Cultura

Manifestare dedicata Zilei Nationale a Romaniei la Muzeul de Istorie si Etnografie Targu Neamt

0

Muzeul de Istorie si Etnografie Targu Neamt organizeaza duminica, 30 noiembrie, incepand cu ora 11.00, manifestarea „Cu gandul la… UNIRE”, eveniment dedicat Zilei Nationale a Romaniei. Titlul manifestarii este generic, organizatorii dorind sa initieze o calatorie mai ampla prin idealul de unire, incepand de la Unirea Principatelor Romane de la 1859 si incheind cu Marea Unire de la 1918.

Manifestarea va cuprinde o sesiune de comunicari la care vor participa muzeografii Dan Mihailescu si Gheorghe Radu, de la Muzeul de Istorie si Arheologie din Piatra-Neamt, prof. Vasile Vranceanu din Targu Neamt, muzeograful Roxana Diaconu de la Muzeul de Istorie si Etnografie Targu Neamt si Catalina Danila, studenta la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, care le va vorbi celor prezenti despre „Patriotism, moda veche sau realitate contemporana”. Sesiunea de comunicari va fi urmata de prezentarea volumului „Marea Unire si judetul Neamt”, semnat de prof. Gheorghe Radu, volum aparut anul trecut la Editura Cetatea Doamnei din Piatra-Neamt. Manifestarile se vor incheia cu vernisajul „Exponatul lunii decembrie”, legat, de asemenea, de ideea de Unire. Va fi expus un document de la jumatatea secolului al XIX-lea, respectiv din anul 1857, intitulat «Nazuintele romanilor», document semnat de o serie de personalitati politice ale vremii, printre care si Mihail Kogalniceanu, in care se expuneau principalele idei care au stat la baza Unirii Principatelor de la 1859.

Implementarea conceptului „Exponatul lunii” reprezinta o modalitate inedita prin care Muzeul de Istorie si Etnografie din Targu Neamt isi valorifica piesele muzeale. Selectarea unui obiect deosebit si prezentare lui individuala au drept scop imbunatatirea perceptiei asupra artefactelor cu valoare istorica, precum si promovarea lor. Exponatul lunii noiembrie a fost un corn pentru praf de pusca, numit si pravor, obiect care provine din satul Boboiesti, comuna Pipirig, apartinand celei de-a doua jumatati a secolului al XIX-lea.

Distribuie știrea:

Etichete: Muzeul de Istorie si Etnografie Targu Neamt
Articolul anterior
NOU: Agricultura on-line!
Articolul următor
Cei mai buni au castigat

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.