Loboda este un aliment extraordinar de primăvară, având proprietăţi detoxifiante şi antioxidante excepţionale. Se găseşte aproape pe toate continentele şi colţurile lumii, însă nicăieri nu este mai cunoscută şi mai îndrăgită decât pe meleagurile europene. În Europa, loboda este un aliment celebru al primăverii şi al verii, fiind cunoscută şi sub denumirea de spanac franţuzesc sau spanac nemţesc de munte. Loboda poate fi consumată în supe, însă, ideal este a fi consumată crudă, în salate, pentru a beneficia integral de toate vitaminele şi proprietăţile sale nutritive.
Loboda conţine, pe lângă glucide şi proteine, săruri minerale -potasiu, fosfor, calciu – şi acid oxalic liber, celuloză, substanţe minerale, pigmenţi clorofilieni şi carotenoizi.
Consumul de lobodă: previne şi înlătură astenia de primăvară, reduce şansele de constipaţie, reduce problemele gastrointestinale mai grave, precum ulcerele gastrice sau chiar cancerul de colon.
Loboda stimulează urinarea, ajută la detoxifierea generală a organismului, la purificarea rinichilor, elimină rapid toxinele, excesul de săruri, apă sau chiar grăsimile din organism.
Loboda este benefică pentru sănătatea vezicii biliare, ajută la reglarea hormonală și circulaţia şi oxigenarea ţesuturilor şi a organelor, stimulează crearea celulelor roşii în sânge.
Loboda produce o regenerare celulară şi o vindecare a organismului mai rapide, este benefică în tratamentul împotriva icterului.
Sub formă de cataplasmă, loboda ajută la vindecarea bubelor şi a rănilor, reduce riscul de accident vascular, poate preveni cancerul şi poate neutraliza radicalii liberi.
Loboda tratează tusea, gâtul inflamat şi guta, încetineşte procesul de îmbătrânire,
ajută la menţinerea sănătăţii ochilor, ajută la prevenirea unor mutaţii celulare care pot cauza anumite tipuri de cancer,previne formarea de cheaguri de sânge.