Pe parcursul lunii iulie, 572 de persoane s-au adresat Serviciului de Evaluare Complexa a Persoanelor Adulte cu Handicap din cadrul DGASPC Neamt, in vederea incadrarii in grad de handicap. Din numarul total al solicitarilor, au fost evaluate 453 de persoane, dintre care 390 la sediu, iar 63 la domiciliu. In cursul lunii trecute, Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap a emis 524 de certificate de incadrare in grad de handicap (surplusul provenind din analizarea dosarelor aferente lunii iunie), dintre care 239 au fost certificate revizuibile, necesitand evaluare anuala, iar 285 au fost cazuri noi. De la inceputul acestui an, au fost inregistrate la DGASPC Neamt 3.639 de dosare de incadrare in grad de handicap (cu peste 600 mai multe decat in aceeasi perioada a anului anterior), cele mai multe solicitari fiind inregistrate in lunile martie (598), iunie (554) si iulie (572). Dintre persoanele evaluate, 1.963 sufereau de diverse afectiuni somatice, 500 aveau suferinte oftalmologice, iar 883 sufereau de afectiuni psihice. La finele lunii iulie, in evidentele DGASPC figurau peste 18.700 de persoane cu dizabilitati. Cresterea constanta a numarului de solicitari pentru incadrarea in grad de handicap se explica si prin modificarea legislativa referitoare la schimbarea criteriilor de incadrare in grad de handicap, intrata in vigoare in 2014. „Modificarea criteriilor a reprezentat o adaptare a legislatiei noastre la cerintele internationale si un raspuns la nevoile societatii. Nimic nu este mai dramatic decat suferinta cauzata de sanatatea precara, de varsta sau de dificultatile materiale, motiv pentru care institutia noastra, una eminamente dedicata asistentei sociale, este permanent alaturi de cei in suferinta, indiferent de natura acesteia“, a precizat Cristina Pavaluta, director general al DGASPC Neamt. Conform legii, persoanele incadrate in grad de handicap beneficiaza de urmatoarele drepturi banesti: indemnizatie lunara indiferent de venituri (234 de lei pentru adultul cu handicap grav si 193 de lei pentru handicap accentuat); buget complementar lunar, indiferent de venituri (106 lei pentru handicap grav, 79 de lei pentru handicap accentuat si 39 de lei pentru handicap mediu) si indemnizatie de insotitor pentru persoanele cu handicap vizual (777 de lei).

Toate aceste drepturi sunt acordate de catre DGASPC Neamt, in conformitate cu prevederile Legii 448/2006 republicata, pentru toate persoanele incadrate in grad de handicap, indiferent daca fac parte sau nu dintr-o organizatie neguvernamentala. Conditionarea acordarii acestor sume de catre ONG-uri este ilegala.

Irina NASTASIU

1 COMENTARIU

  1. […] Pe parcursul lunii iulie, 572 de persoane s-au adresat Serviciului de Evaluare Complexa a Persoanelor Adulte cu Handicap din cadrul DGASPC Neamt, in vederea incadrarii in grad de handicap. Din numarul total al solicitarilor, au fost evaluate 453 de persoane, dintre care 390 la sediu, iar 63 la domiciliu. In https://tvmneamt.ro/mai-multi-nemteni-cu-handicap-in-total-peste-18-000/ […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.