Deputata PNL Neamț, Mara Calista, anunță că De ”Ziua Internațională de Conștientizare a problemelor Autismului” a participat astăzi la evenimentul ”Nu sunt invizibil! Ascultă-mă, înțelege-mă, sprijină-mă”, organizat de Help Autism. ”Cu această ocazie am semnat ”Angajamentul național pentru autism” pentru a susține în continuare, prin măsuri concrete pentru persoanele cu autism.
Fiecare dintre noi poate contribui la integrarea acestor persoane în societate, pentru a le arăta că ne pasă. Persoanelor afectate de tulburările din spectrul acestei afecțiuni, pot fi recuperabile dacă sunt diagnosticate din timp și încep terapia înaintea vârstei de 3 ani.
Cu suportul colegilor din Parlament și din Guvern am creat cadrul legal pentru asigurarea accesului imediat și nediscriminatoriu la serviciile conexe actului medical pentru toate persoanele diagnosticate cu tulburări din spectrul autist și pentru decontarea intervențiilor terapeutice.
Totodată, în februarie 2022 a fost inclusă în COR ocupația de analist comportamental. Următorul pas, extrem de necesar, constă în recunoașterea profesiei de analist comportamental, având în vedere că în România trăiesc aproximativ 45.000 de persoane cu autism. 1 copil din 36 are o tulburare de spectru (TSA), iar anual sunt diagnosticați 2000 de copii (conform datelor INS). Sub 1% din adulții cu autism cu diagnostic din România au un loc de muncă.
Voi colabora în continuare cu Anca Dumitrescu- Autism Voice, Daniela Bololoi- Help Autism, Ana Turtureanu- Lumea lui Arthur și avocatul Elena Păculea pentru a rezolva problemele identificate în furnizarea serviciilor pentru persoanele cu TSA și familiile acestora.
Mai sunt multe de făcut pentru a veni în ajutorul persoanelor afectate de tulburările din spectrul autist, dar este îmbucurător că statul a început să ia măsuri concrete.
Îmi voi oferi susținerea și expertiza și pe viitor pentru a veni și cu alte măsuri concrete, pentru a-i ajuta să se integreze în societate și să se bucure de viață”, transmite Mara Calista.
I.C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.