Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ a centralizat datele primite de la unităţile şcolare privind numărul dosarelor aprobate pentru programul “Euro 200” şi mâine le va transmite Ministerului Educaţiei. Potrivit inspectorului şcolar general adjunct Elena Laiu, până ieri (ora 12), în ultima zi dedicată înscrierilor, au fost depuse 602 cereri pentru achiziţionarea calculatoarelor oferite prin programul social adresat elevilor proveniţi din familii cu posibilităţi financiare reduse. Anul trecut au beneficiat de programul “Euro 200″ 477 elevi, fapt care evidenţiază că, de la un an la altul, sărăcia îşi face mai mult loc mai ales în sânul familiilor cu copii. Tehnologia avansează, la şcoală cerinţele sunt tot mai mari şi programa şcolară face referire la sistemul infomatizat, aşa încât calculatorul nu mai este de mult o fiţă, este o necesitate.

Potrivit legii privind acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulării achiziţionării de calculatoare, cu modificările şi completările ulterioare, finalizarea introducerii datelor trebuie să se facă până în data de 26 mai, iar validarea și corectarea datelor introduse să se facă până în 28 mai. Afişarea listei beneficiarilor se va face în data de 1 iunie 2015.

Culoarea bonului valoric din acest an va fi albastru deschis. Din motive de securitate, în fiecare an, culoarea şi seria bonului valoric se schimbă prin Hotărâre de Guvern. Cuantumul bonului valoric reprezintă echivalentul în lei al sumei de 200 euro, calculat la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României pentru ultima zi a lunii precedente achiziţiei.

Potrivit calendarului, în anul 2015, distruibuirea bonurilor pentru achiziţionarea de calculatoare se va face în perioada 24 iunie-30 iulie, iar achiziţionarea propriu-zisă e va face în perioada 24 iunie – 31 august. Bugetul alocat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice pentru derularea „Euro 200” în anul 2015 este de 16 milioane de lei, estimându-se că vor beneficia de acest sprijin 17.779 de elevi şi studenţi.

Programul “Euro 200” se derulează începând cu anul 2004, în baza Legii nr. 269/2004, obiectivele sale fiind stimularea achiziţionării de computere prin acordarea unor ajutoare financiare stabilite pe criterii sociale, respectiv crearea de competenţe în utilizarea mijloacelor IT & C. Configuraţia minimă recomandată a calculatoarelor pentru achiziţionarea cărora se acordă sprijinul financiar este următoarea: procesor 2 Ghz, 1 GB RAM si 250 GB hard-disk şi software de bază licenţiat, incluzând un sistem de operare şi un program antivirus.

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.