Hotii de lemne si-au gasit nasul cu primarul de la Gîrcina. Mihai Gontaru este in razboi deschis cu cei care isi permit sa faca transport ilegal de lemn din padurile din comuna si pe deasupra sa faca praf drumurile care nu sunt construite sa suporte tonaj greu.

Primarul a implementat un sistem de supraveghere video care inca nu este pus la punct in totalitate, insa a dat ieri (29 martie) primele roade. Pe imaginile de pe camerele de supraveghere s-a putut observa in jurul orei 10 un camion (TIR) care venea dinspre Cuiejdi incarcat ochi cu lemn. A verificat in aplicatia Inspectorul Padurilor si a observat ca pe numarul de inmatriculare al semiremorcii  fusese eliberat un aviz, deci transportul era in regula. Dupa aproximativ 3 ore, primarul a fost anuntat ca pe camere a fost surprins un alt TIR, cu un alt cap tractor, insa semiremorca avea acelasi numar de inmatriculare ca prima. Si-a dat seama ca ceva nu este in regula si a pornit in urmarirea camionului care se indrepta spre Targu Neamt. In acelasi timp a sunat direct un politist din comuna (ultima data cand a sunat la 112, pana s-a miscat dispeceratul, n-a mai depistat nimeni transportul) care a venit dinspre Bodesti in intampinarea TIR-ului. Politistii au constatat ca transportul este ilegal si ca placuta de inmatriculare nu corespunde cu seria de sasiu. Numarul era de la alta semiremorca. Aproximativ 40 de mc de lemn au fost confiscati, potrivit IPJ Neamt.

Dupa cateva ore, primarul Gontaru a fost informat ca un alt camion a fost observat pe camere. Acesta fusese vazut incarcat intr-o rampa de exploatare tot de la Cuiejdi, insa in mod dubios, descarcase lemnul si mergea gol spre iesirea din comuna (OCOL). Si  de aceasta data a anuntat politistii care au constatat ca smiremorca avea numar fals de inmatriculare. Soferul abandonase incarcatura pentru ca aflase despre primul camion oprit de politisti si cum urma sa faca si el un transport ilegal, a descarcat camionul.

Cele doua camioane apartin firmei SC Pricoforest SRL din Pipirig care este administrata de un personaj despre care noi am mai scris (Vezi articolul AICI). Ambele masini au fost indisponibilizate in vederea confiscarii, firma a fost amendata cu 10.000 de lei, iar soferilor li s-au intocmit dosare penale. Ceea ce s-a intamplat ieri este o practica la firma amintita si foarte posibil, la multe alte firme. Cu un singur aviz de insotire se fac doua transporturi, dintre care unul, evident este ilegal. Pleaca transportul legal apoi placuta de inmatriculare a semiremorcii (pentru care este eliberat avizul) este pusa pe alta semiremorca, cu un alt cap tractor care mai face un transport, de data aceasta ilegal, pe baza primului aviz. Potrivit primarului Gontaru, firma face 4 transporturi pe zi pe schema descrisa, deci 2 transporturi legale, 2 ilegale. Daca intr-un singur camion au fost gasiti ieri 40 mc de lemn, inmultit cu doua pe zi si cu vreo 15-20 de zile pe luna, rezulta cifre si profituri ametitoare.

Pe de alta parte, trebuie remarcat ca 40 mc de lemn cantaresc aproximativ 45 de tone plus alte 18 tone greutatea autovehicului, rezulta peste 60 de tone. In afara de faptul ca se depaseste cu mult limita de tonaj admisa de lege, vehiculul este un adevarat pericol public pe sosele pentru ca din punct de vedere tehnic nu poate face fata unei franari bruste sau exploziei unei anvelope. Ca sa nu mai vorbim ca un drum comunal, in cazul de fata cel de la Gîrcina nu poate suporta asemenea greutate. Efectele deja se vad, drumul asfaltat dar si podurile de pe traseul acestor camioane degradandu-se pe zi ce trece.

Stiam de mai mult timp ce se petrece, insa nu aveam dovezi. Am montat un sistem de supraveghere video care este in curs de perefectionare, adica urmeaza sa mai fie montate niste camere si un DVR. Am reusit ieri sa obtin primele rezultate pentru ca nu mai putem continua asa la nesfarsit. Dupa cum se vede, sunt hotarat sa lupt pana la capat, nu mi-e frica de presiuni care sa nu credeti ca nu se fac. In afara ca se fura lemn, drumurile sunt distruse zilnic. Podurile au deja fisuri. Am cerut celor de la CJ sa impuna restrictie de tonaj pe acest drum, insa nimeni nu vrea sa o faca. Nici macar taxa aceea de drum stabilita de Consiliul Local nu o platesc. Noi avem in fata primariei un punct de control unde transportatorii de lemn sunt obligati sa opreasca. Nu le pasa, trec ca prin branza pe aici. Asa nu se mai poate continua. La Almas (n.n. tot comuna Gîrcina) este exact aceeasi situatie. Vom pune camere si acolo. In primarie este cineva care surpavegheaza zilnic imaginile transmise de camere si sunt anuntat de fiecare data cand este observat un transport de lemn pe care il verific personal. Tin sa multumesc politistilor din comuna care s-au comportat exemplar ieri, fara sa le fie frica de eventualele presiuni”, a declarat primarul Mihai Gontaru.

Potrivit unor informatii primite pe surse, inca de aseara, cineva se interesa cine este politistul care a constatat ieri infractiunile aratate mai sus, probabil in scopul unei incercari de musamalizare sau de ce nu, de intimidare. Anuntatm ca tvmneamt va sprijini neconditionat autoritatile din Gîrcina si avertizam pe cei care au de gand sa incerce sa faca presiuni ori intimidari la adresa celor implicati (politisti, primar, s.a.) ca vom lua pozitie si vom face totul public.

Iata asadar ca se poate lupta contra mafiei lemnului, trebuie doar sa se vrea si este de apreciat curajul primarului Mihai Gontaru. Daca in cateva ore intr-o singura comuna au fost depistate doua transporturi ilegale, oare cate se fac zilnic si de ce nu sunt prinsi decat amaratii cu carute sau cu dubite care transporta 1,2 sau 3 metri cubi de lemn. Cum a putut un primar sa descopere si sa probeze doua transporturi ilegale de lemn in cateva ore, iar IPJ Neamt cu atatea resurse materiale si umane sa nu poata face acelasi lucru macar o data pe saptamana?

In incheiere, trebuie spus ca in aceasta dimineata am solicitat un punct de vedere oficial de la IPJ Neamt, legat de cele intamplate ieri. Ni s-a raspuns prompt, nimic de comentat, insa ni s-a spus ca transporturile au fost depistate in trafic in timpul unei actiuni a politistilor de la combaterea infractiunilor silvice. Purtatorul de cuvant a uitat sa spuna ca totul a pornit din alta parte, nu a facut nimeni nicio actiune, si a declarat ca primaria doar a pus la dispozitie niste imagini. Rusinos.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

13 COMENTARII

  1. De ce nu sesizeaza oamenii din comunele tranzitate de camioane politia?
    Daca nu va uniti nu faceti nimic. Cu floare nu se face primavara.
    Oricum felicitari!

  2. Confiscate? Foarte bine si asta dar padure nu mai este si degeaba e confiscat. Raul e produs oricum. Vedeti voi cand vor aluneca muntii sa va ingroape de vii ca sunteti indiferenti cu toata averea Romaniei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.