Titlul este unul ironic, pentru ca daca nu ar fi de ras, ar fi de plans. IPJ Neamt anunta cu emfaza intr-un comunicat de presa ca sambata la Rediu patru carutasi au fost amendati fiecare cu cate 5.000 de lei si li s-au confiscat in total 4mc de lemn, deci in medie, fiecare transporta cam 1mc de caciula.

Sigur ca legea trebuie respectata de toata lumea si fiecare abatere trebuie sanctionata exemplar. Numai ca aceste masuri sunt disproportionate in conditiile in care in judetul Neamt se fura lemn cu camionul si/sau cu trenul. Avem  tot mai multe semnale ca in multe zone din judet se transporta lemn furat cu complicitatea unor oameni cu functii importante si chiar se asigura protectia pentru transporturile de lemn taiat ilegal.

De exemplu, oamenii dintr-o comuna din zona Bicaz afirma ca in special noaptea se formeaza adevarate convoaie de camioane incarcate cu lemn fara documente care nu pot fi oprite niciodata de nimeni pentru ca firma are in spate cel putin un personaj foarte important si ni s-a sugerat ca daca vrem sa demaram o investigatie jurnalistica sa avem mare grija, pentru ca miza este atat de mare si persoanele implicate sunt atat de importante, incat pot fi in stare de orice ca sa ne inchida gura.

Ni s-a relatat chiar cum din cand in cand mai ”cade” cate un camion doar asa de ochii lumii si se confisca cu tot cu lemn, insa in cateva zile, firma cumpara altul in loc. Exemplele sunt foarte multe si totul se desfasoara la vedere de multi ani fara nici cea mai mica jena, iar perodic, IPJ ne mai baga sub nas cate un ”infractor” care a cazut in plasa politistilor cu o autoutilitara cu care transporta 2-3 mc de lemn, de cele mai multe ori, lemn de foc.

La fel se intampla si in cazul amaratilor astia de la Borlesti. Repetam, nu incurajam in niciun fel infractiunile silvice, iar politistii de la Borlesti nu si-au facut decat datoria, dar ni se pare de tot rasul sa faci un comunicat de presa din prinderea a patru carutasi care transportau in total 4mc de lemn in timp ce altii fura cu camioanele sute si mii de mc de lemn.

Comunicat IPJ Neamt: ”In ziua de 2 septembrie ora 09.00 lucratorii Sectiei de Politie Rurala nr.1 Borlesti, au depistat pe raza comunei Rediu sat Poloboc, patru barbati cu varste de 33,40,48 si 62 de ani, toti din comuna Rediu in timp ce transportau in total 4mc de material lemnos cu atelaje hipo fara a poseda documente legale de provenienta si transport.

Materialul lemnos a fost ridicat in vederea confiscarii iar carutasii au fost sanctionati fiecare cu 5.000 de lei.

Ionut CORFU (foto coperta- arhiva)

 

 

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

  1. Nu ajunge decit amenda bagati la puscarie pe toti care distruge padurea macar de acum in colo si mai ales pe banditii si mafiotii cei de sus de la nivel inalt 2 carute e nimic la cit se taie hai sa lasam gluma si sa ne apucam de treaba serios.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.