”Vești bune! Tații beneficiază de concediu paternal la nașterea fiecărui copil!”, anunta Mara Calista, deputat PNL de Neamt
Guvernul, condus de prim – ministrul PNL Nicolae Ciucă, a adoptat Ordonanța de Urgență care modifică Legea concediului paternal nr. 210/1999!

Ce modificări au fost făcute:

Se acordă concediu paternal și indemnizația aferentă tuturor taților care au calitatea de lucrător, cu un contract de muncă sau un raport de serviciu încheiat conform legii, și elimină vechile prevederi care făceau trimitere la calitatea de asigurat a acestora în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat.

Se asimilează lucrătorilor și persoanele cu contracte din activitate sportivă, cu convenții de muncă individuale (cooperații), cu contract de mandate, cu contract de management încheiat potrivit Legii nr. 66/1993 privind contractul de management, cele care desfășoară activități ca urmare a unei funcții de demnitate publică și persoanele cu contracte de management și de administrare încheiate potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Se extinde și durata actuală a concediului paternal de la 5 la 10 zile lucrătoare, iar în cazul taților care au obținut atestat de absolvire a cursului de puericultură aceasta se majorează cu încă 5 zile, pentru fiecare copil, și nu doar pentru primul născut, ca până acum. În cazul tatălui care satisface serviciul militar în termen, permisia se prelungește de la 7 la 10 zile lucrătoare.

Pe perioada concediului paternal, tatăl beneficiază de o indemnizaţie egală cu salariul corespunzător perioadei respective. Plata drepturilor de concediu paternal va fi susținută, ca și până acum, din fondul de salarii al angajatorului.

Așa cum spuneam și ieri este normal să existe un parteneriat în familie, să se împartă echitabil și activitățile care nu sunt trecute expres într-o fișă a postului, însă fac parte din viața de zi cu zi. Și tații trebuie să simtă pe deplin bucuria de a fi părinte în primele zile de viață ale noului născut”, transmite deputata Mara Calista.

I.C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.