*Un grup de salariați de la Serviciul de Ambulanță Neamț au trimis o adresa ziarului “Ceahlaul”, în care se afirmă că, după apariția unui articol în presă, conducerea a declanșat o adevărată anchetă, cu accente dintre cele mai nepotrivite pentru o instituție publică * În dispozițiile date folosesc expresii precum „cercetare disciplinară colectivă“ și „salariatul va fi considerat a recunoaște săvârșirea faptelor imputabile cercetate de comisie“ * În replică, managerul Albu precizează că totul se înscrie în normalitate.

 

        Un grup de salariați ai Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Neamț ne-a trimis o sesizare în care sunt aduse acuzații grave managerului general interimar, dr. Dorice Albu. Sesizarea este însoțită de documente care să susțină respectivele afirmații.

Ne-a captat atenția în mod deosebit o exprimare nefericită – rezultată dintr-o proastă consiliere, probabil – folosită într-o decizie (nr. 167 din data de 10.08.2015), asumată, prin semnătură și ștampilă, de managerul Dorice Albu: „Dispun: Art. 1 Se constituie comisia de cercetare disciplinară colectivă prealabilă pentru identificarea și cercetarea disciplinară a salariaților care au furnizat presei acte contabile, informații privind…“

Indiferent de subiectul aflat în dispută și de argumentele pro sau contra, credem că o astfel de comisie, „de cercetare disciplinară colectivă“, merită să figureze, la loc de cinste, în Antologia anchetelor din perioada comunistă și post-comunistă din România!

De asemenea, din multitudinea de documente care se întocmesc între două solicitări de ambulanță pentru salvarea vreunei vieți omenești, merită să mai punctăm o exprimare care trădează faptul că nicăieri avertizorii publici nu se bucură de susținerea șefilor capitalismului nostru bugetar și că vinovățiile sunt decise înainte ca vreun for competent să se pronunțe. Iată mostra: „În situația părăsirii locului de muncă anterior prezentării la comisie, salariatul va fi considerat a recunoaște săvârșirea faptelor imputabile cercetate de comisie“. Își asumă verdictul aceeași dr. Dorice Albu.

Cu alte cuvinte, angajatul care nu rămâne peste orele de program sau până când are timp comisia de anchetă să-l vadă este considerat vinovat fără a mai trece prin „procesul de judecată“ al comisiei.

Ei bine, ne oprim aici cu considerațiunile noastre personale, socotind că am descris suficient atmosfera în care se face anchetă la Salvare și vom prezenta, în continuare, cele două puncte de vedere, evident, divergente.

Sesizarea unui grup de salariați

„Domnule redactor șef al ziarului «Ceahlăul»,

Urmare a articolului «Chef cu wisky, bere și vin cu banii de la Salvarea Neamț», în care sunt prezentate o serie de posibile derapaje manageriale ale conducerii Serviciului de Ambulanță Județean Neamț, managerul general interimar, în loc să analizeze și să remedieze situația, constituie o comisie de cercetare disciplinară colectivă, cu scopul de identificare a persoanelor care au informat presa despre unele abateri grave ce se petrec în SAJ Neamț.

Sunt cercetați discreționar doar angajații Biroului Financiar Contabil și RUNOS. Cercetarea se desfășoară fulger, salariații sunt obligați să rămână peste orele de program, în caz contrar se consideră că sunt vinovați, conform notei interne adresate RUNOS-ului, ceea ce este un abuz fără margini! Este inacceptabil un astfel de comportament al unui manager plătit din bani publici pentru a conduce o unitate de stat!

Salariații sunt amenințați că, dacă nu se află cine a furnizat datele presei, vor fi sancționați colectiv. Este incredibil!

Nu sunt cercetați, ba, mai mult, sunt apărați cei ce comit abuzurile. Vinovat e cel ce aduce la cunoștință mass-media astfel de nereguli și nu cei ce le comit!

De același tratament beneficiază toți salariații care îndrăznesc să aibă și alte opinii. Printr-o adresă semnată de un număr de salariați, li se aduce la cunoștință managerului și sindicatului că în unitate se petrec o serie de abuzuri fără precedent la Serviciul Mișcare-Exploatare și nu numai, dar aceștia sunt cercetați pentru activități extraprofesionale în timpul programului, adică nu pot discuta unii cu alții pe motiv că suspendă activitatea profesională, ceea ce este un fals. Discuțiile au avut loc între solicitări la urgențe! Nu a fost periclitată în nici un fel activitatea specifică. Dreptul la liberă exprimare este garantat de Constituție! Știe doamna manager acest lucru?

Managerul unității acționează dictatorial și în totală lipsă de profesionalism umilind, intimidând și hărțuind“.

Sesizarea se termină cu o serie de întrebări adresate managerului dr. Dorice Albu:

„De ce sunt cercetați cei care au semnalat abuzurile presei și nu cei ce au beneficiat de acestea? Cum explicați acest lucru?

Fiind ban public, nu este normal ca toate cheltuielile să se facă transparent? Ce se dorește a se ascunde?

Pentru dumneavoastră nu există prezumția de nevinovăție?

Cum explicați faptul că doar cei care vă critică sunt anchetați, sancționați, umiliți?

Ambulanța este instituție publică sau proprietatea cuiva care are interese aici?

De ce sunt răsplătiți doar cei ce vă sunt fideli, iar ceilalți sunt umiliți, batjocoriți, tratați ca niște «sclavi»?

Vă considerați deasupra legii?

Organele abilitate nu ar trebui să se autosesizeze?“

 

Punctul de vedere al conducerii Ambulanței

 

Considerând normal să avem punctul de vedere al persoanei căreia i se aduc acuzații, am așteptat două zile să îl putem obține. Din câte am văzut „la fața locului“, acest text a fost redactat cu concursul direct al unei persoane de la Cabinetul avocatului Monica Anton, cu care, ni s-a spus, există o colaborare.

„Stimată redacție,

Subsemnata, Dr. Albu Dorice, în calitate de Manager General Interimar al SAJ Neamț, vă prezint punctul nostru de vedere privind nemulțumirile unor salariați ai serviciului nostru ce se vor a fi aduse la cunoștința publicului.

Ca și precizare prealabilă, putem afirmă că reacția salariaților SAJ Neamț se încadrează în normalitatea raporturilor de muncă, atunci când salariații încalcă disciplina muncii și urmăresc a fi exonerați de răspundere.

Întreaga procedură de cercetare a avut ca scop identificarea persoanelor care în mod intenționat au transmis către presă informații nereale, determinând  formarea unei imagini eronate cu privire la activitatea serviciului.

Pentru aflarea adevărului am considerat  necesară o astfel de procedură, tocmai pentru aplicarea prezumției de nevinovăție și a principiului răspunderii pentru fapta proprie.

Solicitarea de a răspunde în fața comisiei s-a făcut în condițiile în care salariații din cadrul RUNOS aveau învoiri acordate și neacoperite de ore lucrate. Mai mult, era și în interesul fiecărui angajat de a se afla adevărul.

Toți salariații unității care s-au abătut de la disciplina muncii și a prevederilor Regulamentului Intern au fost sancționați, cu avertisment, fără discriminare și nepărtinitor.

Cheltuielile se efectuează transparent și legal, dar opinăm că acestea trebuie transmise publicului larg de persoane cu astfel de atribuții și în conformitate cu documentele aflate în arhiva serviciului. Nu transmiterea informațiilor constituie abaterea în concret, ci transmiterea de informații eronate.

Se fac cercetări administrative privind toate aspectele negative sesizate de angajați pentru ca măsurile ce se impun a fi luate să fie în concordanță cu faptele, persoanele, gradul de vinovăție și normele legale și regulamentare încălcate.

Fiind o instituție publică, având ca finanțare banul public, trebuie să asigurăm și o disciplină a muncii ce trebuie înțeleasă și respectată de toți salariații. Nimeni și nici un salariat nu este deasupra legii, implicit deasupra reglementarilor interne.

Nimeni nu este răsplătit decât în conformitate cu drepturile salariale legale stabilite de către Ministerul Sănătății.

Libertatea de exprimare trebuie exercitată în anumite limite, astfel încât să nu aducă atingere dreptului la imagine al persoanei fizice sau juridice. Dreptul la imagine fiind protejat de Constituția României, de Noul Cod Civil și de Convenția Europeana a Drepturilor Omului“.

Mihael BALINT

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.