Parcările de reședință din Piatra Neamț au de parcurs un drum lung până vor trece de la Parking la Primărie, și asta din cauza piedicilor puse de Prefectura Neamț, dupa cum reiese dintr-un comunicat al Primăriei Piatra Neamt.

Lămuririle cerute de Primarie de la Prefectură privind motivele pentru care HCL-ul cu transferul administrarii parcarilor a fost contestat (blocat) in instanta de prefectul Niță, au fost trimise  si au ajuns la destinatar (Primarie) prin curier, dupa 3 zile. Distanta intre cele doua institutii este de cateva sute de metri. Primaria a transmis adresa prin înmânare directa (a juns la destinatie in aceaasi zi), iar Prefectura a raspuns prin curier. A durat 3 zile.

Conform Prefecturii Neamt, motivul de supărare pe reforma initiata de primarul Carabelea, este ca nu a fost respectat termenul de 30 de zile pentru consultare publica, desi legea nu prevede un astfel de termen daca proiectul este urgent. Iar Primaria a considerat ca parcarile de resedinta sunt un subiect urgent. Acesta este singurul motiv pentru care Prefectura Neamt a blocat transferul parcarilor, dupa cum rezulta din raspunsul Prefecturii catre Primarie. ”În data de 28 aprilie, Primăria Piatra-Neamț a solicitat un punct de vedere Instituției Prefectului – Județul Neamț referitor la oportunitatea invocării caracterului de urgență în problema parcărilor de reședință din Piatra-Neamț.

Concret, interogarea se referea la oportunitatea reducerii termenului de consultare publică, conform art. 7 din Legea nr. 52 / 2003 privind transparența decizională în administrația publică, motivat de incertitudinea cu privire la situația parcărilor în care se află 19 mii de pietreni și familiile lor.

Primarul Andrei Carabelea: „Ne aflăm într-o situație care impune soluții imediate. Pietrenii își doresc rezolvarea cât mai rapidă a acestei crize. Asta ne demonstrează numeroasele reacții primite pe toate canalele de comunicare. Tocmai din această cauză, cu argumente legale, am solicitat Instituției Prefectului un punct de vedere referitor la soluționarea în regim de urgență a crizei parcărilor. După două săptămâni, răspunsul prefectului a venit prin curier, făcând 3 zile de la Prefectură până la Primărie. Mai mult decât atât, răspunsul prefectului transmite sec că situația parcărilor de reședință nu e nici urgentă și nici nu are circumstanțe excepționale. Așadar, pentru a nu risca o altă contestație în instanță doar pentru a bloca activitatea primăriei, așteptăm epuizarea termenului de 30 de zile pentru dezbaterea publică. Apropos de dezbatere publică, 84% dintre pietrenii care au răspuns susțin rezolvarea rapidă a crizei parcărilor prin reducerea termenului de consultare publică… Pietrenii trebuie să știe: noi  găsim soluții la orice problemă, prefectul caută probleme la orice soluție.”

Singura variantă pentru ieșirea cât mai rapid din situația de criză o reprezintă adoptarea unui nou regulament care să nu fie contestat din aceleași motive de procedură, nicidecum de fond.

Proiectul de Hotărâre și Regulamentul sunt postate spre dezbatere publică pe site-ul oficial al Municipiului Piatra-Neamț din data de 02.05.2022, la adresa https://www.primariapn.ro/dezbateri, se arata in comunicatul Primariei.

Adresa trimisă de Primaria Piatra Neamt catre Prefectură, cu numar de inregistrare cu data 28 aprilie 2022:

Raspunsul primit de la Prefectura, redactat pe 10 mai:

Pe 19 aprilie, primarul Carabelea acuza Prefectura PSD ca desfasoara o ”operatiune speciala” impotriva sa:

Continuă meciul parcărilor. Carabelea, replică LIVE pentru prefectul Niță: ”Operațiune specială PSD”

 

Ionut CORFU

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.