Deputata PNL de Neamt, Mara Calista, anunta că si comuna Grinties, pe langa comuna Săvinești, a fost inclusa prin lege pe lista localitatilor din România, ai căror locuitori pot iesi la pensie mai devreme cu doi ani, pentru că au fost si inca sunt expusi la poluare intensa. Singura conditie, este ca persoanele respective, sa fi locuit cel putin 30 de ani in zonele respective.
Pana in prezent, in lege erau incluse doua comune din Harghita si comuna Savinesti din Neamt. De astazi, a fost inclusa si comuna Grinties, unde a functionat o mina de uraniu. ”Le mulțumesc colegilor din Parlament că au votat pentru proiectul de lege prin care îi ajutăm pe mai mulți cetățeni din comuna Grințieș, județul Neamț. Am votat alături de alți 200 de deputați pentru adoptarea legii pentru modificarea alin.(5) al art.65 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. A fost ultimul pas procedural de îndeplinit, după ce în cadrul comisiilor de specialitate am propus includerea comunei Grințieș în următorul amendament: ”(5) Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radio-active, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor, respectiv în localităţile (…) Grinţieş şi Săvineşti din judeţul Neamţ, pe o rază de 8 km în jurul localităţii în care se află situl contaminat, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin.(4).”
Aș dori să reamintesc că în 2020 am propus amendamentul care prevede pensionarea cu 2 ani mai devreme (fără penalizări) pentru cetățenii localității Săvinești, precum și a celor care locuiesc pe o rază de 8 km în jurul localității în care se află situl contaminat, respectiv fostul combinat de îngrășăminte chimice. De această lege vor beneficia persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă”, transmite Mara Calista.

I.C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.