Personalul nedidactic din şcolile nemţene şi din restul ţării va beneficia de o majorare salarială, potrivit unui proiect de normativ postat, ieri, pe site-ul Ministerului Educaţiei. Veniturile acestora nu au mai crescut în perioada 2008-2015 decât pentru recuperarea reducerilor din 2010 şi pentru asigurarea nivelului dalariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

Proiectul de act normativ a fost discutat cu federațiile sindicatelor reprezentative din Ordonanţa de urgenţă pregătită pentru promulgare. Măsurile prevăzute vor conduce la stimularea personalului nedidactic din sistemul de învățământ și îmbunătățirea condițiilor de desfășurare a activității instructive – educative. În referatul de aprobare este menţionat faptul că în Ordonanța de urgență nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum și alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice aprobată cu modificări și completări prin Legea 71/2015 sunt prevăzute creșteri salariale de 5%, începând cu 1 martie 2015 și cu 1 septembrie 2015 NUMAI pentru personalul didactic și didactic

auxiliar, omițându-se personalul nedidactic din învățământ.
“Luând în considerare faptul că personalul nedidactic prin activitatea depusă contribuie la

asigurarea desfășurării în bune condiții a procesului de învățământ, având în atenție că neadoptarea actului normativ generează disfuncționalități asupra unor categorii de salariați și pentru eliminarea discriminărilor existente între categoriile de personal din sistemul național de învățământ, în considerarea faptului că aspectele mai sus menționate constituie o situație extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată, se impune adoptarea de măsuri imediate pe calea ordonanței de urgență”, se menţionează în proiectul OG al Guvernului României.

Astfel, începând cu data de 1 august 2015, cuantumul brut al salariilor de bază de care beneficiază personalul nedidactic din unitățile de învățământ preuniversitar de stat, inspectoratele școlare și unitățile conexe, instituțiile de învățământ superior de stat și din bibliotecile centrale universitare se majorează cu 12% față de nivelul acordat pentru luna iulie 2015. De asemenea, cuantumul sporurilor, indemnizațiilor și a celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care nu fac parte, potrivit legii, din salariul de bază de care beneficiază personalul nedidactic se majorează cu același procent de 12%, în măsura în care personalul își desfășoară activitatea în aceleași condiții.

Prezentul proiect de ordonanță de urgență are rolul de a detensiona situația creată între categoriile de personal din învățământ. În urma aplicării prevederilor prezentului proiect de ordonanță de urgență se va soluționa din punct de vedere material și moral situația personalului nedidactic din învățământ care participă în egală măsură la buna desfășurare a procesului de învățământ.

De drepturile salariale majorate, în urma aplicării ordonanței de urgență, vor beneficia 53.848 de persoane din învățământul preuniversitar de stat și 7.468 de persoane din învățământul universitar.

Cadrele didactice mai au de aşteptat până la o nouă creştere salarială, cu toate că sindicaliştii au încercat să obţină şi pentru ei un acord cu guvernanţii. Sindicaliştii din educaţie cer schimbarea legii salarizării. În caz contrar, spun ei, din 2016 profesorii vor avea venituri aproape egale cu ale muncitorilor necalificaţi, întrucât salariul minim va urca la 1.200 de lei, iar dascălii câştigă, în medie, 1.500 de lei.

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.