Locuitorii comunei Pipirig conduc detașat în topul fermierilor nemțeni care au accesat fonduri europene destinate dezvoltării și eficientizării fermelor semisubzistență. Acum, în comuna Pipirig sunt finalizate ori se află în derulare 187 proiecte depuse pe această măsură cu finanțare europeană. „Pipirigenii sunt oameni gospodari, buni crescători de animale. Au primit și fonduri europene pentru asta, nu doar subvențiile pe suprafață sau plățile pe cap pe animal. Și pentru asta au venit și vin la primărie, pentru tot felul de situații, trebuie să-i ajutăm. Dar e bine că au primit acei bani. Dacă îi adunăm, sunt bani intrați în comuna Pipirig. Și asta se vede, după cum le arată gospodăriile, animalele din bătătură. În continuare, angajații din primărie îi va ajuta la proiecte le lor cu finanțare europeană ori națională. Cum de altfel au de fapt au făcut-o și până acum“, ne-a mărturisit primarul Marcel Prună.
Fermierii pipirigeni sunt mult în frunte, fiind urmați la mare distanță de cei din comunele: Dămuc cu 32 proiecte, Poiana Teiului – 31 , Bicazu Ardelean- 27 , Răucești-22, Bicaz Chei- 16. Pe primele poziții în „clasament” se află și localitățile urbane: Roman cu 24 proiecte și Piatra Neamț- 23.
*La verificare, nici o finanțare sistată
Marea majoritate a fermierilor pipirigeni sunt pe finalul implementării acestor proiecte, la orizont ivindu-se alte oportunități de finanțare europeană. A fost măsura cea mai populară, cu foarte multă căutare și în rândul fermierilor pipirigeni, banii fiind ceruți pentru eficientizarea sectoarelor zootehnic și vegetal, dar și pentru ferme mixte. Sprijinul financiar nerambursabil se acordă sub forma unei sume fixe de 1.500 euro/an pentru fiecare fermă agricolă de semisubzistență, pe timp de 5 ani. În al treilea an de finanțare se face verificarea modului în care au fost cheltuiți banii europeni, iar dacă n-au fost respectate condițiile impuse, se dispune sistarea finanțării pentru următorii doi ani, fără returnarea banilor deja primiți. Nu a fost nici un asemenea caz în cadrul fermierilor pipirigeni, cu toții au trecut cu brio această etapă, nefiind sistată nici o finanțare din cele 187.
Urmează o nouă etapă de finanțare, destinată fermelor de familie. Sprijinul nerambursabil este de 15.000 de euro pentru o fermă, acordat timp de 5 ani, în două tranșe. Prima plată, în procent de 75%, se dă la semnarea deciziei de finanțare.
Tina CONDREA