Statul încearcă să-i determine pe asistenții maternali profesioniști să ia în grijă doi copii, nu unul. Deși „mamele“ ar fi dorit să primească două salarii dacă au grijă de doi orfani, statul le-a oferit 15% spor la salariu pentru al doilea minor luat în plasament, în afara alocației de stat aferente.

„În ședința de Consiliu Național al Sanitas, au avut loc dezbateri la Ministerul Muncii referitoare la Legea salarizării bugetarilor pentru familia ocupațională și asistență socială. Pentru asistența socială s-a obținut un spor de 15% pentru muncă nenormată, iar pentru asistenții maternali profesioniști s-a obținut un spor de 15% pentru cel de-al doilea copil luat în plasament“, ne-a declarat Ionică Luca, prim-vicepreședinte al Uniunii Sanitas Neamț.

În județul Neamț sunt plătite  450 de persoane ca asistenți maternali, care au în grijă 550 de copii. Practic, doar 100 dintre „mamele“ profesioniste au câte doi copii în plasament.

Potrivit liderului județean Sanitas, Federația a solicitat ministrului Rovana Plumb găsirea unei soluții urgente pentru aplicarea la nivel național a OUG nr. 27/2015 privind creșterea salarială cu 12% a tuturor angajaților din asistența socială, fără ca această soluție propusă să excludă continuarea negocierilor pe legea salarizării.

La capitolul Sănătate, cu ocazia discuțiilor purtate cu reprezentanții Ministerului Muncii au fost însușite puncte de vedere care reglementează sporurile aferente anumitor condiții de muncă, pentru orele lucrate în ture, pentru asigurarea continuității activității în zilele de repaus săptămânal și implicit pentru gărzile efectuate de medici în afara normelor legale de muncă și a programului de lucru.

Federația Sanitas a participat alături de reprezentanți ai Uniunii TESA din Sănătate la analiza Legii salarizării care cuprinde familia ocupațională administrație, din care face parte și personalul tehnico-administrativ din unitățile sanitare și de asistență socială. Cu această ocazie s-a obținut o creștere a grilelor de salarizare cu un procent de 20% pentru toți angajații.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.