Liniștea celei mai vizitate mănăstiri din Neamț, Mănăstirea Petru Vodă, este tulburată de un pârâu care se umflă frecvent, rupând drumul de acces. George Lazăr, președintele PNL Neamț, l-a dus la fața locului pe Ministrul Mediului, în timpul vizitei pe care acesta a făcut-o recent în Neamț, și a obținut promisiunea că se vor aloca fonduri pentru regularizare albiei pârâului Bolătău. Totodat, Lazăr promite că va asfalta drumul de acces spre mănăstire, anul viitor, după ce va fi ales președinte al CJ Neamț.
Când spui Mănăstirea Petru Vodă , gândul te duce imediat la părintele Iustin Pârvu, la un loc de pace și rugăciune, la regăsirea sufletului si la mult, foarte mult har care izvorâste din sfintenia si smerenia preacucernicilor părintilor.
E important să discutăm despre acest loc sfânt din Neamt, din localitatea Poiana Teiului, întrucât e nevoie de implicarea tuturor, pentru a rezolva problema care trenează de ani si ani si care se numește pârâul Bolătău.
Cunosc foarte bine situatia și am vrut să vin în teren împreună cu Ministrul Mediului, Apelor si Pădurilor, domnul Mircea Fechet pentru a-i explica importanța implementării de urgență a unui proiect de regularizare a albiei pârâului Bolătău din localitatea Poiana Teiului. Datorită substratului specific, acest curs de apă are un caracter accentuat de torențialitate, transportând în timpul viiturilor o cantitate mare de aluviuni. Aceste depuneri produc regulat o supraîncărcare a cursului de apă favorizând inundațiile în zonă si totodată ruperea drumului ce face accesul către Mănăstirea Petru Vodă si Mănăstirea Paltin.
Alături de mine au fost, președintele PNL Poiana Teiului Alexandru Chirilă și colegul Vasile Scripcaru, domnul senator Eugen Țapu-Nazare , primarul Tifui Dumitru Bogdan de la Fărcasa, domnii sub-prefecți ai județului Neamț, Iulian Jugan și Adrian Ciobanu, domnul comisar șef al Gărzii de Mediu, Andrei Corlan, șeful gărzii forestiere Neamț, Vlad Vieru dar și reprezentanți ai Administrației Naționale a Apelor Române.
De asemenea la întâlnire a participat si părintele stareț Hariton Negrea de la Mănăstirea Petru Vodă , cu care am avut o discutie consistenta despre solutia vizând rezolvarea acestei probleme si i-am făcut o promisiune , atât eu cât si domnul ministru Mircea Fechet, ca se vor aloca fondurile necesare pentru corectia pârâului Bolătău si în viitor nu vom mai avea situatii neplăcute provocate de inundații.
Este o binecuvântare să avem în județ asemenea obiective de turism religios , dar este in acelasi timp mare păcat, că de ani de zile, nu s-au luat măsurile cuvenite pentru a rezolva problema inundațiilor si a pagubelor provocate.
Domnul ministru ne-a asigurat că anul viitor vom primi sprijinul de care avem nevoie pentru a accesa fondurile destinate studiilor și apoi pentru a implementa proiectelul de regularizare a pârâului.
Suntem hotărâți, suntem încrezători și ne vom implica în beneficiul oamenilor din Poiana Teiului, a credinciosilor care vin în vizită la Mănăstirea Petru Vodă și care au nevoie de un acces modern si facil.
E de mentionat ca Mănăstirea Petru Vodă din judetul Neamt, este in primele locașuri de cult din România ca număr de vizitatori pe care îi primeste anual si e mare păcat că nu sunt asigurate conditiile decente de acces.
Judetul nostru se mândreste cu cele mai multe mănăstiri si biserici din România, cu locuri incârcate de spiritualitate si cu părinti rugători si cu mult har.
Haideti să dezvoltăm Neamțul si să fim la loc de cinste pe harta României, să dezvoltăm circuitele turistice între locașurile de cult și să ne promovăm asa cum ar trebui turismul monahal.
Si mai fac o promisiune si așa să-mi ajute Dumnezeu, anul viitor, ca președinte al Consiliului Județean Neamț mă voi preocupa să se realizeze si asfaltarea căii de acces către Mănăstirea Petru Vodă, pentru că asa e normal, să sprijinim pe de o parte locașurile de cult din Neamt dar si turismul”, transmite George Lazăr.
I.C.
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.