Comisarii pentru protectia consumatorilor din Neamt au depistat nereguli la toti cei 22 de agenti economici cu obiect principal de activitate alimentatia publica verificati pe parcursul lunii trecute. Au fost controlate unitati fast-food, restaurante autoservire, bufete tip expres, pizzerii, snack-baruri, restaurante, terase, rotiserii, braserii, berarii, cofetarii, pub-uri, atat din mediul urban cat si din mediul rural. La toate acestea au fost constatate abateri de la prevederile legale privind protectia consumatorilor. In consecinta, au fost aplicate 10 amenzi contraventionale in valoare totala de 17.600 lei si s-a aplicat un numar de 16 avertismente.
In ceea ce priveste asigurarea calitatii alimentelor si a bauturilor servite consumatorilor, la un bar s-a gasit, la comercializare, bere URSUS la doze de 500 ml cu data durabilitatii minimale depasita de doua zile, iar la un restaurant nu erau afisate graficele de urmarire a temperaturii de depozitare pe spatiile frigorifice. In cazul alimentelor si bauturilor consumate ca atare, comisarii OPC au stabilit ca lista menu nu informeaza consumatorul asupra cantitatii nete/unitatea de masura pentru produsele oferite, garnituri, salate, deserturi, cocteiluri, nu sunt afisate la loc vizibil preturile/unitatea de volum pentru bauturile ce se consuma in unitati de alimentatie publica – de exemplu pentru bauturi spirtoase oferite in baruri sau bere la halba, iar in alte localuri lista ingredientelor prevede specialitati de branzeturi cu denumiri specifice tarilor de origine (de exemplu Italiene), putin cunoscute de consumatorul mediu, cum ar fi pecarino, provola, edamer .
La alti agenti economici, comisarii OPC au depistat ca listele menu nu precizeaza ingredientele sortimentelor de produse sau bauturi – cocteiluri, listele menu nu ofera informatii privind ingredientele alergene, in timp ce alte unitati de alimentatie publica afiseaza “meniul zilei” la un anumit pret, fara a preciza ce anume contine acesta. Ba chiar la una dintre unitatile verificate au fost identificate produse cu data durabilitatii minimale depasita de doua zile.