Troleibuzul SA sta pe un butoi de pulbere, dupa ce 14 angajati au primit instiintari ca sunt in perioada de preaviz, urmand a fi concediati.

Masura vine dupa ce de ieri, conducerea societatii de transport a decis sa suspende activitatea troleibuzelor, pe trasee fiind trimise doar autobuzele.

Angajatii vizati de masura concedierii, spun ca totul este de fapt o razbunare a conducerii societatii, pe cei care de-a lungul timpului nu au vrut sa faca parte din anumite găști si au refuzat sa participe la ilegalitati, cum ar fi furturile de motorina, unele dintre faptele cu iz penal fiind chiar reclamate de acestia.

10 dintre cei aflati in pragul concedierii abuzive, dupa cum o numesc ei, sunt soferi, iar 4 sunt angajati in sectorul energetic al companiei. Cei din urma spun ca s-a mai incercat sa se scape de ei, dupa ce conducerea Troleibuzul i-a considerat vinovati de o ancheta declansata de DNA. Acestia spun ca nu au semnat dispozitiile de preaviz si cand au intrebat de ce sunt pe făraș, li s-a explicat ca se face reorganizare. ”Nu se face nicio reorganizare. Este doar o masura abuziva impotriva celor care au colaborat cu autoritatile cand au fost anchete. Suntem printre angajatii cazuti in dizgratia conducerii pentru ca nu am vrut sa participam la furturi. Daca se voia sa se faca reorganizare, se reducea din cei 30 de oameni angajati prin birouri sau se facea tot posibilul sa nu se mai fure motorina. Deja sunt pregatiti alti oameni sa ne ia locul”, spune unul dintre angajati, care a dorit sa ramana sub protectia anonimatului.

La Troleibuzul SA sunt aproximativ 170 de angajati, din care peste 30 formeaza personalul TESA.

Decizia conducerii de a scapa de o parte dintre angajatii Troleibuzul, a fost scanteia care a dus la escaladarea conflictului. Maine (25 septembrie), in curtea Troleibuzul SA va avea loc un protest organizat de SNSA (Sindicatul National Speranta Auto), din care fac parte 30 de angajati ai societatii aflate in subordinea CJ Neamt. Sindicatul își are sediul la Oradea, iar liderul acestuia, Mircea Kovacs a confirmat pentru tvmneamt.ro ca se pregateste un protest pentru maine dimineata (25 septembrie) si a declarat ca este in drum spre Piatra- Neamt. ”In aceasta seara ajung la Piatra- Neamt, iar maine dimineata voi merge la Troleibuzul SA pentru a apara drepturile membrilor sindicatului. Inteleg ca este vorba despre niste concedieri nelegale, abuzive. Din ce mi s-a spus, au fost redenumite niste sectii din societate care nu pot fi inchise, doar pentru a putea fi reorganizate, adica sa fie dati afara anumiti angajati. Daca este nevoie, vom apela la toate formele de protest”, a declarat liderul SNSA.

Troleibuzul SA este intr-o situatie financiara extrem de delicata dupa ce Guvernul a interzis CJ Neamt sa mai suporte pierderile financiare ale societatii, raspunderea fiind transferata catre consiliile locale ale localitatilor in care Troleibuzul are trasee. Cum UAT-urile respective nu pot suporta un asemenea efort financiar, deznodamantul ar putea insemna falimentul Troleibuzul SA.

Directoarea Troleibuzul nu a putut fi contactata pentru a-si expune punctul de vedere.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.