Incepand din aceasta dimineata, de la ora 5, comunele Tarcău și Tașca din judetul Neamt, au intrat in carantina din cauza ratei mare de raspandire a noului coronavirus, dupa cum sustin autoritatile: 3,54 de cazuri la mia de locuitori în Tarcau si 10,3 cazuri la mia de locuitori la Tașca. Asta inseamna ca cele doua comune au intrat sub restrictii ca in starea de urgenta, pentru ca la Tarcau sunt aproximativ 11 persoane infectate cu coronavirus (populatie de 3.500 de locuitori conform recensamantului din 2011), iar la Tasca sunt infectate aproximativ 22 de persoane (populatie de 2.200 de locuitori, conform recensamantului din anul 2011).
Numai ca masurile de carantinare nu sunt la fel in cele doua comune. Pe hartie restrictiile sunt aceleasi pentru toata lumea, doar ca la fata locului, lucrurile stau diferit de la o comuna la alta.
In aceasta dimineata, la intrarile si iesirile din cele doua comune, au fost instalate filtre de politie si jandarmi, iar potrivit restrictiilor impuse de CJSU Neamt si aprobate noaptea trecuta la Bucuresti, ar trebui ca niciun locuitor din Tarcau si din Tasca sa nu poata iesi din localitatea de domiciliu, fara un motiv bine intemeiat si justificat cu documente.
La Tarcau, politistii si jandarmii erau la datorie si nici un vehicul sau pieton nu iesea si nu intra in comuna, fara sa fie oprit si luat la puricat de oamenii legii.
La Tasca insa, pare sa se aplice o altfel de carantina, dar in niciun caz cea prevazuta in documentele oficiale. La ambele intrari/iesiri din comuna erau politisti si jandarmi, insa nu opreau nici un autovehicul, ci pur si simplu pareau ca se plictisesc supraveghind traficul. La intrarea dinspre Bicaz, in jurul orei 9, politistii si jandarmii erau la o tigara in afara localitatii, apoi, dupa 10-15 minute s-au mutat in fata fabricii de ciment, unde la fel ca echipajele de la capatul dinspre Bicazul Ardelean, stateau pe marginea strazii cu girofarele in functiune, fara sa opreasca autovehicule si fara sa intrebe pe nimeni unde se duce si de unde vine.
La vreo 150 de metri de ei, o localnica facea autostopul spre Bicaz, chiar langa indicatorul de iesire din Tasca.
Prin urmare, daca tot luptă pe branci cu coronavirusul, autoritatile au de explicat de ce restrictiile se aplica cu dubla masura, adica una e la Tarcău si alta e la Tasca? In afara de asta, cat de eficienti sunt niste politisti si jandarmi plantati pe marginea drumului la Tasca, daca localnicii din comuna unde raspandirea virusului este atât de extinsa, pleaca si vin din localitate fără probleme, cu masina, autobuzul sau cu autostopul?
Culmea, pe drumul national spre Bicaz, la Straja, localitate care nu este sub nicio restrictie, era instalat un fel de avanpost format din politisti, care opreau masini in trafic, probabil pentru a-i informa pe soferi ca daca au drum la Tasca sau Tarcau, trebuie sa stie ca localitatile sunt sub carantina.
Iata restrictiile care se aplica (sau ar trebui sa se aplice) in Tarcau si Tasca, incepand din aceasta dimineata (21 octombrie ora 5:00), timp de 14 zile:
- Se interzice organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, etc.) în spații închise și deschise;
- Se interzice activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, inclusiv a teraselor, în interiorul și exteriorul clădirilor;
- Se interzice activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc;
- Se interzice activitatea cu publicul a structurilor de primire turistică;
- Se interzice organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte;
- Slujbele religioase vor fi oficiate doar în exteriorul clădirilor, fiind permisă prezența a maxim 20 de persoane;
- Se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul și gura, pentru toate persoanele care au împlinit 5 ani, prezente în spațiile publice închise și deschise;
- Se suspendă cursurile școlare care presupun prezența „față în față” pentru toate unitățile de învățământ, cursurile urmând a se desfășura online;
- Se limitează la maxim deplasarea persoanelor pe raza acestor localități.
În localitățile din ele doua comune, este permisă intrarea / ieșirea persoanelor pentru:
- transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, al materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice în zonele carantinate, precum și aprovizionării populației;
- persoanele care locuiesc în zonele carantinate și desfășoară activitate profesională în afara zonelor carantinate;
- persoanele care locuiesc în afara zonelor carantinate și desfășoară activitate profesională în zonele carantinate;
- persoanele care realizează activități agricole sau pentru comercializarea de produse agroalimentare;
- deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei/unui rude/afin sau persoană aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie;
- deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
- urgențe medicale.
Toate persoanele vor prezenta autorităților competente legitimație de serviciu valabilă, adeverință de salariat eliberată de angajator sau alt document care să ateste activitatea profesională, iar pentru deplasarea din alte motive decât profesionale vor prezenta o declarație din care să rezulte motivul justificat al depasării.
Este permisă tranzitarea localităților de către persoanele care nu au domiciliul pe raza acestora, fiind interzisă oprirea în aceste localități.
Autoritățile publice locale vor asigura dezinfecția periodică a spațiilor publice pe baza calendarului stabilit de către Direcția de Sănătate Publică a județului Neamț.
Toți medicii de familie, din localitățile prevăzute la art. 1, au obligația să monitorizeze, din punct de vedere medical, toate persoanele izolate la domiciliu și să asigure asistență medicală tuturor cetățenilor, în mod special femeilor gravide, persoanelor în program de hemodializă, pacienților oncologici, etc.
Autoritățile publice locale au obligația să asigure colectarea deșeurilor, iar deținătorii de rețele de utilități au obligația să asigure funcționarea continuă a serviciilor de utilități publice.
Autoritățile publice locale au obligația să asigurare continuității aprovizionarea cu alimente și bunuri de strictă necesitate pentru persoanele fără susținători sau fără posibilități de asigurare a subzistenței.
Unitățile farmaceutice, din localitățile prevăzute la art. 1, au obligația să asigure continuitatea aprovizionării cu medicamente necesare tratamentului uzual al tuturor cetățenilor.
Medicii de familie, cu sprijinul și sub coordonarea Direcției de Sănătate publică a județului Neamț, vor pune la dispoziția tuturor cetățenilor a informațiilor detaliate referitoare la măsurile de igienă individuală, ce trebuie respectate în contextul epidemiologic existent.
Ionut CORFU