegerile europarlamentare- in stanga, Ioan Stroea, in dreapta, viceprimarul Hodor).

sursa foto: facebook- Roznov TSD

Asadar, recomandam celor doi importani alesi locali, sa urmeze niste cursuri intensive de limba romana, dupa care sa se arunce ca niste zmei in bataliile politice si sa redacteze documente oficiale scrise corect, din respect pentru comunitatea care-i tine in functiile bine platite.

Ionut CORFU (sursa foto documente: facebook Ioan Stroea)

2 COMENTARII

  1. Omu a stat si lucrat prin Italia poate de asta a agresit sau nu a vazut, mai grav e greseala “dascalului” care ar trebui sa isi vada de scoala si sa lase politica…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.