Povestea unui copil din judetul Neamt, abandonat de catre mama sa se indreapta spre un deznodamant fericit. Acesta s-a nascut cu niste malformatii cardiace grave, iar ingrijirea lui era costisitoare pentru cea care i-a dat viata, asa ca a fost abandonat la varsta de doi ani. Baiatul a ajuns in grija statului, fiind internat la Complexul de Servicii Romanița Roman. Mama si-a pastrat insa toate drepturile parintesti si din aceasta calitate s-a opus unei interventii chirurgicale pe cand fiul ei avea doar 9 ani.

In luna iulie a acestui an, medicii au constatat ca este imperios necesar ca baiatul sa fie supus unei interventii chirurgicale. S-au depus eforturi considerabile si mama a fost gasita in Italia fiind convinsa pana la urma sa-si dea acordul. Baiatul a fost operat in urma cu doua saptamani, operatia a fost un succes si starea sa s-a imbunatatit foarte mult, anunta DGASPC Neamt:

”Băiatul de 12 ani, rezident al Complexului de Servicii Romanița Roman, a cărei mamă nu fusese de acord cu intervenția chirurgicală de corectare a malformației cardiace de care suferă, a fost operat cu succes iar starea lui este foarte bună. Operația a avut loc la mijlocul săptămânii trecute, fiind efectuată de o echipă complexă de specialiști în chirurgie cardiacă-pediatrică din cadrul Spitalului Clinic “Dr. C. I. Parhon” din Iași și de la Spitalul Marie Curie din Capitală. La scurt timp după operație starea băiatului s-a îmbunătățit foarte mult, saturația în oxigen, care anterior intervenției era de doar 40%, ajungând acum la peste 80%, aproape de normal. Micul pacient va mai sta câteva zile în spital după care va fi transferat la Spitalul Sfânta Maria Iași pentru monitorizarea post-operatorie. Copilul suferă încă de la naștere de o malformație cardiacă severă – tetralogie Fallot – iar mama sa nu l-a mai putut îngriji, astfel încât acesta a intrat în sistemul de protecție, la vârsta de 2 ani, fiind în plasament rezidențial la Centrul pentru Copii cu Dizabilități Romanița Roman, mama păstrându-și însă toate drepturile părintești. În anul 2014, copilul a avut şansa să fie operat de o echipă medicală din Israel, însă mama a refuzat. În iulie anul acesta copilul a fost internat din nou în Spitalul Sfânta Maria Iași iar medicii au considerat că se impune intervenția chirurgicală motiv pentru care a fost cerut din nou acordul mamei. Aceasta era plecată în Italia și a fost mai greu de găsit dar, în urma discuțiilor purtate direct cu medicii curanți ai copilului, mama și-a dat acordul scris, operația fiind un succes. Chirurgii nu exclud însă necesitatea unor noi intervenții în viitor, dar deocamdată starea micuțului s-a ameliorat semnificativ.”

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.