* Ministrul educației a făcut declarații că „deja s-a convenit majorarea salarială din decembrie“ * „Președintele nostru, care a participat la negocieri, ne-a transmis să ne consultăm cu sindicaliștii din școli, deci nu este stabilit nimic clar“, a declarat Gabriel Ploscă, lider de sindicat la Neamț

Fierbere mare în rândul angajaților din învățământ. Potrivit liderului de sindicat nemțean Gabriel Ploscă, negocierile din 12 octombrie 2015, cu reprezentanții Guvernului, nu au ajuns la un numitor comun. În timp ce ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că va crește salariile profesorilor și ale celorlalți angajați din învățământ cu 15% de la 1 decembrie, prin ordonanță de urgență, sindicaliștii încă se consultă dacă să accepte această ofertă sau să meargă mai departe cu acțiunile revendicative pentru obținerea procentajului de 15% de la 1 noiembrie.

„Mandatul președintelui nostru la întâlnirea cu cei din Guvern a fost pentru 15% de la 1 noiembrie. Noi, liderii de sindicat, ne vom consulta și în funcție de rezultat vom decide dacă acceptăm oferta Guvernului sau dacă nu și, dacă ne păstrăm poziția, să vedem ce acțiuni revendicative vom adopta. Nu știu de ce ministrul Cîmpeanu a anunțat că s-a convenit pentru majorarea salarială de la 1 decembrie. Liderul nostru național, care a participat la întâlnirea din 12 octombrie cu reprezentanții Guvernului, ne-a transmis că nu s-a convenit nimic și că trebuie să ne consultăm cu toți colegii noștri din școli, să stabilim dacă acceptăm majorarea salarială de la 1 decembrie. Mai durează, fiind o consultare la nivel național cu 300.000 de oameni. Eu chiar astăzi transmit în școlile din Neamț o adresă prin care le solicit membrilor de sindicat un răspuns. Oferta Guvernului este de mărire salarială cu 15% pentru toți angajații din învățământ, adică personalul didactic, auxiliar și nedidactic, de la 1 decembrie, cu plata în ianuarie 2016“, ne-a declarat, ieri, prof. Gabriel Ploscă, președintele Sindicatului Liber din Învățământ (SLI) Neamț.

În ceea ce privește proiectul legii salarizării unitare, „vor fi creșteri salariale la fel ca pentru toți ceilalți bugetari, și în sănătate și în educație. Aceste creșteri au fost acordate pe baza acordului semnat de Guvern cu sindicatele din învățământ, și nu fac obiectul proiectului legii salarizării unitare“, a anunțat ministrul educației. „Am convenit ca, după ce s-au acordat creșteri salariale de 10 la sută pentru personalul didactic și didactic auxiliar, 5 la sută în martie și 5 la sută în septembrie, după ce s-au acordat creșteri de 12 la sută pentru personalul nedidactic în luna august, să se mai acorde în acest an, începând cu 1 decembrie, o creștere de 15 la sută pentru tot personalul din învățământ – didactic, didactic auxiliar și nedidactic“, a declarat luni ministrul educației, Sorin Cîmpeanu.

În acest moment, salariu minim brut pe țară este de 1.050 lei, în timp ce salariul unui învățător debutant este de 1.115 lei brut (780 de lei net), al unui profesor debutant de 1.133 de lei brut (830 de lei net), iar după majorarea de 5% de la data de 1 septembrie 2015, prevăzută în OUG nr.83/2014, acesta va ajunge la 1.170 de lei brut pentru învățătorul debutant și la 1.189 de lei brut pentru profesorul debutant.

Geanina NICORESCU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.