Să ne protejăm tinerele domnișoare! De astăzi vaccinarea GRATUITĂ anti-HPV a fost extinsă până la 18 ani pentru fete. Decizia de extindere a grupei de vârstă a avut în vedere recomandările comisiilor de Epidemiologie și de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătății, precum și ale specialiștilor din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.
Vaccinarea anti-HPV se realizează la persoanele eligibile pe baza solicitărilor părinților/ reprezentanților legali, care transmit cererile către medicii de familie. Cererile sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare, iar trimestrial se solicită direcţiei de sănătate publică teritoriale numărul de doze de vaccin necesare.
Ce trebuie sa stii despre vaccinarea anti HPV
Exista peste 150 de tipuri de Human Papilloma Virus (HPV). Infectia cu HPV afecteaza atat femeile, cat si barbatii. Virusul se transmite prin contact sexual sau orice alt tip de contact direct pe piele. Infectia cu HPV este cea mai frecventa si mai raspandita infectie virala a tractului genital. Se considera ca aproape fiecare persoana activa sexual este infectata cel putin o data pe parcursul vietii. Anumite tipuri de HPV determina la nivelul pielii aparitia verucilor sau negilor, iar altele au risc crescut cancerigen.
Infectia cu HPV a fost identificata in 99% din cazurile de cancer cervical diagnosticate. Cele mai frecvente opt tulpini de HPV (16, 18, 31, 33, 35, 45, 52, 58) sunt responsabile de aproximativ 90% dintre cancerele de col uterin. O modalitate eficienta si recomandata de a preveni infectia cu HPV este vaccinarea care este recomandat sa se inceapa la varsta de pre-adolescenta. Vaccinarea impotriva HPV ii ofera copilului protectie sigura si de lunga durata (sursa: reginamaria.ro)
I.C.